WHBC-GR: 5 κρίκοι ένα τάληρο

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

5 κρίκοι ένα τάληρο

Το Λούνα Παρκ ήταν και σίριαλ και μουσικό σόου και τηλεπαιχνίδι ενώ ο τηλεθεατής μπορούσε να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς με «πλούσια δώρα». Μεταξύ των σκετς και των παιχνιδιών υπήρχαν δημοφιλείς τραγουδιστές, οι οποίοι ερμήνευαν τις τελευταίες επιτυχίες τους και τους παρουσίαζε ο Βαγγέλης Βουλγαρίδης.... 

Ο δοκιμασμένος ηθοποιός από τον ελληνικό κινηματογράφο της δεκαετίας του 60. Κάθε Πέμπτη, λοιπόν, για 7 ολόκληρα χρόνια, από το 1974 έως το 1981, τα βλέμματα των τηλεθεατών ήταν στραμμένα σ' ένα Λούνα Παρκ, όπου συναντώνταν τα όνειρα, οι χαρές, οι λύπες, οι έρωτες ανθρώπων που κινούνταν εκεί, πλάι στους τροχούς της τύχης, τις μπαλαρίνες, τα τρενάκια, τους κρίκους. 

Στ' αυτιά των παλαιοτέρων ακόμα ηχεί η φωνή της Τούλας (Κάτια Αθανασίου) να προσκαλεί το κοινό με την κλασική πια ατάκα "πέντε κρίκοι ένα τάλιρο. 

Παρακολουούσαμε, λοιπόν, τους ήρωες της καθημερινότητας μας με τα προβλήματά τους, τις γκρίνιες τους αλλά, κυρίως, με την αγάπη που τους ένωνε, με τον ένα να πονάει για τον άλλον, όπως συνέβαινε στις παλιές γειτονιές, όπου τα πάντα ήταν πιο άδολα, πιο αγνά.. (Τουλάχιστον στα ελληνικά σήριαλ- και μάλιστα του Δαλιανίδη-! 

Ο δημοφιλής σκηνοθέτης του '60 και εξπέρ στα μιούζικαλ Γιάννης Δαλιανίδης  κατάφερε να πιάσει τον παλμό και των τηλεθεατών με μια πολύ έξυπνη ιδέα, την οποία υλοποίησε μια πλειάδα παλιών και νέων ηθοποιών. 
Ο Δαλιανίδης εδραίωσε στο "Λούνα Παρκ", όλες τις τηλεοπτικές και σεναριακές συνταγές που θα ακολουθούσε σε όλα τα επόμενα σήριαλ που σκηνοθέτησε για την ελληνική τηλεόραση. 
Η θαυμάσια μουσική ήταν του Μίμη Πλέσσα, όσο για τα σκηνικά του Μίνωα Αργυράκη ήταν αξεπέραστα και μοναδικά για ελληνικό σήριαλ. 

To soundtrack της σειράς κυκλοφόρησε το 1976 σε δίσκο 33 στροφών και επανακυκλοφόρησε το 1995 σε CD με την φωτογραφία του δίσκου.

To soundtrack περιλαμβάνει 13 τραγούδια και σκετς των ηθοποιών της σειράς. Το 1976/1977, σε μία από τις εκπομπές από "Το Πορτραίτο της Πέμπτης", ο Φρέντυ Γερμανός έκανε το πορτραίτο του Διονύση Παπαγιαννόπουλου. Είχε καλεσμένους όλους τους πρωταγωνιστές του "Λούνα Παρκ" και έκανε και παρουσίαση του δίσκου της σειράς. 

Η εκπομπή αυτή διασώζεται στο αρχείο της ΕΡΤ. Το "Λούνα Παρκ" ήταν η δεύτερη σε μακροβιότητα Ελληνική σειρά στην τηλεόραση (μετά την σειρά "Μεθοριακός Σταθμός" της ΥΕΝΕΔ), μέχρι που η "Η Λάμψη" και το "Καλημέρα Ζωή" του Νίκου Φώσκολου ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Σπομένως, σήμερα είναι η 4η Ελληνική σειρά με τις περισσότερες σεζόν προβολής (7). 

 Το δημοφιλέστερο τηλεοπτικό πρόγραμμα των σεζόν 1976-1977 και 1977-1978 και από τα δημοφιλέστερα τηλεοπτικά προγράμματα των σεζόν 1975-1976, 1978-1979, 1979-1980 και 1980-1981.

Ο πρώτος παρουσιαστής ήταν ο Τέρενς Κουίκ (1974), ο οποίος έδωσε σύντομα τα σκήπτρα της παρουσίασης στον πολύ αγαπητό Βαγγέλη Βουλγαρίδη (1974-1980). 
Το 1980 μετά από επανάληψη τόσων ετών ο Βουλγαρίδης αποχωρεί και παρουσιάστρια γίνεται η μέτρια Ισμήνη Καλέση (1980-1981). 

Οι χαρακτήρες όμως του σήριαλ ήταν ανεπανάληπτοι και στη συνείδηση του κόσμου, οι ηθοποιοί ταυτίστηκαν με τους ρόλους τους οποίους υποδύονταν. 
Ο πιο γνωστός και αγαπητός χαρακτήρας ήταν ο λαϊκός φιλόσοφος, ο νευρικός και γκρινιάρης κυρ-Γιώργης (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος). 

Παρ' όλες τις γκρίνιες του ήταν καλόκαρδος και όλοι τον αγαπούσαν και τον συμβουλεύονταν. 
Η γυναίκα του ήταν η αφελής και γλυκιά Ουρανία που την ενσάρκωνε η αξεπέραστη Άννα Παϊταζή. Μαζί τους έμενε η τρελιάρα και μοντέρνα ανιψιά τους Κάθριν (Ρένα Παγκράτη). 

 Στο τέλος του κάθε επεισοδίου ήταν το τελευταίο και πολυαναμενόμενο σκετσάκι που όλοι περίμεναν και διαδραματιζόταν στο σπίτι του κυρ-Γιώργη. Συνήθως η Ουρανία παρασυρμένη από την φίλη και γειτόνισσα Ελένη (Ελένη Κριτή) ή την ανιψιά τους, την Κάθριν, έκανε διάφορες αγορές, καινοτομίες ή οτιδήποτε άλλο με αποτέλεσμα ο κυρ-Γιώργης να βγαίνει για μια ακόμα φορά εκτός εαυτού και να πετάει έξω από το σπίτι τους πάντες για να ηρεμήσει, φωνάζοντας με χαρακτηριστικό τρόπο τη γνωστή ατάκα: "Όξω!!". 


Ο χαρακτήρας που ενσάρκωνε ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος (ο κυρ-Γιώργης) ήταν τόσο δημοφιλής, που όπως έχει δηλώσει ο Δαλιανίδης, η ταινία παραγωγής του 1977 της FINOS FILM (η τελευταία της εταιρίας) "Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται" με τον Παπαγιαννόπουλο σκηνοθεσίας Δαλιανίδη, αποφασίστηκε τελικά να ονομαστεί "Ο κυρ-Γιώργης εκπαιδεύεται", στοχεύοντας να προσελκύσει περισσότερους θεατές. Λόγω της σταδιακής αποχώρησης κάποιων από τους ηθοποιούς από το αρχικό καστ και σε μια προσπάθεια ανανέωσης της σειράς, έγιναν μεγάλες αλλαγές στο καστ και προστέθηκαν πολλοί νέοι ηθοποιοί το 1980.


Το ζευγάρι Νίκος και Ρένα (Νίκος Δαδινόπουλος και Μαίρη Ευαγγέλου) αποχώρησαν από τη σειρά το καλοκαίρι του 1980, ενώ νωρίτερα το 1980 είχε αποχωρήσει και ο παρουσιαστής Βαγγέλης Βουλγαρίδης από τη σειρά και την παρουσίαση του παιχνιδιού είχε αναλάβει η Ισμήνη Καλέση.


Δείτε παρακάτω το slideshow με τις υπέροχες φωτογραφίες του "Λούνα Παρκ" 

Παρακάτω στο βίντεο που ακολουθεί αναγγελία από την τηλεπαρουσιάστρια Ρίτα Ασημακοπούλου της προβολής του τελευταίου επεισοδίου της θρυλικής σειράς "Λούνα Πάρκ" του πολυτάλαντου Γιάννη Δαλιανίδη. ΕΡΤ Σάββατο 9 Μαίου 1981

video:Whamegafan35/ Youtube




  
 kourdistoportocali.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: