Ο ήρωας του δημοφιλούς περιοδικού κόμικ Μπλεκ, που τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί σε μηνιαία «συλλεκτική» μορφή, συμπλήρωσε 59 χρόνια ζωής...
Το περιοδικό εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στα περίπτερα της χώρας μας τον Ιούνιο του 1969, προερχόμενο από την γειτονική Ιταλία («Il Grande Blek Magigno», ο ιταλικός τίτλος), καρπός των διάσημων δημιουργών Sartoris, Sinchetto και Guzzon («EsseGesse») οι οποίοι στις 3 Οκτωβρίου 1954 εμπνεύστηκαν τη χαρακτηριστική φιγούρα του ξανθού γίγαντα κυνηγού με το γούνινο καπέλο και την ουρά, ο οποίος διακρίθηκε στον αγώνα για την αμερικανική ανεξαρτησία από τους Βρετανούς αποικιοκράτες, κατά τα τέλη του 18ου αιώνα.
Η κυκλοφορία του έφτασε και τα 130.000 αντίτυπα
Ήταν ο Στέλιος Ανεμοδουράς που αποφάσισε να εισαγάγει στην Ελλάδα τον χαρακτήρα, δημιουργώντας το ομώνυμο έντυπο, το οποίο πρωταγωνίστησε στις επιλογές του νεαρόκοσμου (υπό εβδομαδιαία συχνότητα) για μια ολόκληρη 25ετία, έως τον Ιούνιο του 1994 που διακόπηκε η έκδοσή του. Η κυκλοφορία του έφτασε πολλές φορές και τα 130.000 αντίτυπα.
Στην πρώτη περίοδο του Μπλεκ (Ιούνιος 1969 - Δεκέμβριος 1975) το περιοδικό κυκλοφορούσε σε μικρή διάσταση. Περιελάμβανε, εκτός της κύριας ιστορίας, τις περιπέτειες του Ρίνγκο, του Τομ και το ανάγνωσμα Παιδί-Φάντασμα, ενώ τις επόμενες δύο δεκαετίες η θεματολογία πολλαπλασιάσθηκε.
Σαν πρώτη ιστορία παρέμειναν σταθερά οι περιπέτειες του ομώνυμου ήρωα, τον οποίο πλαισιώνουν οι φίλοι του, ο καθηγητής Μυστήριος και ο μικρός Ρόντυ, τρεις φιγούρες με την τύχη των οποίων ταυτίστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά.
Οι ήρωες του κόμικ έδιναν αγώνα μαζί με τους άλλους πατριώτες για την ανεξαρτησία από τους Άγγλους στην περίοδο της αμερικανικής επανάστασης, στα τέλη του 18ου αιώνα.
Μέσα σ’ αυτό το ιστορικό πλαίσιο, με φόντο τις πόλεις, τα δάση του αμερικανικού βορρά, με τις ινδιάνικες φυλές, τους παράνομους της εποχής, εκτυλίσσεται η δράση των περιπετειών της παρέας.
Από τις σελίδες του αγαπημένου περιοδικού παρέλασαν ένα μεγάλο πλήθος από ιστορίες κόμικς τόσο Ευρωπαίων όσο και Αμερικανών δημιουργών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου