WHBC-GR: Η θεραπεία του διαβήτη "περνά" από τα δελφίνια

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Η θεραπεία του διαβήτη "περνά" από τα δελφίνια

Τα δελφίνια έχουν τη μοναδική ικανότητα να ενεργοποιούν, αλλά και να «παγώνουν» τον διαβήτη! Αυτό ανακάλυψαν οι επιστήμονες. Μάλιστα, πιστεύουν ότι το συμπέρασμά τους θα τους βοηθήσει να φτάσουν σε θεραπεία της ασθένειας στους ανθρώπους...


Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το θαλάσσιο θηλαστικό μπορεί να ενεργοποιήσει την ασθένεια στον οργανισμό του, όταν υπάρχει έλλειψη τροφής και να την καταστείλει, όταν υπάρχει υπερεπάρκεια.

Πιστεύουν ότι τα δελφίνια είναι τα μόνα που έχουν την εν λόγω ικανότητα σε ολόκληρο το ζωικό βασίλειο. Αυτή προκύπτει από την ανάγκη του θηλαστικού να διατηρήσει τα επίπεδα του σακχάρου υψηλά για να τροφοδοτεί συνεχώς τον μεγάλο εγκέφαλό του με ενέργεια. Πιστεύουν, επίσης, ότι αυτή την ικανότητα την είχαν στα αρχικά στάδια της εξέλιξής τους και οι άνθρωποι, αλλά την έχασαν στην πορεία. Τώρα, μελετώντας τον μηχανισμό στα δελφίνια ελπίζουν ότι θα βρουν τρόπο να τον επανενεργοποιήσουν και στους ανθρώπους.

«Ο διαβήτης είναι τώρα η αιτία για το 5% των θανάτων σε όλο τον κόσμο» δήλωσε η δρ Στέφανι Βεν Γουότσον, κτηνίατρος-επιδημιολόγος και διευθύντρια κλινικής έρευνας στο Εθνικό Ιδρυμα Θαλάσσιων Θηλαστικών του Σαν Ντιέγκο. «Η ελπίδα μας είναι ότι αυτή η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε νέους δρόμους πρόληψης, αντιμετώπισης και ίσως θεραπείας του διαβήτη στους ανθρώπους», προσθέτει η δρ Βεν Γουότσον.

Η επιστήμονας μελέτησε δελφίνια ανοιχτά της ακτής του Σαν Ντιέγκο, λαμβάνοντας συχνά δείγματα αίματός τους. Από αυτά τα δείγματα ανακάλυψε ότι μπορούσαν να προκαλέσουν στον εαυτό τους διαβήτη τύπου ΙΙ σε περιόδους αφαγίας και να τον διακόψουν σχεδόν αμέσως, όταν έχουν πρόσβαση σε φαγητό.

Η επιστήμονας επισημαίνει ότι υπάρχουν ενδείξεις πως ο άνθρωπος έκανε το ίδιο και κατά τη διάρκεια της Εποχής των Παγετώνων, κατά την οποία έπρεπε να βασίζεται σε διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, καθώς όλα τα τρόφιμα που ήταν πλούσια σε υδατάνθρακες είχαν καταψυχθεί.

madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: