Το πολιτικό σκηνικό της χώρας μας, αυτές τις μέρες θυμίζει από μόνο του θρίλερ! Η ιστορία πάντως, μας έχει διδάξει ότι μπορείς να εντοπίσεις στην πορεία της, παρόμοια παραδείγματα για κάθε κοινονικοπολιτικοοικονομικό γεγονός. Μερικά από τα πιο σημαντικά, αν είμαστε τυχεροί, μετατρέπονται σε αριστουργηματικές ταινίες....
Φυσικά θα αρχίσουμε με την ταινία που διαπραγματεύεται μια σκοτεινή περίοδο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, δηλαδή τα γεγονότα που προηγήθηκαν και ακολούθησαν της δολοφονίας του Γρηγορίου Λαμπράκη.
Ζ (1969)
Ο Κώστας Γαβράς μετέφερε με δεξιοτεχνία το έργο του Βασίλη Βασιλικού στην μεγάλη οθόνη, ενώ το "έντυσε" με τις επαναστατικές μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη.
Ο τίτλος αναφέρεται στο σύνθημα "Ζει", το οποίο ένωσε τους καταπιεσμένους και απελπισμένους Έλληνες της δικτατορικής περιόδου, οι οποίοι προσπαθούσαν με αυτό να καταδείξουν ότι ακόμα και μετά τη δολοφονία του, ο άνθρωπος-σύμβολο ήταν δυνατό να "ζει", όπως ήταν εφικτό να "ζει" και το όνειρο της ελευθερίας.
Αξεπέραστοι οι Jean-Louis Trintignant, Yves Montand και η Ειρήνη Παππά στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Πέτρινα Χρόνια
Άλλη μια υπέροχη ταινία που ασχολείται με το ζήτημα της δικτατορίας στην Ελλάδα.
Μια θλιβερή και ανεκπλήρωτη ιστορία αγάπης του Παντελή Βούλγαρη, με την Θέμιδα Μπαζάκα και τον Δημήτρη Καταλειφό σε μουσική Σταμάτη Σπανουδάκη.
All the King's Men (1949)
Η άνοδος και η πτώση ενός φιλόδοξου αλλά και αδίστακτου πολιτικού στις ΗΠΑ, του Willie Stark, ο οποίος στην πορεία του προς τη δόξα και την αναγνώριση θυσιάζει την αθωότητα του και καταλήγει το ίδιο διεφθαρμένος με τους ανθρώπους που κάποτε πολεμούσε.
Όποιες ομοιότητες με σύγχρονα πρόσωπα και καταστάσεις, είναι καθαρά συμπτωματικές.
Ή μπορεί και όχι...
The Manchurian Candidate (1962)

Η σκηνοθεσία είναι του John Frankenheimer και πρωταγωνιστούν οι Frank Sinatra, Laurence Harvey, Janet Leigh, Angela Lansbury.
Ενδιαφέρον είναι και το remake του 2004 με τον Denzel Washington.
All the President's Men (1976)

Οι Robert Redford και Dustin Hoffman υποδύονται τους δύο νεαρούς δημοσιογράφους Bob Woodward και Carl Bernstein της εφημερίδας, The Washington Post, που αποκάλυψαν, ύστερα από έρευνες μηνών, το σκάνδαλο.
Η σκηνοθεσία είναι του Alan J. Pakula.
Thirteen Days (2000)
Με γρήγορη πλοκή και εξαιρετική σκηνοθεσία του Roger Donaldson, η ταινία επικεντρώνεται στις δεκατρείς κρίσιμες ημέρες που συνιστούσαν την κρίση της Κούβας το 1962.
Τα σοβαρά διλήμματα των αδερφών Kennedy και η τελική αποτροπή ενός πολέμου με την Σοβιετική Ένωση που θα οδηγούσε σε πυρηνικό πόλεμο, η απομάκρυνση των σοβιετικών πυραύλων από την Κούβα και οι πολιτικές ευθύνες πάνω στη ζωή και τον θάνατο των πολιτών, αποτυπώνονται με επιτυχία σε αυτή την ταινία-ντοκιμαντέρ.
Πρωταγωνιστούν οι Kevin Costner, Bruce Greenwood και Steven Culp.
The Lives of others (2006)

Στην πρώην δημοκρατία της Ανατολικής Γερμανίας, οι προσωπικές απόψεις ήταν κάθε άλλο από προσωπικές, ο τρόπος ζωής έπρεπε να συνάδει με τις κρατικές επιταγές και οι μηχανισμοί ελέγχου καθιστούσαν την ελευθερία της έκφρασης, άπιαστο όνειρο.
Η ταινία κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας για το 2006.
The Contender (2000)
Φεμινιστική ταινία, όταν ακόμα οι γυναίκες δεν είχαν εισβάλλει τόσο δυναμικά στην πολιτική σκηνή.
Ένας πρόεδρος των ΗΠΑ, που τον υποδύεται ο Jeff Bridges αποφασίζει, να χρίσει αντιπρόεδρο μια γυναίκα, την Joan Allen.
Λογάριασε όμως χωρίς τον ξενοδόχο και στην προκειμένη περίπτωση χωρίς τον Gary Oldman, ο οποίος υποδύεται έναν σεξιστή και φαλλοκράτη ρεπουμπλικανό γερουσιαστή που έβαλε σκοπό της ζωής του να κάνει δύσκολη τη ζωή της Allen.
Όλα αυτά στην προ Μέρκελ εποχή...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου