WHBC-GR: Σεράγεβο:διακρίσεις για τον «Κυνόδοντα»

Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

Σεράγεβο:διακρίσεις για τον «Κυνόδοντα»
































Δυναμικά συνεχίζει τη διεθνή της πορεία στο καλλιτεχνικό στερέωμα, η ταινία «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου, η οποία είχε διακριθεί στις Κάννες, κερδίζοντας το βραβείο «Ένα κάποιο βλέμμα», σπάνια διάκριση για τον ελληνικό κινηματογράφο.
Την πιο πρόσφατη αναγνώρισή της απέσπασε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Σεράγεβο, όπου της απενεμήθη το Eιδικό Bραβείο της Επιτροπής. Επίσης, το βραβείο καλύτερης ηθοποιού μοιράστηκαν η Αγγελική Παπούλια και η Μαίρη Τσώνη, για τους ρόλους τους στην ίδια ταινία.
Ο «Κυνόδοντας» είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Λάνθιμου, και αφηγείται την ιστορία μίας δυσλειτουργικής οικογένειας, που οι γονείς κρατούν απομονωμένη από το εξωτερικό περιβάλλον. Μόνος άνθρωπος που μπαίνει στο σπίτι είναι η Χριστίνα, που εργάζεται ως φύλακας στο εργοστάσιο του πατέρα.
Την λατρεύει όλη η οικογένεια -και ιδιαίτερα η μεγάλη κόρη. Μια μέρα η Χριστίνα, κάνει δώρο στη μεγάλη κόρη μια στέκα για τα μαλλιά, ζητώντας της κάτι ως αντάλλαγμα.
Τα βραβεία του Φεστιβάλ, σάρωσαν ελληνικές και σέρβικες ταινίες. Το βραβείο καλύτερης ταινίας πήρε η δημιουργία του Σέρβου σκηνοθέτη Βλάντιμιρ Πέρισιτς "Common People" (Κοινοί Άνθρωποι).
Στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα μετείχαν δέκα ταινίες από την Κροατία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, τη Ρουμανία, την Τουρκία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία και τη Σλοβενία.
Το φεστιβάλ έκλεισε την αυλαία του με την προβολή του "Παλαιστή", με τον αστέρα του Χόλιγουντ Μίκι Ρουρκ, που ήταν επίτιμος προσκεκλημένος στο Σαράγεβο, όπως και η πρωταγωνίστρια της σειράς X-Files, Γκίλιαν Άντερσον.
Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ προβλήθηκαν συνολικά 232 ταινίες -οι 71 από αυτές μεγάλου μήκους- από 53 χώρες.
"Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός ταινιών που προβάλλεται στην ιστορία του Φεστιβάλ μέχρι σήμερα", δήλωσε ο διευθυντής του Μίρσαντ Πουριβάτρα, που έκανε λόγο για μεγάλη επιτυχία, καθώς ακόμα και μεγάλα κινηματογραφικά Φεστιβάλ -όπως των Καννών και του Βερολίνου, λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν δυσκολίες στην εκπλήρωση σχεδίων, όσον αφορά στο πρόγραμμα.

Το κόστος της φετινής διοργάνωσης ανήλθε στα 1.3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 36% καλύφθηκε από κρατική συμμετοχή.
(naftemporiki)

Δεν υπάρχουν σχόλια: