WHBC-GR: Μάθε παιδί μου τα άστρα

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Μάθε παιδί μου τα άστρα

Τα γκάτζετ που θα χρειαστείς για να μάθεις αστρονομία πριν το AXE APOLLO σε στείλει στο διάστημα...

Σε περίπτωση που δε ζούσες στο διάστημα τις τελευταίες βδομάδες, θα έχεις ακούσει για το AXE APOLLO SPACE ACADEMY που θα σε πάρει κοινό θνητό, θα σε κάνει αστροναύτη και θα σε στείλει εκεί ψηλά στην ανώτερη ατμόσφαιρα για να δεις τα άστρα από πιο κοντά.

Εμείς τώρα σκεφτήκαμε ότι αφού θα μπεις στον κόπο, είναι μια ευκαιρία να πας διαβασμένος. Να πάρεις εκείνο το τηλεσκόπιο που σου αρνήθηκαν οι γονείς σου γιατί ήταν πανάκριβο πριν από 15 χρόνια, να διαβάσεις ένα δύο βιβλία και τέλος πάντων ρε παιδάκι μου να μάθεις τους βασικούς αστερισμούς.

Γι’ αυτό σου μαζέψαμε τα άπαντα του ερασιτέχνη αστρονόμου.  Και όταν λέω άπαντα εννοώ άπαντα. Τηλεσκόπια, διόπτρες, χάρτες ουρανού, βιβλία αστρονομίας, συνδρομές στη NASA, αξεσουάρ παρατηρήσεις, application, φακοί, και περίεργα προσωπικά πλανητάρια. Όλα ένα κλικ μακριά.

Κιάλια αστρονομίας

 

Η παρατήρηση του ουρανού δεν ξεκινάει από μικροσκόπιο. Αν θες να γλυτώσεις μπόλικα χρήματα μέχρι να μάθεις την αλφαβήτα μπορείς να τη βγάλεις και με ένα ζεύγος καλής ποιότητας κιάλια. Έχουν μικρότερη μεγέθυνση αλλά έχουν μεγαλύτερο πεδίο ιδανικά για να μάθεις τους βασικούς αστερισμούς χωρίς να βγάλεις το μάτι σου με το τηλεσκόπιο. Επίσης όταν ο καιρός είναι κακός μπορείς να εύκολα και γρήγορα να κάνεις το “κομμάτι” σου χωρίς να στήσεις μικροσκόπιο

Frequently Bought Together: Όχι ότι χρειάζεται απαραίτητα αλλά υπάρχουν τρίποδα και αντάπτορες για πολύωρες παρατηρήσεις.
Κόστος: Από 139 έως 260 ευρώ αλλά καλύτερα πάνω από 200

Οδηγός για ερασιτέχνες αστρονόμους


Το αλφαβητάρι σου. Ο οδηγός. Το σύμπαν σου όλο όταν ξεκινάς. Και ξέρεις τώρα ότι προτιμάμε ξένες εκδόσεις γιατί και μεγαλύτερη ποικιλία υπάρχει και σε kindle κυκλοφορούν και ποιο έξυπνους τίτλους έχουν: “Στρίψε αριστερά στον Ορίονα, “Ο αστρονόμος της αυλής,” και τέτοια.

Frequently Bought Together: Οδηγό με τα αστρονομικά τεκταινόμενα για τα προσεχή χρόνια. Για να μη χάσεις ούτε έκλειψη σελήνης.
Κόστος: Στα 20 περίπου δολάρια. Οι ηλεκτρονικές εκδόσεις είναι αρκετά φτηνότερες.

Τηλεσκόπιο

Το εργαλείο. Το καμάρι του ερασιτέχνη αστρονόμου. Η προέκταση του εγώ του. Και πρέπει να γνωρίζεις τα εξής: Πλέον υπάρχουν φτηνά τηλεσκόπια με πολύ καλά οπτικά συστήματα και μέχρι να τελειώσει η εκπαίδευση σου δε χρειάζεται να ξοδευτείς υπερβολικά. Ψάχνεις για Bresser, Meade, Celestron με σύστημα GoTo γιατί μέχρι να μάθεις την κανονική αστρονομία θα πάρει μήνες.

Frequently Bought Together: Συνήθως περιέχονται αλλά πάντα χρειάζεσαι συμπληρωματικύς φακούς και φίλτρα. Δε χρειάζεται να αγοράσεις τώρα, σίγα σιγά θα το φέρει η ανάγκη.

Κόστος: Φορητές λύσεις κάτω από 150 ευρώ άστες καλύτερα. Μείνε στα κυάλια. Ενα σοβαρό entry level τηλεσκόπιο θα πρέπει να σου κοστίσει πάνω από 300 ευρώ.

Ψηφιακή φωτογραφική μηχανή

Η αγορά που μπορείς να αναβάλλεις. Μαζί με τους φακούς φυσικά μέχρι να δεις που πάει το πράγματα. Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεσαι ότι φανταστικό ακριβό. Μια DSLR με καλή ποιότητα σε ψηλά ISO είναι αρκετή. 

Frequently Bought Together: Αναλόγως τη φωτογραφική και το τηλεσκόπιο ψάχνεις για το mount της ψηφιακής. Χωρίς mount καλύτερα ψάξε για φωτό στο google images.

Κόστος: Εδώ αποφεύγουμε τα 4/3 γιατί δεν έχουν ιδιαίτερα καλή ποιότητα σε χαμηλά ISO. Από 300 ευρώ για ένα κομπλέ DSLR kit .

Skyscout

Το καλύτερο gadget στην αστρονομία μετά το τηλεσκόπιο. Η απάντηση στις προσευχές σου. Η αστρονομία made easy που έψαχνες. Στοχεύεις τον φακό σε ένα αντικείμεο στον ουρανό και το Skyscout το αναγνωρίζει σε δευτερόλεπτα. Είναι κάπως ακριβό, αλλά μπορείς να ξεκινήσεις με έναν παραδοσιακό οδηγό και μετά προχωράς σε αυτό.

Frequently Bought Together: Απολύτως τίποτα.
Κόστος: Από 92 ευρώ

Star Walk HD

Η ενισχυμένη πραγματικότητα του αστρονόμου. Κάτι σαν το skyscout αλλά με πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες πληροφόρησης.
Frequently Bought Together: iPhone 5, iPad, iPad mini. Ένα από τα τρία ρε παιδί μου.
Κόστος: 3 ευρώ. Το Application.



  Article by Markos Labris / www.oneman.gr/

  Μοιραστείτε το με τους Φίλους σας...
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: