WHBC-GR: Γιατί κατεβάζει ρολά η Wikipedia για 24 ώρες;

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Γιατί κατεβάζει ρολά η Wikipedia για 24 ώρες;

Αν συμβουλεύεσαι τακτικά τη Wikipedia για θέματα που σε απασχολούν, τότε να εξαιρέσεις την αυριανή ημέρα από τις αναζητήσεις σου γιατί η αγγλόφωνη έκδοση της online εγκυκλοπαίδειας θα κατεβάσει ρολά για 24 ώρες...

Για την ακρίβεια, από τις 12 τα μεσάνυκτα της Τετάρτης και για όλο το 24ωρο, η ιστοσελίδα θα «κλείσει» και κάθε φορά που θα θες να επισκφτείς κάποιο λήμμα, θα σε οδηγεί σε μια μαύρη σελίδα με την ένδειξη «Το Διαδίκτυο πρέπει να παραμείνει ελεύθερο». 

Ο λόγος για το 24ωρο κατέβασμα ρολών είναι η αντίθετη άποψη του ιδρυτή της Wikipedia, Τζίμι Γουέιλς (Jimmy Wales) στις SOPA και PIPA που θέλει να περάσει η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών. 
Τα αρχικά SOPA αντιστοιχούν στη φράση “Stop Online Piracy Act” και τα PIPA στη φράση “Protect Intellectual Property Act”. 


Εάν «περάσουν» κι αρχίσει η εφαρμογή τους, οι πάροχοι πρόσβασης στο Διαδίκτυο θα έχουν το δικαίωμα να κλείνουν ιστοσελίδες εάν θεωρούν ότι κάνουν παράνομη χρήση υλικού που προστατεύεται από τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας. 
Ο Τζίμι Γουέιλς (Jimmy Wales) πιστεύει ότι οι SOPA και PIPA θα γίνουν η αρχή του τέλους για την ελεύθερη έκφραση στο Διαδίκτυο και σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποφάσισε το 24ωρο κλείσιμο της Wikipedia, αρχής γενομένης από τις 12 τα μεσάνυκτα (Ώρα Ουάσινγκτον ή αλλιώς 5 προ μεσημβρίας σε Μέση Ώρα Γκρίνουιτς - GMT). 

Μάλιστα, σε tweet του δήλωσε: «Η ελευθερία δεν δίδεται ποτέ οικιοθελώς από τον καταπιεστή. Πρέπει να κατακτηθεί από τον καταπιεζόμενο». 

  
e-go.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: