WHBC-GR: Google dooble | 194 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου Γάλλου φυσικού Λεόν Φουκώ

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Google dooble | 194 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου Γάλλου φυσικού Λεόν Φουκώ

Σήμερα συμπληρώνονται 194 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου Γάλλου φυσικού, Ζαν Μπερνάρ Λεόν Φουκώ και η Google, του αφιερώνει ένα διαδραστικό doodle...

Έγινε πασίγνωστος για το περίφημο εκκρεμές, που καταδεικνύει το πώς η περιστροφή της Γης επηρεάζει τα αντικείμενα. Με το «πείραμα του Φουκώ» ή «πείραμα του εκκρεμούς», το οποίο επιχείρησε το 1851, απέδειξε την περιστροφή της Γης γύρω από άξονά της.

Ο Λεόν Φουκώ βρίσκεται πίσω από μια σειρά πειραμάτων, με τα οποία κατάφερε να δώσει μια πρώτη εκτίμηση για την ταχύτητα του φωτός.

Η σύγχρονη επιστήμη οφείλει επίσης στον Λεόν Φουκώ την ανακάλυψη του γυροσκοπίου (1852) καθώς και τη θεωρία των γυροσκοπικών φαινομένων.

Επίσης σήμερα η Google τιμά με ένα άλλο  doodle τον πατέρα της κλασικής μουσικής του Αζερμπαϊτζάν  Uzeyir Hacibeyov ( Ουζεγίρ Χατζιμπέγιοφ).

Ο  Uzeyir Hacibeyov ήταν ο μεγαλύτερος συνθέτης της όπερας στον ισλαμικό κόσμο. Συνέθεσε επίσης τη μουσική του εθνικού ύμνου της λαϊκής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν όταν αυτό απέκτησε την ανεξαρτησία του  από τη Σοβιετική Ένωση το 1991.






Article (18.09.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια: