WHBC-GR: Τα μυστικά των κόμικς Χ

Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Τα μυστικά των κόμικς Χ

Τι θα ήταν, χωρίς τη μάσκα τους, ο Μπάτμαν, ο Σπάιντερμαν, ο Ρόρσαρκ των Watchmen, οι Μουργόλυκοι και τόσοι άλλοι;..


Η μάσκα αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για κάθε ήρωα που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ταυτόχρονα όμως, μπορεί να τον χαντακώσει! Στα κόμικς, η μάσκα δεν κρύβει απλά το πρόσωπο: εξαφανίζει την υπόσταση εκείνου που την φορά!....

Τι σημασία έχει τελικά ποιος είναι και τι κάνει στη ζωή ο -επιμελής, έστω- φοιτητής Πίτερ Πάρκερ; Στο μασκοφόρο άλτερ-έγκο, τον Σπάιντερμαν, κρύβεται όλο το ζουμί. Το ίδιο πάνω-κάτω συμβαίνει με τους περισσότερους ήρωες που φορούν προσωπίδα.

Η μάσκα προσφέρει το διαβατήριο της επιτυχίας σε φιγούρες που δεν θα μπορούσαν ποτέ να το καταφέρουν με... σκέτο πρόσωπο.
Ο Ντόναλντ Ντακ είναι σκέτο μηδενικό στην καθημερινή του ζωή. Με τη μάσκα του Φάντομ Ντακ, όμως, γίνεται σκέτος άσσος!

Στο προαιώνιο δίπολο προσώπου-προσωπείου το δεύτερο κατέχει πάντα τα πρωτεία. Αυτό, τουλάχιστον, ομολογούν δεκάδες ήρωες που κυκλοφορούν στις σελίδες έχοντας καλυμμένο το πρόσωπo με μάσκες που αποτελούν σήμα κατατεθέν της εικόνας τους. Η εντυπωσιακότερη όλων ανήκει στον Τσαρλς Βίκτορ Σζασζ, πιο γνωστό ως Ερώτημα (The Question), που έχει πρόσωπο χωρίς μάτια, μύτη και στόμα.

Η... πατέντα οφείλεται σε μια ουσία ονόματι Ψευδοδέρμ, που όταν απλωθεί στην επιφάνεια του προσώπου, εξαφανίζει όλα τα χαρακτηριστικά! Χάρη σε αυτό τον ήρωα της D.C. η μάσκα έχει φθάσει στο... μη παρέκει, ενώνοντας μοναδικά πρόσωπο και προσωπείο εις σάρκαν μία!

photo: Ο Ρόρσακ των «Watchmen» φορά την ιδιαίτερη μάσκα του, με αφηρημένα σχέδια όπως αυτά που χρησιμοποιούν οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι στα τεστ!






Δεν υπάρχουν σχόλια: