WHBC-GR: Ο Ομπάμα δε θα υποστηρίξει το νομοσχέδιο κατά της πειρατείας στο Διαδίκτυο

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Ο Ομπάμα δε θα υποστηρίξει το νομοσχέδιο κατά της πειρατείας στο Διαδίκτυο


H μεγάλη αντίδραση στο Διαδίκτυο κατά του αμερικανικού νομοσχεδίου SOPA (Stop Online Piracy Act ή νόμος κατά της πειρατείας στο Διαδίκτυο) απέκτησε έναν μεγάλο σύμμαχο χθες: τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα...

Ο Ομπάμα δήλωσε πως δεν θα υποστηρίξει το νομοσχέδιο, καθιστώντας το ουσιαστικά "νεκρό" πριν καν συζητηθεί αύριο στη Γερουσία των ΗΠΑ, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Μεγάλες ιστοσελίδες όπως το Wikipedia, το Mozilla, το Reddit, το Failblog και άλλα μεγάλα blogs έχουν προγραμματίσει διακοπή λειτουργίας (ή μπλακ-άουτ) στις 18 Ιανουαρίου, εις ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της πρότασης SOPΑ. Το μπλακ-άουτ ουσιαστικά σημαίνει πως αυτές οι ιστοσελίδες δεν θα είναι διαθέσιμες για εκείνη τη μέρα.

Πολλά μικρότερα blogs θα συμμετέχουν επίσης στη διαμαρτυρία χρησιμοποιώντας το ειδικό plugin για WordPress. 
H απόσυρση του SOPA απογόητευσε τους υποστηρικτές του σχεδίου, κυρίως εταιρίες από τον χώρο της ψυχαγωγίας όπως το Entertainment Software Association και το Motion Picture Association of America.

Παρά την εξέλιξη αυτή, υπάρχει ένα παρόμοιο νομοσχέδιo που θα συζητηθεί στη Γερουσία την επόμενη εβδομάδα. Όπως το SOPA, το νομοσχέδιο Protect IP επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα της πειρατείας στο Διαδίκτυο με το να αποτρέπει μηχανές αναζήτησης όπως το Google και το Bing από το να κατευθύνουν χρήστες σε ιστοσελίδες που διακινούν κλεμμένο περιεχόμενο, ενώ θα επιτρέπει σε ιδιώτες και εταιρίες να κάνουν μηνύσεις όταν παραβιάζονται τα πνευματικά τους δικαιώματα.

Ο Ομπάμα δήλωσε πως δε θα υποστηρίξει ούτε το δεύτερο νομοσχέδιο. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, "κάθε διάταξη που καλύπτει μεσάζοντες του Διαδικτύου, όπως μηχανές αναζήτησης, δίκτυα διαφήμισης ή μηχανισμούς πληρωμών, θα πρέπει να είναι διαφανής και να είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να μην επιτρέψει την αδικαιολόγητη αύξηση προσφυγών που θα αποθάρρυναν την ανάπτυξη νέων, καινοτόμων επιχειρήσεων".

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα δυο νομοσχέδια και τους κινδύνους που εγκυμονούν από αυτά, δείτε το παρακάτω video:





Δεν υπάρχουν σχόλια: