WHBC-GR: Κλειτοριδεκτομή | Μια αποτρόπαιη παράδοση (video)

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Κλειτοριδεκτομή | Μια αποτρόπαιη παράδοση (video)

Ένα στα πέντε νεαρά κορίτσια στην υποσαχάρια Αφρική εξακολουθεί να εξαναγκάζεται στον ακρωτηριασμό των γεννητικών του οργάνων σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Unicef με τίτλο...

..«Η Κατάσταση των Παιδιών στον Κόσμο» που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Συνολικά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερα από 125 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή έχουν υποχρεωθεί σε κλειτοριδεκτομή, ενώ ακόμη 30 εκατομμύρια, όπως αναφέρει η Unicef κινδυνεύουν να πέσουν θύματα αυτής της πρακτικής μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Η 6η Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως «Παγκόσμια ημέρα κατά του ακρωτηριασμού των γυναικείων γενετικών οργάνων» και όπως σημειώνει η Unicef αυτή η ημέρας «μας υπενθυμίζει  τη θλιβερή πραγματικότητα που εξακολουθούν να βιώνουν εκατομμύρια κορίτσια εξαιτίας της πρακτικής αυτής που είναι διαδεδομένη σε μερικές από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου».

Ενδεικτικά αναφέρεται πως στην Μπουρκίνα Φάσο, το 76% των κοριτσιών και των γυναικών 15-49 ετών έχουν υποστεί αποκοπή/ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων, αλλά μόνο το 9% τοποθετείται υπέρ της συνέχισης της πρακτικής. Στις περισσότερες περιοχές της Αφρικής η μία στις πέντε γυναίκες 15-49 εξακολουθεί να πιστεύει πως η πρακτική αυτή πρέπει να συνεχιστεί (22% στην υποσαχάρια Αφρική).



Προσοχή το βίντεο περιέχει σκληρές εικόνες


Ωστόσο η πλειοψηφία των ανθρώπων στις περισσότερες χώρες που επικρατεί η κλειτοριδεκτομή αντιτίθενται σε αυτήν την πρακτική, όπως προκύπτει  η έκθεση της UNICEF τον περασμένο Ιούλιο «Ακρωτηριασμός/Αποκοπή των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων: Μια στατιστική επισκόπηση και διερεύνηση της δυναμικής για αλλαγή», που αποτελεί την πλέον εμπεριστατωμένη συλλογή δεδομένων και ανάλυσης πάνω στο ζήτημα αυτό μέχρι σήμερα.

Μεταξύ άλλων η έκθεση περιγράφει τα βασικά βήματα που απαιτούνται για την εξάλειψή της στα οποία συμπεριλαμβάνεται η συνεργασία με τις τοπικές πολιτιστικές παραδόσεις και όχι η εναντίωση σε αυτές, η προσπάθεια για αλλαγή της ατομικής στάσης των ανθρώπων σχετικά με αυτήν καθώς και η συνέχιση της συγκέντρωσης στοιχείων για την ενημέρωση των σχετικών πολιτικών και προγραμμάτων. 





  

Δεν υπάρχουν σχόλια: