WHBC-GR: GOOGLE: 125η επέτειος γέννησης του Ντιέγκο Ριβέρα

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

GOOGLE: 125η επέτειος γέννησης του Ντιέγκο Ριβέρα


Η Google στο σημερινό της Doodle τιμά τον γνωστό Μεξικάνο ζωγράφο Diego Rivera, Ντιέγκο Ριβέρα, και συγκεκριμένα την 125η επέτειο γέννησής του καλλιτέχνη με το πλήρες όνομά του πλήρες όνομα Diego María de la Concepción Juan Nepomuceno Estanislao de la Rivera y Barrientos Acosta y Rodrígue...

Ο καλλιτέχνης έμεινε γνωστός από τις τεράστιες τοιχογραφίες του, που απεικονίζουν την πολυτάραχη ιστορία του Μεξικού.....


Ο προοδευτικός αυτός καλλιτέχνης μέσα από τα έργα του έφερνε την τέχνη του στους απλούς ανθρώπους μέσα από τις τοιχογραφίες του και τα μεγάλης κλίμακας έργα του σε δημόσια κτίρια.
Γεννήθηκε στο Guanajuato,στο Μεξικό το 1886, σαν σήμερα 8 Δεκεμβρίου και θεωρείτε ο καλλιτέχνης που εισήγαγε και πάλι τις τοιχογραφίες - τοιχογραφίες ζωγραφισμένες στο φρέσκο ​​σοβά - στη σύγχρονη τέχνη και την αρχιτεκτονική.

Σπούδασε τέχνη στην Πόλη του Μεξικού και αργότερα μετακόμισε στην Ισπανία για να συνεχίσει τις σπουδές του.
Εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και ήρθε σε επαφή και έγινε φίλος με κορυφαίους καλλιτέχνες όπως ο Pablo Picasso και Georges Braque.

Γνωστή έμεινε και η θυελλώδης σχέση του με του με την Μεξικάνα καλλιτέχνη Frida Kahlo, με την οποία παντρέυτηκε δύο φορές και η ιστορία τους γυρίστηκε και ταινία το 2002 στο Hollywood ταινία. Οι τοιχογραφίες του, στις οποίες απεικόνιζε την πολυτάραχη ιστορία του Μεξικού, κοσμούσαν τους τοίχους των κτιρίων σε όλη την πρωτεύουσα.


Επίσης, του ανατέθηκε να ζωγραφίσει τεράστιες τοιχογραφίες στις ΗΠΑ. Ανάμεσα στα πιο γνωστά έργα του είναι η τοιχογραφία του στους τοίχους του Detroit Institute of Arts που είναι εμπνευσμένη από το αμερικανικό εργαζόμενο, ιδίως εκείνον που εργάζεται στις γραμμές παραγωγής των σταθμών αυτοκινήτων και η οποία ολοκληρώθηκε το 1933.

Επίσης ο Rivera έμεινε γνωστός για τις δυναμικές πολιτικές του απόψεις και την υποστήριξη του κομμουνισμού.Ο Λέων Τρότσκι έζησε με Ριβέρα και Κάλο για αρκετούς μήνες μετά την φυγή της Ρωσίας.


 www.madata.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: