WHBC-GR: Πώς κέρδισε ο Τζον Στάινμπεκ το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Πώς κέρδισε ο Τζον Στάινμπεκ το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Ο Αμερικανός συγγραφέας Τζον Στάινμπεκ κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1962 ελλείψει αντιπάλου, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της σουηδική εφημερίδα, υποστηρίζοντας πως η επιτροπή του βραβείου θεώρησε πως δεν υπήρχε εκείνη τη χρονιά κάποιος υποψήφιος που να ξεχωρίζει μέσα σε μια προβληματική δεξαμενή υποψηφίων...

Μεταξύ των τελικών υποψηφίων για το βραβείο ήταν επίσης ο Γάλλος θεατρικός συγγραφέας Ζαν Ανούιγ, η δανέζα συγγραφέας Κάρελ Μπλίξεν, ο Βρετανός συγγραφέας Λόρενς Ντάρελ και ο Άγγλος ποιητής Ρόμπερτ Γκρέιβς, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Σβένσκα Νταγκμπλάντετ».

Διαβαθμισμένα ως τώρα έγγραφα της τετραμελούς Επιτροπής Νόμπελ της Σουηδικής Ακαδημίας, η οποία συνέταξε τον προκαταρκτικό κατάλογο των υποψηφίων, δείχνουν πως η επιτροπή συμφώνησε στην επιλογή του Στάινμπεκ –στα έργα του οποίου περιλαμβάνονται τα «Άνθρωποι και Ποντίκια» (1937) και «Τα Σταφύλια της Οργής» (1939)–, όμως μέλη της είχαν επιφυλάξεις.

Οι άλλοι διεκδικητές θεωρήθηκαν πάντως ασθενέστεροι. Η υποψηφιότητα της Μπλίξεν, η οποία είχε γράψει μεταξύ άλλων το «Πέρα από την Αφρική» (1937), εγκαταλείφθηκε αφού η συγγραφέας πέθανε το Σεπτέμβριο. Το γεγονός ότι το βραβείο είχε δοθεί το 1960 στον Γάλλο ποιητή Σεν-Τζον Περς, εξασθένησε τις ελπίδες του Ανούιγ.

Ο Γκρέιβς θεωρούνταν κυρίως ποιητής, παρόλο που είχε γράψει επίσης ιστορικά μυθιστορήματα. Η ποίησή του δεν μπορούσε να συγκριθεί μ’ αυτή του Αμερικανού μοντερνιστή ποιητή Έζρα Πάουντ. Εντούτοις η υποστήριξη του Πάουντ στο φασισμό τον απέκλειε από τις υποψηφιότητες, αναφέρει στα σχόλιά του ο Χένρι Όλσον, μέλος της επιτροπής.

Ο μόνιμος γραμματέας της Ακαδημίας, ο Άντερς Όστερλινγκ, έγραψε ότι προτιμούσε τον Στάινμπεκ έναντι του Γκρέιβς αφού ο Αμερικανός συγγραφέας «φαίνεται ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει υποστήριξη χωρίς αντιρρήσεις».

Οι κριτικοί λογοτεχνίας της εποχής –τόσο στη Σουηδία όσο και στις ΗΠΑ– αμφισβήτησαν την απόφαση, υποστηρίζοντας πως τα πρόσφατα έργα του Στάινμπεκ δεν έφθαναν στο ύψος των πρώτων λογοτεχνικών επιτευγμάτων του και ο ίδιος ο συγγραφέας είχε αιφνιδιαστεί από τη βράβευσή του.

Η Σουηδική Ακαδημία, η οποία επιλέγει τον νομπελίστα της Λογοτεχνίας, διατηρεί για 50 χρόνια απόρρητα τα έγγραφα που αφορούν τις αποφάσεις της.

INFO:
εφημερίδα «Η Καθημερινή»

 

  Μοιραστείτε το με τους φίλους σας...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: