WHBC-GR: Λονδίνο 2012: Αρχισε το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Λονδίνο 2012: Αρχισε το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Άνοιξε και επίσημα από την Πέμπτη (10/5) η Ολυμπιακή περίοδος των Θερινών Αγώνων του 2012 με την Αφή της Φλόγας στο Στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας, που έγινε με κάθε επισημότητα και την παρουσία χιλιάδων θεατών...


Ήδη η Ιερή Φλόγα βρίσκεται στην πορεία για τον Πειραιά όπου θα διανυκτερεύσει, αφού κατά την πρώτη ημέρα της Λαμπαδηδρομίας περάσει από Πύργο, Αμαλιάδα, Αρχαία Ίλιδα, Κόροιβο, Γαστούνη, Λεχαινά και Κόρινθο.
(Η Πρωθιέρεια Ινώ Μενεγάκη παραδίδει την Ολυμπιακή Φλόγα στον πρώτο λαμπαδηδρόμο, 
τον έλληνα κολυμβητή Σπύρο Γιαννιώτη)

Στην τελετή Αφής στην Αρχαία Ολυμπία παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Λονδίνο 2012», Λόρδος Σεμπάστιαν Κόου, ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στη χώρα μας, Ντέιβιντ Λάντσμαν, ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, με αρκετά μέλη της Ολομέλειας της ΕΟΕ, μέλη της ΔΟΕ, Έλληνες και Βρετανοί αξιωματούχοι και πολλοί άλλοι.

Από νωρίς το πρωί η αστυνομία είχε λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας που ξεκινούσαν μέσα από την πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας και από το ύψος του Αρχαιολογικού Μουσείου της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων υποχρέωναν όλα τα οχήματα να σταθμεύσουν, ενώ έλεγχοι διεξάγονταν κατά την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο και το στάδιο, καθώς και στις εγκαταστάσεις της Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Χιλιάδες κάτοικοι των γύρων περιοχών και εκδρομείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αψηφώντας τον καυτό ήλιο, κατέκλυσαν το απρανές του Σταδίου της Αρχαίας Ολυμπίας και χειροκροτούσαν θερμά τις Ιέρειες στο τέλος της Τελετής, καθώς και τους ομιλητές της εκδήλωσης και μεταξύ τους τον Ζακ Ρογκ, που ολοκληρώνοντας είπε στα ελληνικά: «Σας ευχαριστώ πολύ φίλοι μου Έλληνες για την εξαιρετική συνεργασία».

Με την έναρξη της τελετής στο Ναό της Ήρας, την οποία παρακολούθησαν οι Έλληνες και ξένοι επίσημοι, ένα σύννεφο σκέπασε το χώρο πάνω από το Στάδιο, αλλά σύντομα διαλύθηκε, κάνοντας εύκολη τη διαδικασία Αφής της Φλόγας και το άναμμα της δάδας από την Πρωθιέρεια Ινώ Μενεγάκη με τη βοήθεια ενός κοίλου κατόπτρου.

Το σοβαρό απρόοπτο, όμως, συνέβη λίγο αργότερα όταν, με την ολοκλήρωση του τελετουργικού του χορού και την εμφάνιση της πρωθιέρειας στην κορυφή του Λόφου με την Ιερή Φλόγα, η οποία ήταν αναμμένη στην εστία που κρατούσε στα χέρια της, ένας ξαφνικός δυνατός αέρας την έσβησε. Χωρίς να πανικοβληθεί η πρωθιέρεια κατευθύνθηκε πίσω στο Βωμό και μετά από δύο λεπτά επέστρεψε με αναμμένη και πάλι την εστία.

Χωρίς άλλα απρόοπτα η τελετή ολοκληρώθηκε κανονικά, με το χορό να εισπράττει τα χειροκροτήματα των θεατών για την πολύ όμορφη παρουσίαση που έκανε στην τελετή, αποδίδοντας υποδειγματικά τις δυναμικές χορογραφίες της Άρτεμης Ιγνατίου.

Επίσης συγκινημένος πήρε από την Πρωθιέρεια την Ιερή Φλόγα μαζί με ένα κλαδί ελιάς ως πρώτος λαμπαδηδρόμος ο παγκόσμιος πρωταθλητής της κολύμβησης, Σπύρος Γιαννιώτης, ο οποίος στο μνημείο του Πιέρ ντε Κουμπερτέν, την παρέδωσε στον Αλέξανδρο Λούκος. Ο 19χρονος Ελληνοβρετανός είχε επιλεγεί από τους διοργανωτές του «Λονδίνο 2012» ως δεύτερος λαμπαδηδρόμος.

«Δεν μπορώ να εκφράσω τα συναισθήματα που νιώθω αυτή τη στιγμή. Είναι η κορυφαία στιγμή της ζωής μου. Μου είχε περιγράψει ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης τι είχε αισθανθεί αυτός, αλλά δεν το περίμενα. Θέλω αυτή τη χαρά που νιώθω να την ανταποδώσω σε όλους τους Έλληνες, δίνοντας το 101% των δυνατοτήτων μου στο Λονδίνο, όπου θα είναι και οι τελευταίοι Ολυμπιακοί Αγώνες της καριέρας μου», είπε εμφανέστατα συγκινημένος αλλά και χαρούμενος ο Γιαννιώτης.

Και πρόσθεσε: «Σίγουρα υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στον ελληνικό αθλητισμό, αλλά θα πρέπει να τονίσω ότι έχω τη βοήθεια της ομοσπονδίας μου (σ.σ. ΚΟΕ) αλλά και της ΕΟΕ. Βοηθούν και αυτό θα πρέπει να το λέμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να πορευτούμε με τα όποια προβλήματα υπάρχουν. Όταν άναψε η δάδα και κατά την αποχώρησή μου από το στάδιο, άκουγα τις φωνές επιδοκιμασίας των θεατών και τα χειροκροτήματα και τα πόδια μου έτρεμαν. Τους ευχαριστώ όλους».



Συνολικά το Ολυμπιακό φως θα διανύσει στην Ελλάδα τρεις χιλιάδες χιλιόμετρα, θα περάσει από 43 και πλέον πόλεις, ενώ θα συμμετάσχουν 500 και πλέον λαμπαδηδρόμοι.

Η Ολυμπιακή Φλόγα μετά την παράδοσή της στις 17 Μαΐου στους Βρετανούς σε ειδική τελετή στο Παναθηναϊκό Στάδιο, θα μεταφερθεί την επομένη (18/5) με ειδικά ναυλωμένο αεροσκάφος στη στρατιωτική βάση Κούλντροουζ, στην Κορνουάλη, απ΄ όπου θα ξεκινήσει το δεύτερο στάδιο της Λαμπαδηδρομίας.

Επί 70 ημέρες, περίπου 8.000 Λαμπαδηδρόμοι θα μεταφέρουν τη Φλόγα σε ολόκληρη την επικράτεια της Μεγάλης Βρετανίας, πριν αυτή φτάσει στις 27 Ιουλίου στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου για την τελετή έναρξης των Αγώνων. Εκεί θα παραμείνει και θα καίει άσβεστη ως την τελετή λήξης, στις 12 Αυγούστου.

Παρακολουθείστε την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας:



Η διαδρομή της Φλόγας

Η διαδρομή της Φλόγας επί ελληνικού εδάφους, αμέσως μετά την Τελετή Αφής στην Αρχαία Ολυμπία, έχει ως εξής:

- Η Φλόγα θα διασχίσει σχεδόν όλη την Ελλάδα. Αμέσως μετά την Αφή θα ακολουθήσει τη διαδρομή Πύργος, Αμαλιάδα, Αρχαία Ίλιδα, Κόροιβος, Γαστούνη, Λεχαινά, Κόρινθος και θα φθάσει στον Πειραιά.

- Κατά τη 2η ημέρα (11/5) θα μεταβεί με πλοίο στην Κρήτη και θα ακολουθήσει τη διαδρομή Κίσσαμος, Χανιά, Ρέθυμνο, Κνωσός, Άγιος Νικόλαος, Μάλια, Χερσόνησος, Ηράκλειο, ενώ στη συνέχεια θα περάσει από το Καστελόριζο.

- Την 3η ημέρα (12/5) θα φθάσει στον Πειραιά και θα κατευθυνθεί προς Πάτρα, Ρίο, Αμφιλοχία, Βόνιτσα, Πρέβεζα, Πάργα, Ηγουμενίτσα και Ιωάννινα, όπου θα διανυκτερεύσει.

- Στις 13/5 και κατά την 4η ημέρα θα αρχίσει το ταξίδι για την Καβάλα, αφού πρώτα περάσει από Κοζάνη, Βέροια και Θεσσαλονίκη.

- Την 5η ημέρα (14/5) θα συνεχίσει την πορεία της με προορισμό την Κομοτηνή, τους Κήπους Έβρου (συνοριακό φυλάκιο), τις Φέρες, την Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη και τη Δράμα.

- Την 6η ημέρα (15/5) η Φλόγα θα περάσει από Αλιστράτη, Σέρρες, Κατερίνη, Λάρισα, Βόλο και θα διανυκτερεύσει στη Λαμία.

- Την 7η ημέρα (16/5) θα συνεχίσει το ταξίδι για Χαλκίδα, Περιστέρι, Πειραιά και Αθήνα, για να ανηφορίσει στην Ακρόπολη, όπου και θα διανυκτερεύσει.

- Την 8η ημέρα (17/5) η Φλόγα θα διέλθει από το Μουσείο της Ακρόπολης, το κέντρο της Αθήνας, το Ζάππειο και θα καταλήξει στο Παναθηναϊκό στάδιο, όπου θα γίνει και η παράδοσή της στους Βρετανούς διοργανωτές.



Η Πρωθιέρεια

Η Ινώ Μενεγάκη, είναι η 10η κατά σειρά Πρωθιέρεια στην ιστορία του θεσμού από το 1936 μέχρι σήμερα όσον αφορά την αφή της ιερής φλόγας για τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι Πρωθιέρειες της τελετής αφής των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων από το 1936 μέχρι σήμερα:

- Κούλα Πράτσικα (1936)
- Μαρία Αγγελοπούλου (1948)
- Ξανθίππη Πηχεών - Θεολογίτη (1952)
- Αλέκα Μαζαράκη - Κατσέλη (1956, 1960, 1964)
- Μαρία Μοσχολιού (1968, 1972, 1976, 1980)
- Κατερίνα Διδασκάλου (1984, 1988)
- Μαρία Παμπούκη (1992, 1996)
- Θάλεια Προκοπίου (2000, 2004)
- Μαρία Ναυπλιώτου (2008)
- Ινώ Μενεγάκη (2012)

Η Ινώ Μενεγάκη γεννήθηκε στην Αθήνα και φοίτησε ως αριστούχος στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής δραστηριότητάς της στην Αρχαία τραγωδία. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε πρωταγωνιστικό ρόλο στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου με το Αμφι-θέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου, στην παγκόσμια πρώτη της Υψιπύλης του Ευριπίδη (ως Βασίλισσα Ευρυδίκη).

 Έπαιξε διαδοχικά με το Εθνικό Θέατρο στην Ορέστεια του Αισχύλου, στον Ίωνα και τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη, με το Θέατρο Άττις του Θόδωρου Τερζόπουλου στους Πέρσες του Αισχύλου σε περιοδεία στην Αργεντινή, Χιλή, Ουρουγουάη και Βραζιλία, καθώς και σε διάφορες παραστάσεις με άλλους θεατρικούς οργανισμούς. Διεύρυνε τις θεατρικές σπουδές της στο Παρίσι με τον Ανατόλι Βασίλιεφ και το Θέατρο του Ήλιου της Αριάν Μνουσκίν και στην Αθήνα, με το Μίνωα Βολανάκη, τη Θερινή Ακαδημία του Εθνικού Θεάτρου και το Κέντρο Αρχαίου Δράματος «Δεσμοί».

Από το 1996 συμμετέχει ως Ιέρεια στις τελετές Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας και ήταν η Εστιάδα στην τελετή Αφής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και του Βανκούβερ. Από το 2010 έχει επιλεγεί από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για τον κεντρικό ρόλο της Πρωθιέρειας της τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Ήταν η Πρωθιέρεια της Τελετής Αφής για τους 1ους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων «Σιγκαπούρη 2010», τους 1ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων «Ίνσμπρουκ 2012», το 11ο Ολυμπιακό Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας «Τραπεζούντα 2011» και το 10ο Χειμερινό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας, «Λίμπερετς 2011». Αξίζει να σημειωθεί ότι θα είναι για πρώτη φορά Πρωθιέρεια σε Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, διαδεχόμενη τη Μαρία Ναυπλιώτου.

Είναι πτυχιούχος, καθώς και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ από το 2010 πραγματοποιεί μεταπτυχιακές σπουδές με θέμα «Ολυμπιακές Σπουδές, Ολυμπιακή Παιδεία, Οργάνωση & Διαχείριση Ολυμπιακών Εκδηλώσεων» που οργανώνει η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Έχει σπουδάσει κλασικό τραγούδι, μουσική και κίνηση και γνωρίζει άριστα την Αγγλική και την Γαλλική γλώσσα.

Η Χορογράφος

Η Άρτεμις Ιγνατίου είναι η χορογράφος της Τελετής Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 2008 (Πεκίνο 2008 - Βανκούβερ 2010) και τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες Νεότητας (Σιγκαπούρη 2010, Ίνσμπρουκ 2012).

Επίσης χορογράφησε την τελετή Αφής για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τορίνο 2006, όπως και τις τελετές Αφής για το Ολυμπιακό Φεστιβάλ Ευρωπαϊκών Αγώνων Νεότητας στην Πνύκα και στο Παναθηναϊκό Στάδιο, Τραπεζούντα 2011, Λίμπερετς 2011, Τάμπερε 2009, Λινιάνο 2005, Παρίσι 2003, Μπαθ 1995. Στην τελευταία συμμετείχε και ως Πρωθιέρεια.

Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Συνέχισε τις σπουδές της στη Νέα Υόρκη, στις σχολές Χορού Merce Cunningham, Movement Research και Martha Graham και στο Θέατρο στο H.B. Studio.

Χορογράφησε πολλές θεατρικές παραστάσεις και όπερες και συνεργάστηκε με την Λυρική Σκηνή, το Θέατρο Τέχνης-Καρόλου Κουν, την Ορχήστρα Χρωμάτων-Μάνου Χατζιδάκι, το Χορόδραμα-Ραλλού Μάνου, τα Χορικά-Ζωζώ Νικολούδη, το Εθνικό Θέατρο, το Μουσείο Μπενάκη, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και με τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κομοτηνής και Καβάλας. Από το 1991 διδάσκει Xορό, Εκφραστική Κίνηση και Αυτοσχεδιασμό στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Από το 2010 είναι καθηγήτρια Χορού στην Δραματική Σχολή Ίασμος, όπου και αναλαμβάνει Καλλιτεχνική Διευθύντρια για το 2011-12.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Σωματείου Χορού και Ρυθμικής (1999-2003) και Αντιπρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων (2006-σήμερα). Είναι Γραμματέας του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού της UNESCO (2011-σήμερα) και μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού για τις εισαγωγικές και διπλωματικές εξετάσεις Χορού (2010-σήμερα). Είναι ιδρύτρια του χοροθεάτρου ART και παρουσιάζει πολλές παραγωγές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2007 με το Χοροθέατρο ΑRT εκπροσώπησε την Ελλάδα στο 10ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού (Λεμεσσός) και το 2008 παρουσίασε την παράσταση Μούσες στην επίσημη τελετή έναρξης του φεστιβάλ του Πεκίνου.
κκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκ

Οι πρώτοι και οι τελευταίοι λαμπαδηδρόμοι σε Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Μετά από 5 συνεχείς εκπροσωπήσεις από αθλητές του κλασικού αθλητισμού στη θέση του 1ου λαμπαδηδρόμου σε ισάριθμες τελετές Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, το σερί του στίβου «έσπασε» το 2008 με την επιλογή από την ΕΟΕ του πρωταθλητή του Τάε Κβον Ντο Αλέξανδρου Νικολαϊδη, για να ακολουθήσει για το 2012 η κολύμβηση με το Σπύρο Γιαννιώτη. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο στίβος διατηρεί τα πρωτεία στην προέλευση αθλήματος του 1ου λαμπαδηδρόμου (9 φορές), ενώ είναι η δεύτερη φορά που επιλέγεται αθλητής από οποιοδήποτε άλλο άθλημα.

Ένας διπλωματικός υπάλληλος, που σήμερα δεν βρίσκεται στη ζωή, ο Κωνσταντίνος Κονδύλης, υπήρξε ο πρώτος λαμπαδηδρόμος κατά την εκκίνηση του θεσμού αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην αρχαία Ολυμπία, το 1936.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ο ρόλος των λαμπαδηδρόμων προκάλεσαν τεράστια εντύπωση στους Έλληνες και έτσι, πολύ σύντομα, ο Κονδύλης αποτυπώθηκε στο κάλυμμα ενός κουτιού σπίρτων, που μπήκε σε κάθε ελληνικό σπίτι.

Από το 1936 μέχρι και το 2008, μεσολάβησαν 72 ολόκληρα χρόνια. Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 πρώτος λαμπαδηδρόμος ήταν ο Κώστας Γκατσιούδης (ακοντισμός).

Συνοπτικά οι πρώτοι λαμπαδηδρόμοι σε θερινούς Αγώνες ανά διοργάνωση από το 1936:

1936 Βερολίνο       Κωνσταντίνος Κονδύλης      (ιδιώτης)
1948 Λονδίνο        Κωνσταντίνος Δημητρέλης    (στρατιώτης)
1952 Ελσίνκι        Χρήστος Παναγόπουλος       (ιδιώτης)
1956 Μελβούρνη      Διονύσιος Παπαθανασόπουλος (ιδιώτης)
1960 Ρώμη           Τάκης Επιτρόπουλος         (δέκαθλο)
1964 Τόκιο          Γιώργος Μαρσέλλος          (110μ εμπόδια, ύψος)
1968 Μεξικό         Χάρης Αϊβαλιώτης           (100μ στίβου)
1972 Μόναχο         Γιάννης Κιρκιλέσης         (ιδιώτης)
1976 Μόντρεαλ       Τάσος Ψυλλίδης             (110μ εμπόδια)
1980 Μόσχα          Θανάσης Κοσμόπουλος        (ιδιώτης)
1984 Λος Άντζελες   ---                         ---
1988 Σεούλ          Θανάσης Καλογιάννης        (400μ εμπόδια)
1992 Βαρκελώνη      Σάββας Σαριτζόγλου         (σφυροβολία)
1996 Ατλάντα        Κώστας Κουκοδήμος          (μήκος)
2000 Σίδνεϊ         Λάμπρος Παπακώστας         (ύψος)
2004 Αθήνα          Κώστας Γκατσιούδης         (ακόντιο)
2008 Πεκίνο         Αλέξανδρος Νικολαϊδης      (τάεκβοντο)
2012 Λονδίνο        Σπύρος Γιαννιώτης          (κολύμβηση)

Δεν υπάρχουν σχόλια: