WHBC-GR: Πουράκι πάει στην Ποταμιά

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Πουράκι πάει στην Ποταμιά

Οι ρέκτες των πούρων και των σιγκαρίλος τα ήξεραν καλά κι ένιωθαν, τον τελευταίο καιρό, την έλλειψή τους. Πρόκειται για τα ελληνικά Domenico, που παράγονταν στο Δομένικο του δήμου Ποταμιάς Λάρισας...

Ο πρώην δήμαρχος της περιοχής, Γιάννης Τσούτσος, είχε «συλλάβει» την ιδέα της παραγωγής πούρων. Ταξίδεψε στην Αβάνα όπου προσπάθησε να «κλέψει» τεχνογνωσία. Κι όταν λέμε να «κλέψει» το εννοούμε, καθώς δεν επιτρεπόταν ούτε η λήψη φωτογραφιών ούτε καν σημειώσεων.

Επιστρέφοντας έβαλε μπρος μαζί με τους παραγωγούς του «Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Καπνών - Πούρων η Ποταμιά» την παραγωγή και την εμπορική εκμετάλλευση. Απ’ το 2004 άρχισε η διάθεση στην ελληνική αγορά. Από ένα μικρό πρατήριο στη μέση του πουθενά, στον κάμπο της Ποταμιάς, άρχισε μια ιστορία για την οποία πολλοί πιστεύουν ότι, αν δεν υπήρχε η οικονομική κρίση, θα μπορούσε να αποδειχθεί success story.

Πριν δυο χρόνια έγινε σαφές ότι αν η επιχείρηση δεν επεκταθεί και δεν προχωρήσει σε εξαγωγές δεν θα μπορέσει να σταθεί. Ωστόσο η εξαγωγική διαδικασία δεν είναι εύκολη κι υπήρχαν πολλά γραφειοκρατικά και χρηματοδοτικά ζητήματα που έπρεπε να ρυθμιστούν. 

Επειδή δεν πρόκειται για κάποιο μεγαθήριο, παρά μόνο για μια μικρή μονάδα όπου λίγοι άνθρωποι κάνουν τα πάντα, η παραγωγή σταμάτησε προκειμένου να επικεντρωθούν στην επίλυση των επιχειρηματικών θεμάτων.

Photo: Sascha Hauser@Flickr 

Πρόσφατα βρέθηκαν οι λύσεις. Οι άνθρωποι του συνεταιρισμού δηλώνουν ότι από Σεπτέμβρη θα ξαναβγούν δυναμικά στην αγορά, τόσο την ελληνική όσο και του εξωτερικού.
«Περάσαμε μια μπόρα και βγαίνουμε πλέον, πολύ πιο δυναμικά και με καλύτερη προοπτική. Λύσαμε τα γραφειοκρατικά θέματα των εξαγωγών κι είμαστε πολύ κοντά σε λύση για το ζήτημα της εμπορικής διακίνησης. Σε λίγους μήνες τα πούρα και τα σιγκαρίλος θα βρίσκονται κοντά στον καταναλωτή» μας λέει ο κύριος Τσούτσος.

Αυτή τη στιγμή οι παραγωγοί του Δομένικου είναι στα χωράφια φροντίζοντας τις ποικιλίες του ενώ στις αποθήκες τους ήδη ωριμάζει καπνός. Στο δαχτυλίδι των προϊόντων απεικονίζεται ο κύριος Τσούτσος. «Είμαι ο εμπνευστής της ιστορίας και με τίμησε η γενική συνέλευση αποφασίζοντας να βάλουν εμένα στο λογότυπο. "Παιδιά βάλτε κανέναν άλλο, εμένα θα κυνηγάνε” τους έλεγα αλλά επέμειναν» λέει με χιούμορ.

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη λοιπόν!

 Photos: Sascha Hauser@Flickr 

ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: