Τελικά η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη δεν υπήρξε μόνον η πιο συζητημένη ελληνική ταινία της σεζόν που σιγά -σιγά τελειώνει αλλά και εκείνη που απέσπασε τα περισσότερα βραβεία από τα μέλη της Ελληνική Ακαδημίας Κινηματογράφου...
Το βράδυ της Δευτέρας 14 Απριλίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το ερωτικό έπος του Βούλγαρη μέτρησε έξι συμπεριλαμβανομένου εκείνου της καλύτερης ταινίας που είναι το σημαντικότερο. Ψήφισαν 150 από τα 200 εγγεγραμμένα μέλη με δικαίωμα ψήφου.
Η «Μικρά Αγγλία» όμως δεν ήταν η μόνη ταινία που ακούστηκε στη Στέγη. Ο «Εχθρός μου» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου μέτρησε τρία βραβεία, ανάμεσα στα οποία για το σενάριο του Γιάννη Τσίρου και το σκηνοθεσίας (ας σημειωθεί ότι ο Παντελής Βούλγαρης δεν ήταν υποψήφιος γιατί ο ίδιος δεν ήθελε να θέσει υποψηφιότητα_ μια τακτική που ακολουθεί από την εποχή των «Νυφών»).
Η νίκη του Γ. Τσίρου ήταν σαφώς μια έκπληξη αφού η Ιωάννα Καρυστιάνη, σεναριογράφος της «Μικράς Αγγλίας» φαινόταν να είναι το ακλόνητο φαβορί. Οι εκπλήξεις ωστόσο δεν σταμάτησαν εκεί. Ο The Boy (Αλέξανδρος Βούλγαρης, γιός του Παντελή) κέρδισε το βραβείο μουσικής για τους «Αισθηματίες» του Νίκου Τριανταφυλλίδη την ώρα που η Κατερίνα Πολέμη φαινόταν η σίγουρη νικήτρια για την «Μικρά Αγγλία».
Στην κατηγορία του Α γυναικείου ρόλου, οι δυο γυναίκες της «Μικράς Αγγλίας», Σοφία Κόκκαλη και Πηνελόπη Τσιλίκα έχασαν το βραβείο από την Κόρα Καρβούνη του «September» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου. Στο Α’ ανδρικού ρόλου ο Θέμης Πάνου του «Miss Violence» επανέλαβε τον θρίαμβό του μετά το φεστιβάλ Βενετίας και η Ρένη Πιττακή απέσπασε το Β’ γυναικείου για την ίδια ταινία. Και το Β’ ανδρικού απέσπασε ο Νίκος Γεωργάκης για για το «Να κάθεσαι και να κοιτάς» λέγοντας δυο φορές «Thank you».
Ακόμα και στο ντοκιμαντέρ έκπληξη είχαμε. Ολοι περίμεναν τον «Μανάβη» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου όμως το βραβείο δόθηκε στο «Λάμπουν στο σκοτάδι» του Μανώλη Ευαγγελίδη.
Η εφετινή τελετή κινήθηκε ανάμεσα στην ιλαρότητα αμήχανων ως κακών «σκετς» από κάποιους παρουσιαστές βραβείων και της απόλυτης συγκίνησης προερχόμενης από ανθρώπους όπως ο Κώστας Γαβράς (τιμήθηκε με το βραβείο της NOVA).
Η εφετινή σύλληψη δεν ήταν κακή: χαρακτηριστικά ζευγάρια ταινιών από το ελληνικό σινεμά κλήθηκαν να παρουσιάσουν βραβεία. Με την εξαίρεση όμως κάποιων καλλιτεχνών όπως οι Δημήτρης Καταλειφός, Θέμις Μπαζάκα των «Πέτρινων χρόνων» και οι Γιάννης Βόγλης, Aν Λόμπεργκ του «Κορίτσια στον ήλιο», οι περισσότεροι δεν ήξεραν πώς να χειριστούν τον εαυτό τους.
Κάτι που θα λέγαμε και για την Μίνα Ορφανού,παρουσιάστρια της απονομής. Η «Στρέλλα» δεν είχε «τρέλα» και πάλι καλά που από τη μέση περίπου ήρθε ο Μάκης Παπαδημητρίου και με το χαρακτηριστικό χιούμορ του λειτούργησε ως πυροσβέστης.
Όλα τα βραβεία:
Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας
«Μικρά Αγγλία» ( Κατερίνα Χελιώτη και Γιάννης Ιακωβίδης).
Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ)
«Λάμπουν στο Σκοτάδι» (Παναγιώτης Ευαγγελίδης και Αμάντα Λιβανού)
Βραβείο Σκηνοθεσίας
Γιώργος Τσεμπερόπουλος – «Ο εχθρός μου»
Βραβείο Σεναρίου
Ο Εχθρός μου» (Γιάννης Τσίρος)
Βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου
Κόρα Καρβούνη -«September»
Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου
Θέμης Πάνου - «Miss Violence»
Βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου
Ρένη Πιττακή - «Miss Violence»
Βραβείο Β΄ Ανδρικού Ρόλου
Νίκος Γεωργάκης - «Να Κάθεσαι και να Κοιτάς»
Βραβείο Φωτογραφίας
«Μικρά Αγγλία» (Σίμος Σαρκετζής)
Βραβείο Μοντάζ
«Ο Εχθρός μου» (Γιώργος Μαυροψαρίδης)
Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής
«Οι Αισθηματίες» (The boy - Αλέξανδρος Βούλγαρης)
Βραβείο Σκηνογραφίας
«Μικρά Αγγλία» (Αντώνης Δαγκλίδης)
Βραβείο Ενδυματολογίας
«Μικρά Αγγλία» (Γιούλα Ζωιοπούλου)
Βραβείο Ήχου
“Μικρά Αγγλία» ( Στέφανος Ευθυμίου, Κώστας Βαρυμποπιώτης και Τάκης Γιαννόπουλος)
Βραβείο Μακιγιάζ
«Μικρά Αγγλία» (Εύη Ζαφειροπούλου)
Βραβείο Ειδικών Εφφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας
«Από τη Γη στη Σελήνη» ( Άγγελος Σπάρταλης)
Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη
Ελίνα Ψύκου - «Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά»
Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους
«Washingtonia» - Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου