WHBC-GR: Το τελευταίο αντίο στο ηθοποιό Dennis Hopper

Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Το τελευταίο αντίο στο ηθοποιό Dennis Hopper


Οι φίλοι και οι συνάδελφοι του Dennis Hopper αποτίουν φόρο τιμής στον διάσημο ηθοποιό, μέσω twitter, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό πως ο 74χρονος έχασε την μάχη από την επάρατη νόσο.

Ο συμπρωταγωνιστής του στην θρυλική ταινία «Easy Rider», Peter Fonda, έγραψε: «Ο Dennis μού έμαθε τα πάντα για την pop art και για τις ταινίες, ταξίδευε σε όλη την Αμερική και άλλαξε για πάντα τον τρόπο με τον οποίο γυρίζονταν οι ταινίες στο Hollywood. Ήμουν ευλογημένος από το πάθος και την φιλία του».



Ένας άλλος στενός του φίλος, ο Gene Hackman, έγραψε: «Ο Dennis ήταν καλλιτέχνης και ήμουν τυχερός που δούλεψα μαζί του, θα μας λείψει».

Και η Isabella Rossellini, που είχε παίξει μαζί με τον Hopper στο «Blue Velvet», έγραψε:

«Τον γνώρισα μόλις είχα βγει από το κέντρο αποτοξίνωσης. Τον φοβόμουν, αλλά όταν τον γνώρισα είδα πως ήταν ευγενική ψυχή και πάνω απ’ όλα ανεκτικός και καταδεκτικός. Θέλω λίγο χρόνο ακόμα για να συνειδητοποιήσω πως δεν είναι μαζί μας πια».

Ως γνήσιος «Ξέγνοιαστος Καβαλάρης» έβαλε μπροστά τη μηχανή του, βγήκε στους ουράνιους αυτοκινητοδρόμους και πάτησε γκάζι ξεκινώντας το μακρύ ταξίδι με προορισμό τη γειτονιά των αγγέλων.

Για τους περισσότερους κριτικούς κινηματογράφου η ζωή του 74χρονου Ντένις Χόπερ, που «έριξε τίτλους τέλους» το περασμένο Σάββατο, έμοιαζε με ζωγραφικό πίνακα, έναν πολύχρωμο καμβά. Εκτός από φημισμένος ηθοποιός και σκηνοθέτης, ο Χόπερ, που το τελευταίο διάστημα έδινε μάχη με τον καρκίνο στον προστάτη, υπήρξε και εξαιρετικά ταλαντούχος γλύπτης, φωτογράφος και ζωγράφος.

Στην τεράστια -και σε διάρκεια- καριέρα του στο Χόλιγουντ ο Χόπερ αρχικά εμφανίστηκε στο πλευρό του μέντορά του Τζέιμς Ντιν. Στο «Επαναστάτης χωρίς αιτία» έπαιξε τον πρώτο μεγάλο κινηματογραφικό ρόλο του, ενεπλάκη όμως και σ’ ένα σκάνδαλο που επρόκειτο να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης τα επόμενα χρόνια. Αιτία στάθηκε η σχέση που φέρεται πως διατηρούσε, όπως και ο σκηνοθέτης της ταινίας Νίκολας Ρέι, με τη 16χρονη τότε συμπρωταγωνίστριά του Νάταλι Γουντ!

Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, εν έτει 1969, ο Χόπερ γίνεται παγκοσμίως διάσημος μέσω του θρυλικού «Ξέγνοιαστου Καβαλάρη». Πρόκειται για την πρώτη ταινία στην ιστορία του σινεμά που ουσιαστικά αποτέλεσε μια «κινηματογραφική μελέτη» πάνω στην κουλτούρα του κινήματος των χίπις. Ενα φιλμ στο οποίο πρωταγωνίστησε και ο ίδιος, ενώ παράλληλα επιμελήθηκε τη σκηνοθεσία. Το σενάριο έφερε την υπογραφή τόσο του ίδιου όσο και των Πίτερ Φόντα και Τέρι Σάουθερν. Με τον πρώτο, όμως, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ο Χόπερ ήρθε σε σύγκρουση για το ποιος θα διαφεντεύει το πλατό - γεγονός που τελικά επέφερε την οριστική ρήξη ανάμεσα στους δύο άνδρες.

Μιλώντας το 2005 για τα γυρίσματα του «Ξέγνοιαστου Καβαλάρη» ο Ντένις Χόπερ είχε δηλώσει: «Εχουμε διανύσει ολόκληρη τη δεκαετία του '60 και κανείς δεν έχει δημιουργήσει ένα φιλμ γι’ αυτούς που ναι μεν καπνίζουν χασίς, αλλά την ίδια στιγμή δεν βγαίνουν έξω και αρχίζουν να σκοτώνουν αθώους». Πρόσθεσε δε πως «ανέκαθεν ήθελα ο “Ξέγνοιαστος Καβαλάρης” να αποτελέσει την κινηματογραφική κάψουλα μέσω της οποίας οι θεατές θα ταξιδεύουν σε εκείνη την εποχή».

Στο κινηματογραφικό παλμαρέ του συγκαταλέγονται φιλμ-σταθμός στην ιστορία του σινεμά, όπως τα «Αποκάλυψη Τώρα», «Speed» και άλλα, ενώ μόλις τον περασμένο Μάρτιο απέκτησε το δικό του αστέρι στην περίφημη Λεωφόρο της Δόξας του Λος Αντζελες.
Συναρπαστική και γεμάτη σασπένς ήταν και η προσωπική του ζωή. Παντρεύτηκε πέντε φορές και απέκτησε τέσσερα παιδιά. Ο συντομότερος γάμος του, το 1970 με τη Μισέλ Φίλιπς των Mamas and Papas, διήρκεσε μόλις οκτώ ημέρες, ενώ ο πιο μακρύς κράτησε δεκατέσσερα χρόνια. Συμβία του σε αυτή την περίπτωση ήταν η 42χρονη Βικτόρια Ντάφι-Χόπερ, με την οποία μάλιστα το τελευταίο διάστημα βρισκόταν στα πρόθυρα διαζυγίου. Ο θάνατος, όμως, πρόλαβε τους δικηγόρους. Αυτό βεβαίως όχι μόνο δεν θα εμποδίσει, αλλά θα επιτείνει τη διαμάχη στα δικαστήρια για τη διεκδίκηση της κληρονομιάς του Χόπερ, με αντίδικους τις πρώην συζύγους του και τα παιδιά που απέκτησε μαζί τους.


ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ

«Επαναστάτης Χωρίς Αιτία» (1955)
«Ο Γίγας» (1956)
«Ξέγνοιαστος Καβαλάρης» (1969)
«Αποκάλυψη Τώρα» (1979)
«Μπλε Βελούδο» (1986)
«Τα Χρώματα της Βίας» (1988)
«Αληθινή Αγάπη» (1993)
«Speed» (1994)
«Η Γη των Νεκρών» (2004)
«Φωτογραφίες στο Παλέρμο» (2008)

πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια: