Η πρωτοποριακή «μηχανή γνώσης» Wolfram Alpha, η οποία μπορεί να υπολογίζει τις απαντήσεις σε μαθηματικά προβλήματα και ερωτήσεις φυσικής γλώσσας, προσφέρει τώρα και μια επαγγελματική έκδοση της υπηρεσίας, η οποία επεξεργάζεται σετ δεδομένων που εισάγουν οι ίδιοι οι συνδρομητές...
Η νέα υπηρεσία πιστεύεται ότι έχει το δυναμικό να μειώσει δραστικά το κόστος για την ανάλυση δεδομένων στην επιστημονική έρευνα.
Η νέα υπηρεσία πιστεύεται ότι έχει το δυναμικό να μειώσει δραστικά το κόστος για την ανάλυση δεδομένων στην επιστημονική έρευνα.
Ο Στίβεν Γούλφραμ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Wolfram Research στην οποία ανήκει η μηχανή, ελπίζει τώρα ότι η υπηρεσία «Pro» θα γίνει σύντομα βασική πηγή εσόδων.
Σήμερα, η εταιρεία του Βρετανού εφευρέτη αντλεί τα έσοδά της από τη γνωστή σουίτα μαθηματικής ανάλυσης Mathematica, από συμφωνίες για την προσφορά επαγγελματικών υπηρεσιών σε άλλες εταιρείες, καθώς και από τις πωλήσεις της εφαρμογής Wolphram Alpha για το iPhone και άλλες φορητές συσκευές.
Ακόμα και στη σημερινή της μορφή, η μηχανή του Wolfram Alpha δεν ψάχνει απαντήσεις στον Παγκόσμιο, όπως οι συμβατικές μηχανές αναζήτησης, αλλά υπολογίζει τις απαντήσεις βασιζόμενη σε δεδομένα που συγκεντρώνει από αξιόπιστες πηγές.
Ο χρήστης μπορεί για παράδειγμα να ρωτήσει «Ποιο είναι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας;».
Η μηχανή υπολογίζει σχεδόν αμέσως ότι ο μέσος Έλληνας κέρδιζε πρόπερσι 29.450 δολάρια το χρόνο. Δίνει επίσης τη γραφική παράσταση του κατά κεφαλή ΑΕΠ από το 1961 μέχρι το 2010 και υπολογίζει ότι η Ελλάδα ερχόταν 44η στην παγκόσμια κατάταξη για το 2010.
Στη νέα υπηρεσία «Pro», τα δεδομένα στα οποία βασίζονται οι απαντήσεις μπορεί να προέρχονται από τους ίδιους τους συνδρομητές.
Για παράδειγμα, αν ο χρήστης μπορεί να εισάγει τις στατιστικές εγκληματικότητας για μια χώρα, και η μηχανή θα χρησιμοποιήσει τις δικές της γνώσεις για το μέγεθος των διοικητικών διαμερισμάτων, ώστε να υπολογίσει τελικά τη γεωγραφική κατανομή των εγκληματικών πράξεων.
Στην περίπτωση αρχείων εικόνας, η μηχανή του Wolfram Alpha μπορεί, για παράδειγμα, να υπολογίσει την κατανομή διαφόρων χρωμάτων αλλά και να συγκρίνει τις εικόνες μεταξύ τους.
Η νέα υπηρεσία φαίνεται να έχει το δυναμικό να ωφελήσει την επιστημονική έρευνα: «Αυτό που υπάρχει ήδη στην αγορά είναι ακριβά προϊόντα λογισμικού που κοστίζουν στους ερευνητές εκατοντάδες λίρες ανά άδεια χρήσης» επισήμανε στο BBC ο Άλαν Γούντγουαρντ, καθηγητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ στη Βρετανία.
«Αυτό το είδος του "λογισμικού ως υπηρεσία" θα είναι χρήσιμο για τους ερευνητές των κοινωνικών επιστημών, της μηχανικής, τις μελέτες διαχείρισης και μια μεγάλη γκάμα άλλων ερευνητικών τομέων» προέβλεψε.
news.in.gr
news.in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου