WHBC-GR: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1992 | Η Sinead O'Connor σκίζει τη φωτογραφία του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β'.

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1992 | Η Sinead O'Connor σκίζει τη φωτογραφία του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β'.



"Άλλο η πίστη μας, άλλο οι ηγέτες της. | Για αρκετούς ανθρώπους στη χώρα μου, η επιστολή του Πάπα προσβάλλει όχι μόνο τη νοημοσύνη μας, αλλά και την πίστη και την πατρίδα μας...

 Όταν ήμουν κοριτσάκι, πέρασα 18 μήνες στο εκπαιδευτικό κέντρο An Grianan, ένα ίδρυμα στο Δουβλίνο για κορίτσια με προβλήματα συμπεριφοράς. Πρόκειται για ένα από τα λεγόμενα "πλυντήρια της Μαγδαληνής", τα οποία χρηματοδοτεί η Εκκλησία. 

Δουλεύαμε σε υπόγεια πλένοντας τα ρούχα κληρικών με κρύο νερό και πλάκες σαπούνι. Το An Grianan ήταν προιόν των σχέσεων της ιρλανδικής κυβέρνησης με το Βατικανό - σχέσεις που ήταν θεσμοθετημένες στο Σύνταγμα ως το 1972. Μέχρι το 2007, το 98% των σχολείων διοικούνταν από την Καθολική Εκκλησία. 

Στα Ιδρύματα για παιδιά με προβλήματα, χρησιμοποιούσαν βάναυσες τεχνικές σωφρονισμού.
Ο Πάπας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τη δράση των υφισταμένων του. Εάν καθολικοί ιερωμένοι κακοποιούν παιδιά, δεν είναι το Δουβλίνο που πρέπει να απαντήσει, αλλά η Ρώμη, ξεκινώντας με την αποδοχή της ευθύνης και μια δικαστική έρευνα. 

Μέχρι τότε, όλοι οι καλοί καθολικοί πρέπει να απέχουν από τη λειτουργία. ΄Ηρθε η στιγμή να διαχωρίσουμε τον Θεό μας από τη θρησκεία και την πίστη μας από τους υποτιθέμενους ηγέτες της." (Απάντηση της Sinead O'Connor σε επιστολή του Πάπα. Από το μπλογκ "Η Διαδρομή"). 


Στην αμερικανική εκπομπή Saturday Night Live, όπου ήταν καλεσμένη, η Sinead O'Connor έσκισε μπροστά στην κάμερα τη φωτογραφία του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β' στο τέλος ενός τραγουδιού του Bob Marley - το War- που ερμήνευσε α καπέλα, θέλοντας έτσι να διαμαρτυρηθεί για τις κακοποιήσεις παιδιών που διέπραξε η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Τον αποκάλεσε "διάβολο" και κύρηξε αγώνα "ενάντια στον πραγματικό εχθρό".


War, Sinéad O'Connor (από την Agnieszka Danuta).



 Η Sinead O'Connor στο γαλλικό καθολικό προσκύνημα που γίνεται κάθε χρόνο στην πόλη Lourdes από το Μάρτη μέχρι τον Οκτώβρη.

 Στα τέλη της δεκαετίας του '90, η Sinead O'Connor χειροτονήθηκε ως ιερέας από τον Επίσκοπο Michael Cox της Ιρλανικής Ορθόδοξης Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, και άλλαξε το ονομά της σε Mother Bernadette Mary. 

 Η Ιρλανική Ορθόδοξη Καθολική και Αποστολική Εκκλησία. 


Διαμαρτυρία στην Ιρλανδία για το σκάνδαλο της κακοποίησης παιδιών από ιερείς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Το Βατικανό αναγκάστηκε να αποζημιώσει 3.000 ενήλικες που δήλωσαν το 2000 στην Ιρλανδία πως είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά σε διάφορα ιδρύματα.



 Magdalene laundries. Πρόκειται για ιδρύματα στην Ευρώπη, και κυρίως στις αγγλοσαξονικές χώρες, που δεχόντουσαν "αμαρτωλές" κοπέλες.  Υπολογίζεται πως μόνο στην Ιρλανδία έμειναν έγκλειστες σ' αυτά τα "πλυντήρια της Μαγδαληνής" κάπου 30.000 νεαρές γυναίκες. Η ίδια η  Sinead O'Connor υπήρξε τρόφιμος αυτών των Magdalene laundries και έχει καταγγείλει τη σεξουαλική κακοποίηση που ασκούσαν εκεί τα μέλη της εκκλησίας. Το τελευταίο "πλυντήριο" έκλεισε στην Ιρλανδία το 1996.





 Ο αρχιεπίσκοπος της ιρλανδικής καθολικής εκκλησίας John Charles McQuaid (από το 1940 μέχρι το 1972) κατηγορήθηκε κι αυτός για ανάμειξη στο σκάνδαλο. Το υπόμνημα των 2.500 σελίδων της επιτροπής που διερεύνησε το σκάνδαλο αποκάλυψε πρακτικές σεξουαλικής κακοποίησης "ενδημικές" που κράτησαν πολλές δεκαετίες, αλλά δεσμεύτηκε να μην αποκαλύψει ούτε ένα όνομα.

 Αγιασμός σε χειρουργείο από τον John Charles McQuaid.


 Το σκάνδαλο των Ορφανών του Duplessis στο Quebec, όπου και πάλι βρέθηκε αναμεμειγμένη η καθολική εκκλησία. Χιλιάδες παιδιά δηλώνονταν ως πνευματικά ανάπηρα για να επωφελούνται τα ιδρύματα από τις κρατικές χορηγίες. Υπέστησαν κάθε είδους πειράματα, ακόμη και λοβοτομές. Τη δεκαετία του '90, 3.000 "επιζώντες" οργανώθηκαν για να καταγγείλουν το σκάνδαλο αυτό.
 Laundry, ένα θεατρικό έργο που παρουσιάστηκε το 2012 σε σκηνοθεσία της Louise Lowe στο Φεστιβάλ Θεάτρου του Δουβλίνου από την ομάδα ANU Productions. 
 The Magdalene Sisters (2002), μία ταινία του σκοτσέζου σκηνοθέτη Peter Mullan.





Magdalene Laundries, Joni Mitchell (Los Angeles, 1994).

 I was an unmarried girl
I'd just turned twenty-seven
When they sent me to the sisters
For the way men looked at me
Branded as a jezebel
I knew I was not bound for Heaven
I'd be cast in shame
Into the Magdalene laundries



Most girls come here pregnant
Some by their own fathers
Bridget got that belly
By her parish priest
We're trying to get things white as snow
All of us woe-begotten-daughters
In the steaming stains
Of the Magdalene laundries



Prostitutes and destitutes
And temptresses like me--
Fallen women--
Sentenced into dreamless drudgery ...
Why do they call this heartless place
Our Lady of Charity?
Oh charity!



Peg O'Connell died today
She was a cheeky girl
A flirt
They just stuffed her in a hole!
Surely to God you'd think at least some bells should ring!
One day I'm going to die here too
And they'll plant me in the dirt
Like some lame bulb
That never blooms come any spring
Not any spring
No, not any spring
Not any spring








  Μοιραστείτε το με τους Φίλους σας...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: