WHBC-GR: Μουσείο Μπενάκη | «Φιλιά εις τα παιδιά» | Ντοκιμαντέρ του Β. Λουλέ

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Μουσείο Μπενάκη | «Φιλιά εις τα παιδιά» | Ντοκιμαντέρ του Β. Λουλέ


Η πολυβραβευμένη ταινία του Βασίλη Λουλέ «Φιλιά εις τα παιδιά» συστήνεται στο ελληνικό κοινό την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012 στις 11.π.μ. στο Μουσείο Μπενάκη...

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ, διάρκειας 115 λεπτών, που αφορά τον διωγμό των ελλήνων εβραίων επί Kατοχής. Πέντε μικρά εβραιόπουλα που διέφυγαν της σύλληψης και έτσι σώθηκαν από τον θάνατο χάρη σε οικογένειες χριστιανών, πέντε «κρυμμένα παιδιά» που έζησαν μέσα στην απόλυτη σιωπή, αφηγούνται σήμερα τις ιστορίες τους.

Οι ήρωες της ταινίας είναι παιδιά που μεγάλωσαν απότομα. Η Ροζίνα, ο Σήφης, η Ευτυχία, η Σέλλυ και ο Μάριος πέρασαν τη ζωή τους κουβαλώντας τη μνήμη χιλιάδων παιδιών. Εκείνων που δεν πρόλαβαν ποτέ να μεγαλώσουν.

Η ταινία παρακολουθεί αυτά τα πρόσωπα από την παιδική ηλικία μέχρι σήμερα, φέρνοντας στο φως πολύτιμα «προσωπικά» ντοκουμέντα – ένα παιδικό ημερολόγιο, φωτογραφίες και οικογενειακά φιλμάκια –, τεκμήρια μιας ολόκληρης εποχής.

Παράλληλα, σκιαγραφείται η ζωή των εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας πριν από τον πόλεμο και αποκαλύπτονται σπάνιες εικόνες της κατεχόμενης Αθήνας και Θεσσαλονίκης μέσα από κινηματογραφικά αρχεία, ερασιτεχνικές ταινίες γερμανών στρατιωτών και παράνομες λήψεις ελλήνων πατριωτών.

Μια ταινία για τον διωγμό των ελλήνων εβραίων, για τη γενναιότητα των ανθρώπων που έσωσαν ζωές με κίνδυνο της δικής τους και για τα παιδικά μάτια που κοιτούν τον κόσμο άλλοτε με τρόμο κι απορία, άλλοτε με ανεμελιά και ελαφρότητα.

Η ταινία έχει βραβευτεί από το Greek Film Festival στο Σικάγο, στο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, καθώς και στη «Διεθνή Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας - Αγών».

Στις κινηματογραφικές αίθουσες θα βγει τον Ιανουάριο και θα συνοδευτεί με συζητήσεις και εκδηλώσεις.

Το ντοκιμαντέρ είναι συμπαραγωγή της ΕΡΤ και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και ενισχύθηκε από Ιδρύματα, φορείς και Οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η εκδήλωση οργανώνεται από το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη.

 INFO:



  Μοιραστείτε το με τους Φίλους σας...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: