WHBC-GR: Harwell Dekatron | Ο παλαιότερος σε λειτουργία ψηφιακός υπολογιστής ξαναζωντανεύει και κάνει την «επανεκκίνησή» του

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Harwell Dekatron | Ο παλαιότερος σε λειτουργία ψηφιακός υπολογιστής ξαναζωντανεύει και κάνει την «επανεκκίνησή» του


Οι λάτρεις της τεχνολογίας μπορούν πλέον να επισκεφτούν και να θαυμάσουν από κοντά τον πρόγονο των σημερινών υπολογιστών. Ο παλαιότερος σε λειτουργία ψηφιακός υπολογιστής ...

..Harwell Dekatron ή αλλιώς «η Μάγισσα», όπως συνηθίζουν να τον αποκαλούν, έκανε στην κυριολεξία την επανεκκίνησή του με τη βοήθεια της ομάδας του National Museum of Computing στο Bletchley Park της Μεγάλης Βρετανίας, όπου και εκτίθεται.

Οι λάτρεις της τεχνολογίας μπορούν πλέον να επισκεφτούν το εν λόγω μουσείο και να θαυμάσουν από κοντά τον πρόγονο των σημερινών υπολογιστών, ο οποίος, σε αντίθεση με πολλούς «απογόνους» του, οι οποίοι είτε ανακυκλώθηκαν είτε καταστράφηκαν, κατάφερε να διασωθεί.


Το 1951, οπότε και κατασκευάστηκε, ο Harwell Dekatron ήταν ένας από τους μετρημένους στα δάχτυλα ψηφιακούς υπολογιστές σε όλο τον κόσμο. Τρία ολόκληρα χρόνια χρειάστηκαν, για να επιδιορθωθεί ο συγκεκριμένος υπολογιστής, ο οποίος παρουσιάζει μεγάλες διαφορές από τους σημερινούς, καθώς ζυγίζει 2.5 τόνους, έχει ύψος 2 μέτρα και 828 βαλβίδες που αναβοσβήνουν.

Ο Harwell Dekatron επιτέλεσε το έργο του για έξι χρόνια στο ερευνητικό κέντρο παραγωγής ενέργειας Harwell και μετά αποσύρθηκε. Όμως, χάρις στην καταπληκτική δουλειά που έκανε η ομάδα συντήρησης και αποκατάστασης του μουσείου, ξαναλειτουργεί όπως την πρώτη μέρα, με αποτέλεσμα να αυξάνει καθημερινά την προσέλευση του κοινού στο National Museum of Computing.

Στο ίδιο μουσείο εκτίθεται και ο Colossus, ο πρώτος προγραμματιζόμενος ψηφιακός ηλεκτρονικός υπολογιστής που κατασκευάστηκε στα τέλη του 2ου Παγκοσμίου πολέμου.



Sources of Information:[via]

  Μοιραστείτε το με τους Φίλους σας...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: