Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2014

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ 1953 και 2014 # Εικόνες # slideshow #

Toν Αύγουστο του 1953 αλλεπάλληλοι ισχυρότατοι σεισμοί κατέστρεψαν τα νησιά του Ιουνίου αφήνοντας πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες και ερείπια ...

Ο πρώτος σεισμός θα γίνει την Κυριακή, 9 Αυγούστου του 1953, με επίκεντρο τον Σταυρό της Ιθάκης. Το μέγεθός του είναι 6.4 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.


Ο δεύτερος, μεγέθους 6.8, σημειώνεται στις 11 Αυγούστου και θα ακολουθήσουν δέκα μετασεισμοί την ίδια μέρα, οι μεγαλύτεροι των οποίων θα έχουν μέγεθος 5.3 και 5.1.  Την Τετάρτη, 12 Αυγούστου του 1953 ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 5.2 θα αποτελέσει το προμήνυμα για την καταστροφή που πρόκειται να ακολουθήσει. 

Το ντοκιμαντέρ “ΣΕΙΣΜΟΣ Κεφαλονιά 1953”, του Γιούρι Αβέρωφ και της anemon PRODUCTIONS για το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την ΕΡΤ ΑΕ, βασίστηκε στο υλικό που τράβηξαν δύο ερασιτέχνες εικονολήπτες που έτυχε να βρίσκονται τότε εκεί και περιλαμβάνει σκηνές πριν, αλλά κυρίως μετά την καταστροφή. 

Περιλαμβάνει επίσης  σύγχρονες μαρτυρίες κατοίκων που θυμούνται τις τραγικές στιγμές που έζησαν, ενώ ένα συγκλονιστικό αυτοβιογραφικό κείμενο του Στρατή Χαβιαρά παίζει το ρόλο του συνδετικού κρίκου στο σπάνιο οπτικό υλικό του ντοκιμαντέρ. Αφηγητής  ο Γιάννης Φέρτης.


2014 ΣΗΜΕΡΑ: 61χρόνια μετά στις 26 Ιανουαρίου 2014 ο εγκέλαδος ξαναχτυπά με έναν ισχυρό σεισμό 5.8 R και καθιστά και πάλι το νησί σε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης.

Την χαριστική βολή δίνει αργότερα ένας νέος σεισμός τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας, 3 Φεβρουαρίου 2014, με ένταση 5,7 ρίχτερ με το ίδιο εστιακό επίκεντρο.Καταστροφές στο λιμάνι του Ληξουρίου αλλά και μέσα στην πόλη.

Πολλοί κάτοικοι πανικόβλητοι εγκαταλείπουν το νησί και μεταβαίνουν στην Αθήνα και την Πελοπόννησο σε συγγενικά τους σπίτια φοβούμενοι τα χειρότερα.

Δείτε παρακάτω στο slideshow χαρακτηριστικές εικόνες που συνέλεξα από το inkefalonia.gr που περιγράφουν αδιάψευστα την καταστροφή του πανέμορφου νησιού της Κεφαλονιάς από τον εγκέλαδο.

slideshow maker:takis Vorini/imgur.com/


INFO:
Δημοσίευση σχολίου