WHBC-GR: Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας| «Κατάθλιψη: Μια παγκόσμια κρίση»

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας| «Κατάθλιψη: Μια παγκόσμια κρίση»


Η 10η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα αφιερωμένη στην Ψυχική Υγεία με στόχο να ενισχύσει την κοινωνική επίγνωση για προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως....

Η φετινή παγκόσμια ημέρα έχει ως κεντρικό θέμα την «Κατάθλιψη: Μια παγκόσμια κρίση».
Η κατάθλιψη επηρεάζει περισσότερα από 350 εκατομμύρια άτομα όλων των ηλικιών και είναι σημαντικός παράγοντας νοσηρότητας και επιβάρυνσης των δημοσίων συστημάτων υγείας. Αν και υπάρχουν αποτελεσματικά θεραπευτικά μέσα για την κατάθλίψη, η πρόσβαση στη θεραπεία είναι προβληματική σε πολλές χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αρκετά κράτη, το 10% των ασθενών αδυνατεί να υποβληθεί σε θεραπεία για την κατάθλιψη.

Λίγα λόγια για την κατάθλιψη
Η κατάθλιψη είναι η συχνότερη ψυχική διαταραχή, χαρακτηριζόμενη από την απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης, αισθήματα ενοχής ή χαμηλή αυτοεκτίμηση, διαταραχή του ύπνου ή της όρεξης, αίσθημα κόπωσης, δυσκολία συγκέντρωσης και θλίψη.

Η κατάθλιψη μπορεί να είναι υποτροπιάζουσα ή μακροχρόνια, επηρεάζοντας αρνητικά την ικανότητα του ατόμου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της καθημερινότητάς του. Στην οξεία μορφή της, μπορεί να οδηγήσει τον πάσχοντα ακόμη και στην αυτοκτονία. Η ήπιας μορφής κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή, ενώ σε πιο σοβαρό στάδιο απαιτείται ο συνδυασμός φαρμάκων και ψυχοθεραπείας για την αποτελεσματική διαχείρισή της.

Σήμερα, η κατάθλιψη μπορεί να διαγνωστεί και να θεραπευθεί ακόμη και από ιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενώ μια μικρή μόνο αναλογία ασθενών χρήζει παρακολούθησης από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας. Πρόκειται για περιπτώσεις ατόμων που δεν παρουσιάζουν βελτίωση μετά από θεραπεία πρώτης γραμμής.


 «Κατάθλιψη: Μια παγκόσμια κρίση»
Όπως προαναφέρθηκε η κατάθλιψη αποτελεί μείζονα παράγοντα επιβάρυνσης των δημοσίων συστημάτων υγείας, καθώς εκτιμάται ότι πάνω από 350 εκατομμύρια άτομα πάσχουν παγκοσμίως από τη νόσο. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Δημοσκόπηση για την Υγεία που έγινε σε 17 χώρες, κατά μέσο όρο 1 στα 20 άτομα αναφέρει τουλάχιστον ένα επεισόδιο κατάθλιψης τους προηγούμενους 12 μήνες.

Οι καταθλιπτικές διαταραχές συχνά εμφανίζονται σε νεαρή ηλικία, μειώνοντας την λειτουργικότητα του ατόμου. Γι’ αυτό και η πάθηση είναι κύρια αιτία ανικανότητας παγκοσμίως.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καλεί τις χώρες-μέλη του να λάβουν άμεσα μέτρα για την πρόληψη και θεραπεία της κατάθλιψης αλλά και των άλλων ψυχικών ασθενειών.

Πιο ευάλωτες οι γυναίκες
Ενώ η κατάθλιψη είναι κύρια αιτία ανικανότητας ανδρών και γυναικών, η επιβάρυνση από την ασθένεια είναι κατά 50% υψηλότερη στο γυναικείο φύλο, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ. Αξιοσημείωτο είναι ότι η κατάθλιψη επηρεάζει εξίσου γυναίκες υψηλού, μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, ενώ στοιχεία από αναπτυσσόμενες χώρες δείχνουν ότι η μητρική κατάθλιψη είναι παράγοντας κινδύνου για κακή παιδική ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει ότι η μητρική ψυχική υγεία στις χώρες με χαμηλά εισοδήματα μπορεί να έχει ουσιαστική επιρροή στην ανάπτυξη των παιδιών, με τις επιπτώσεις της κατάθλιψης να εκτείνονται σε περισσότερες από μια γενιές ατόμων. 

 Δείτε σχετικά θέματα εδώ



Sources of Information: health.in.gr/

 Αν σας άρεσε αυτό το θέμα μοιραστείτε το με τους Φίλους σας...
 
/

Δεν υπάρχουν σχόλια: