Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου δίνουν επίσημα τη σκυτάλη στους αντίστοιχους Παραολυμπιακούς που ξεκινούν σήμερα, επιστρέφοντας στην Αγγλία απ' όπου ξεκίνησαν πριν απο 64 χρόνια...
Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες είναι ουσιαστικά οι ισοδύναμοι Ολυμπιακοί Αγώνες με συμμετέχοντες αθλητές με κινητικές, οπτικές ή διανοητικές αναπηρίες.
Οι πρώτοι αγώνες για αθλητές με αναπηρία έγιναν στο Στόουκ Mάντεβιλ της Αγγλίας το 1948. Την ημέρα της τελετής έναρξης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948 στο Λονδίνο, ξεκίνησαν και θεσμοθετήθηκαν οι αγώνες του Στόουκ Mάντεβιλ και πραγματοποιήθηκε η πρώτη αθλητική διοργάνωση για αθλητές με αμαξίδιο.
Στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, τέσσερα χρόνια αργότερα (1952), συμμετείχαν στους αγώνες για αθλητές με αναπηρία και αθλητές από την Ολλανδία και έτσι σιγά σιγά γεννήθηκε το διεθνές κίνημα που είναι γνωστό πλέον ως Παραολυμπιακό κίνημα.
Οι πρώτοι επίσημοι Παραολυμπιακοί Αγώνες οργανώθηκαν το 1960 στην Ρώμη, ύστερα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην ίδια πόλη. Σ'αυτούς συμμετείχαν περίπου 400 αθλητές από 23 χώρες και αγωνίστηκαν σε 8 αθλήματα, εκ των οποίων τα 6 εξακολουθούν να περιλαμβάνονται ακόμα στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων: Τοξοβολία, Κολύμβηση, Ξιφασκία, Καλαθοσφαίριση, Επιτραπέζια Αντισφαίριση και Στίβος.
Από το 1960, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται κάθε 4 χρόνια, αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 1976 στο Τορόντο, προστέθηκαν και άλλες κατηγορίες αναπηρίας και γεννήθηκε η ιδέα της συγχώνευσης διαφορετικών κατηγοριών αθλητών με αναπηρία για τη συμμετοχή τους σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, ενώ την ίδια χρονιά έγιναν και οι πρώτοι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες στην Σουηδία.
Από το 1960, έχουν διοργανωθεί συνολικά δώδεκα Θερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες και εννέα Χειμερινοί και πλέον οι Παραολυμπιακοί Αγώνες έχουν εξελιχθεί στο δεύτερο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός μετά τους Ολυμπιακούς.
Η Ελλαδα έστειλε τη δική της συμμετοχή σε Παραολυμπιακούς αγώνες για πρώτη φορά το 1976, ενώ απο το1988, η Ελλάδα συμμετέχει στους Αγώνες με επίσημες Εθνικές Αποστολές, κερδίζοντας αρκετά μετάλια Έλληνες αθλητές κέρδισαν τα πρώτα μετάλλια στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988 κατακτώντας 1 αργυρό και 3 χάλκινα μετάλλια ενώ στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, η Ελλάδα συμμετείχε με την πολυπληθέστερη μέχρι στιγμής Παραολυμπιακή Ομάδα, με 137 αθλητές. Eκείνη τη χρονιά, οι Έλληνες αθλητές κατάφεραν να κατακτήσουν συνολικά 20 μετάλλια (3 χρυσά, 13 αργυρά, 4 χάλκινα). Εννέα περισσότερα από αυτά που είχαν κερδίσει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Σίδνεϋ.
Το αγωνιστικό πρόγραμμα των Θερινών Παραολυμπιακών Αγώνων περιλαμβάνει πλέον 20 αθλήματα. Δεκαέξι από αυτά είναι κοινά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα υπόλοιπα τέσσερα είναι αποκλειστικά Παραολυμπιακά.
Αυτά είναι τα Μπότσια, Γκόλμπολ, Άρση βαρών σε πάγκο και Ράγκμπι με αμαξίδιο. Στους Αγώνες της Αθήνας προστέθηκε το άθλημα του Ποδοσφαίρου 5x5, ενώ στο Πεκίνο για πρώτη φορά αγωνίστηκαν οι αθλητές στην Κωπηλασία.
Τα ρεκόρ που σημειώνονται στους Παραολυμπιακούς Αγώνες μπορούν να συγκριθούν με τα ρεκόρ των Ολυμπιακών αθλητών (όπως στα 100μ. ανδρών στο Στίβο) και σε ορισμένες περιπτώσεις (όπως στην Άρση βαρών σε πάγκο) τα Παραολυμπιακά ρεκόρ ξεπερνούν ακόμα κι εκείνα των αθλητών χωρίς αναπηρία.
Αναλυτικά τα Παραολυμπιακά αθλήματα είναι τα ακόλουθα:
Αντισφαίριση με αμαξίδιο,
Άρση βαρών σε πάγκο
Γκόλμπολ (Goalball)
Επιτραπέζια Αντισφαίριση
Ιππασία
Ιστιοπλοΐα
Καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο
Κολύμβηση
Μπότσια (Boccia)
Ξιφασκία με αμαξίδιο
Πετοσφαίριση (Καθιστών)
Ποδηλασία
Ποδόσφαιρο 5x5
Ποδόσφαιρο 7x7
Ράγκμπυ με αμαξίδιο
Σκοποβολή
Στίβος
Τζούντο
Τοξοβολία
Κωπηλασία (νέο άθλημα από το Πεκίνο)
Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία 64 χρόνια και παρουσιάζουν την απίστευτη δύναμη της ψυχής και της θέλησης που είναι ικανή να υπερνικήσει τα φυσικά εμπόδια, αποδεικνύοντας μας ότι η «αναπηρία» δε μπορεί να σταματήσει τον άνθρωπο, αν ο ίδιος πιστεύει στις ικανότητες και τον εαυτό του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου