WHBC-GR: Εμιλι Ντίκινσον On Line | Ανοιχτά και ελεύθερα τα χειρόγραφά της

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Εμιλι Ντίκινσον On Line | Ανοιχτά και ελεύθερα τα χειρόγραφά της

Πολλοί αναρωτιούνται εάν η Εμιλυ Ντίκινσον επιθυμούσε να δημοσιεύσει για ένα ευρύτερο κοινό. Μοιράστηκε την ποίησή της με την οικογένεια και τους φίλους της. Πολλοί την προέτρεψαν να δημοσιεύσει αλλά πάντα δίσταζε...

Από τα σχεδόν 1.800 ποιήματα που έγραψε, μόνο δέκα δημοσιεύθηκαν όσο ήταν εν ζωή.   Η πρώτη μάλιστα επίσημη και επιμελημένη έκδοση του έργου της, το τρίτομο «The Poems of Emily Dickinson» σε επιμέλεια Thomas H. Johnson, δεν θα εμφανιζόταν πριν από το 1955.

Παρά ταύτα, τα περιεκτικά, βασανισμένα και συναισθηματικά φορτισμένα ποιήματά της θα επηρέαζαν δραστικά την αμερικανική ποίηση του 20ού αιώνα, κάνοντας την Ντίκινσον μια από τις σημαντικότερες πένες της Αμερικής του 19ου αιώνα.   Το αρχείο της Εμιλι Ντίκινσον , υπάρχει πια on line και η πρόσβαση είναι ανοιχτή στα χιλιάδες χειρόγραφά της ποιήτριας.

Για τη δημιουργία αυτής της online συλλογής συνεργάστηκαν το Χάρβαρντ, το Αμχερστ, η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βοστώνης, η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσσου και άλλες τέσσερις συλλογές. Παρόλες τις δυσκολίες για τη συγκέντρωση του ογκώδους έργου της, ο επιμελητής Λέσλι Μόρις, δήλωσε ότι «σκοπός είναι να υποβαθμιστεί το θέμα της ιδιοκτησίας των ποιημάτων της και να επικεντρωθεί ο κάθε ενδιαφερόμενος και μελετητής στο έργο της».   
Το ανοιχτό πλέον αρχείο των χειρογράφων της Ντίκινσον, συνοδεύεται από το Lexicon, το οποίο περιέχει περισσότερες από 9.000 λέξεις τις οποίες χρησιμοποιούσε η Ντίκινσον στην ποίησή της.   

Μπορείτε να περιηγηθείτε στα χειρόγραφα μπαίνοντας στον ιστότοπο: 
http://www.edickinson.org/ και στο Lexicon από εδώ.




  

Δεν υπάρχουν σχόλια: