WHBC-GR: Ενισχύεται η χρήση του Διαδικτύου στην ιατρική

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Ενισχύεται η χρήση του Διαδικτύου στην ιατρική


Ενας από τους βασικότερους «πυλώνες» στη λειτουργία του, που έχουν καταστήσει το Διαδίκτυο απαραίτητο στοιχείο της καθημερινότητάς μας, είναι ο απροσμέτρητος πλούτος των πληροφοριών τις οποίες μας παρέχει άμεσα και επί παντός θέματος, 24 ώρες την ημέρα.

Με τη βοήθεια των (αρκετών, πια, εκτός της πανταχού παρούσας Google) διαθέσιμων μηχανών αναζήτησης, που γίνονται ολοένα «εξυπνότερες» κάνοντας τα πράγματα ευκολότερα, κάθε χρήστης μπορεί να βρει...

......στον αχανή κυβερνοχώρο κυριολεκτικά ό,τι επιθυμεί η ψυχή του: από ειδήσεις της τελευταίας στιγμής (ούτε καν της ώρας ή της ημέρας) και προβλέψεις για τον καιρό απανταχού της Γης ώς τα πιο πολύτιμα αποθησαυρίσματα γνώσεων και δεδομένων για κάθε -επιστημονικό και μη- πεδίο.

Από αυτό το «προσκλητήριο» δεν θα μπορούσαν, φυσικά, να λείψουν οι πληροφορίες για θέματα υγείας, με δεδομένη την ιδιαίτερη ευαισθησία του καθενός μας σε προσωπικό, συγγενικό ή φιλικό επίπεδο.

Κι όσο «βαθύτερα» μπαίνει το Ιντερνετ στη ζωή μας, τόσο περισσότερο θεριεύει το ενδιαφέρον και η αναζήτηση, ακόμα και στη χώρα μας: σύμφωνα με στοιχεία της πιο πρόσφατης (Μάιος 2011, πάνω σε στοιχεία του 2010) έρευνας του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, σχετικά με τη «Χρήση του Διαδικτύου από τους Ελληνες», ο τομέας που παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση (σχεδόν διπλασιασμό, από το 27% στο 50%) από πλευράς ενδιαφέροντος των χρηστών, ήταν η αναζήτηση πληροφοριών για θέματα υγείας!

Σε επίρρωση αυτής της τάσης δόθηκαν πριν από λίγες ημέρες στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα εκτεταμένης (συμμετείχαν περίπου 1.050 πολίτες και γιατροί, σε αναλογία 2:1, απ' όλη την Ελλάδα) ποσοτικής έρευνας για τη διαμορφούμενη σχέση τους με το Διαδίκτυο σε θέματα υγείας, την οποία υλοποίησαν το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας και η Ακτινοθεραπευτική Ογκολογική Συνεργασία του νοσοκομείου «Υγεία».

Η ανάλυση των δεδομένων, που συγκεντρώθηκαν από τον Ιούλιο ώς το Σεπτέμβριο φέτος, στο πλαίσιο αυτής της έρευνας (η πρώτη του είδους που γίνεται μαζικά και σε τέτοιο βάθος, σύμφωνα με τον επιστημονικά υπεύθυνο, καθηγητή Γιώργο Δουκίδη, ο οποίος συνεργάστηκε σ' αυτό το εγχείρημα με την υποψήφια διδάκτορα του ΟΠΑ, Κατερίνα Φραϊδάκη) απέφερε εντυπωσιακούς καρπούς:

Δύο στους δέκα έλληνες χρήστες του Ιντερνετ το χρησιμοποιούν πάρα πολύ συχνά για την ενημέρωσή τους σε θέματα υγείας, πέντε στους δέκα μερικές φορές, ενώ μόλις τρεις στους δέκα δεν ενδιαφέρονται καθόλου γι' αυτό το αντικείμενο!

Απ' όσους το χρησιμοποιούν (44% άντρες και 56% γυναίκες, με τις ηλικίες 26-40 να αντιπροσωπεύουν το 48% του συνόλου) ποσοστό 43% βρίσκει γιατρό ή/και νοσοκομείο μέσω Διαδικτύου, ενώ το 35% συμμετέχουν ενεργά σε blogs και fora σχετικά με θέματα υγείας, ανταλλάσσοντας γνώμες και απόψεις με άλλους χρήστες.

Μάλιστα οι ερευνητές που επεξεργάστηκαν τα δεδομένα θεωρούν ότι -στον συγκεκριμένο τομέα- διαφαίνεται πιθανή νέα προσέγγιση της αντιμετώπισης των προβλημάτων υγείας εκ μέρους του κοινού, καθώς τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες δήλωσαν ότι θα διάβαζαν blogs και fora στα οποία γράφουν (εν είδει «εξομολόγησης» ή, έστω, απλής περιγραφής γεγονότων προς την κοινότητα), την ιστορία τους άτομα με το ίδιο πρόβλημα υγείας.

Ενα άλλο στοιχείο που επίσης προδιαγράφει ενδιαφέρουσες μελλοντικές εξελίξεις στη δικτυωμένη εποχή προς την οποία οδεύουμε, είναι ότι ένας στους τρεις πολίτες του δείγματος θα εμπιστευόταν πολύ την άποψη ενός γιατρού που έχει διαδικτυακή παρουσία, είτε διατηρώντας δική του ιστοσελίδα είτε γράφοντας συστηματικά σε ιατρικά fora, ενώ επίσης ένας στους τρεις εξέφρασε το ενδιαφέρον για ηλεκτρονική συναλλαγή με το γιατρό του.

Δικαιολογημένα, λοιπόν, στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας καταγράφηκαν και αναλύθηκαν περισσότερες από 250 ιστοσελίδες οι οποίες συντηρούνται και εμπλουτίζονται σε τακτική βάση από έλληνες γιατρούς, διαφόρων ειδικοτήτων, με πολυπληθέστερη κοινότητα (50 παρουσίες) εκείνη των πλαστικών χειρουργών και δεύτερη (39 παρουσίες) εκείνη των γυναικολόγων. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ψηφιακά ενεργών γιατρών είναι πως σε ποσοστό 55% είναι κάτοχοι διδακτορικού, ενώ 4 στους 5 είναι κάτω των 55 χρόνων.

Ενα άλλο σημαντικό δεδομένο όσον αφορά τη σχέση των γιατρών με το Ιντερνετ είναι ότι ποσοστό 60% των ερωτηθέντων αξιοποιεί ιστοσελίδες/blogs/fora με στόχο την ενημέρωση για τις ιατρικές εξελίξεις και 48% για την άντληση στοιχείων με στόχο τη συγγραφή άρθρων σχετικών με την εργασία τους.

Από την άλλη πλευρά, 2 στους 3 θεωρούν ότι η προσωπική επαφή χρήστη και γιατρού είναι σημαντική, απαντώντας έμμεσα στην τάση (ιδιαίτερα στις ΗΠΑ) για τηλεδιάγνωση και συμβουλές μέσω Διαδικτύου, κάτι που στην Ελλάδα απαγορεύει το καταστατικό του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Υπενθυμίζεται πως, όσον αφορά την εγκυρότητα των ιστοσελίδων με ιατρικές συμβουλές και πληροφορίες, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα υλοποιηθεί πρόγραμμα πιστοποίησής τους με δυνατότητα καταγγελίας εκ μέρους των πολιτών και επέμβασης του ΙΣΑ «για όσες εξ αυτών αναρτούν επικίνδυνες πληροφορίες ή συστήνουν περιττές ιατρικές πράξεις». [www.enet.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια: