WHBC-GR: Γιατί τα καρτούν ξύρισαν τα μαλλιά τους;

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Γιατί τα καρτούν ξύρισαν τα μαλλιά τους;

Περισσότεροι από 40 διάσημοι χαρακτήρες των παιδικών ταινιών ξύρισαν το κεφάλι τους στο πλαίσιο της εκστρατείας “Carequinhas”, για την καταπολέμηση του καρκίνου...

Ο Ποπάι, η Ολίβια, ο Σνούπι, η Hello Kitty και ο Γκάρφιλντ είναι μερικοί μόνο από τους ήρωες των κινουμένων σχεδίων, που αποφάσισαν να ξυρίσουν τα μαλλιά τους για να στηρίξουν τα παιδιά με καρκίνο και να τους δείξουν ότι δεν είναι μόνα.

Όλα ξεκίνησαν στα τέλη του περασμένου έτους, όταν η εταιρεία Ogilvy & Mather της Βραζιλίας “ξύρισε τα μαλλιά” των παιδικών ηρώων, για να στηρίξει τον νοσοκομειακό φορέα, GRAACC (Ομάδα Στήριξης Παιδιών και Εφήβων με καρκίνο). Έτσι, οι πιο διάσημοι χαρακτήρες εμφανίστηκαν καραφλοί στα επεισόδια των σειρών τους.

Η εκστρατεία αυτή ήταν τόσο όμορφη και συγκινητική, που μετατράπηκε σε παγκόσμιο κίνημα. Ο στόχος του κινήματος, που μεταφράστηκε ως “Καραφλά καρτούν”, είχε σαν στόχο να μειωθεί η παραδοξότητα που έχουν οι άνθρωποι όταν πρέπει να αντιμετωπίσουν ένα παιδί, που λόγω των θεραπειών δεν έχει μαλλιά.

Συχνά οι άνθρωποι, όταν βλέπουν ένα παιδί χωρίς μαλλιά, το κοιτούν ή αντιδρούν περίεργα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία προκατάληψη, ότι τα παιδιά αυτά χρήζουν ειδικής μεταχείρισης.

Και αν κανείς αναλογιστεί ότι τέτοιες αντιδράσεις επηρεάζουν πολύ τους ενήλικες, που έχουν διαμορφωμένη προσωπικότητα, σκεφτείτε ένα παιδί, γεμάτο ανασφάλειες και εύθραυστο συναισθηματικά από τη διαδικασία που ακολουθεί.

Ενέργειες, όπως αυτή, είναι σημαντικές, γιατί μειώνουν την παραδοξότητα των ανθρώπων και λειτουργούν σαν σύμβολο του αγώνα. Αποτελούν ένα σημάδι ότι τα παιδάκια αυτά είναι μικροί πολεμιστές.

“Νομίζω ότι πλέον θα φαίνεται πιο οικείο να βλέπετε ένα φαλακρό παιδί, γιατί ο καθένας θα βλέπει τους χαρακτήρες αυτούς στην τηλεόραση”, λέει μία νεαρή κοπέλα βλέποντας τα κινούμενα σχέδια.

Ένα άλλο αγόρι παραδέχεται ότι δεν θα ντρέπεται πλέον, μετά τη μεταμόρφωση των αγαπημένων του ηρώων, να βγάλει το καπέλο του σε δημόσιους χώρους. 

“Το γεγονός ότι οι διάσημοι σε όλο τον κόσμο χαρακτήρες των κινουμένων σχεδίων έγιναν φαλακροί στέλνει το μήνυμα σε ένα παιδί με καρκίνο ότι αξίζει να δει ό,τι ακριβώς παρακολουθούν όλα τα υπόλοιπα παιδιά”, εξηγεί η κεντρική σελίδα του “Bald Cartoons”.


Η εκστρατεία βρίσκεται και στο διαδίκτυο, όπου έχει τη δική της σελίδα, και προτρέπει τον καθένα από εμάς να την επισκεφθεί, να διαβάσει γι' αυτή και να χρησιμοποιήσει τις φωτογραφίες στο Facebook, ώστε η προσπάθειά τους να γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο.






Δεν υπάρχουν σχόλια: