WHBC-GR: 122η επέτειος γέννησης του Τσάρλι Τσάπλιν

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

122η επέτειος γέννησης του Τσάρλι Τσάπλιν


Στον αγαπημένο σε τόσες γενιές Τσάρλι Τσάπλιν ή αλλιώς Σέρ Τσάρλς Σπένσερ Τσάπλιν ο νεότερος, αφιερώνει σήμερα η Google το σημερινό της logo με αφορμή την αυριανή επέτειο γέννησης του. Ο γνωστός μας Σαρλό είναι σχεδόν ταυτόσημος με τον βουβό κινηματογράφο..

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει δέκατο στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών.

Ο Άγγλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, γεννήθηκε στις 16 Απριλίου του 1889 στο Γουόλγουορθ του Λονδίνου και πέθανε τα Χριστούγεννα του 1977 σε ηλικία 88 ετών.

Γνωστός σε όλους μας μέσα από τις μικρές κωμωδίες του βωβού κινηματογράφου ως Σαρλό, ήταν ο πρωταγωνιστής, ο σεναριογράφος, σκηνοθέτης και συνθέτης της μουσικής των ταινιών του.

Όμως οι Μοντέρνοι Καιροί, Ο Μεγάλος Δικτάτωρ, Τα Φώτα της Πόλης, Ο κύριος Βερντού και άλλες, ταινίες ήρθαν γιοα να τον καταξιώσουν ανάμεσα στους σημαντικότερους δημιουργούς της έβδομης τέχνης.


Η παιδική ηλικία του Τσάρλι Τσάπλιν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν τριών ετών. Ο πατέρας του ήταν αλκοολικός και πέθανε όταν ο Τσάπλιν ήταν δέκα ετών. Λίγο πιο πριν, η μητέρα τους κλείστηκε σε άσυλο ανιάτων ψυχικών νοσημάτων.

Ο Σαρλό που αγαπήσαμε λέγονταν Σαρλό μόνο στην Ευρώπη (Γαλλία, Ισπανία, Ανδόρα, Ελλάδα, Ρουμανία, Πορτογαλία και Τουρκία). Στη Λατινική Αμερική (Βραζιλία και Αργεντινή) ήταν ο Καρλίτος ενώ στη Γερμανία ήταν ο Παγαμπόντης. Ένας αγύρτης με τρόπους και αξιοπρέπεια τζέντλεμαν.

Οι πολιτικές πεποιθήσεις του Τσάπλιν ήταν ήπια αριστερές. Τα πολιτικά μηνύματα των ταινιών του εμφανίζονται πιο έντονα στη δεκαετία του 1930 με κύριο θέμα αυτό της φτώχιας και της εξαθλίωσης όπως στους «Μοντέρνους Καιρούς».

Το 1952, στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου και της Μαύρης Λίστας, έπεσε σε δυσμένεια λόγω των αριστερών πολιτικών φρονημάτων του.

O Τσάρλι Τσάπλιν παντρεύτηκε τέσσερις φορές και απέκτησε 11 παιδιά, 8 εκ των οποίων με την τέταρτη γυναίκα του την Όνα Ο’ Νηλ, κόρη του Ευγένιου Ο’ Νηλ.



madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: