WHBC-GR: Μπομπ Χοσκινς | Γκάνγκστερ στη Μόνα Λίζα, ντετέκτιβ στον Ρότζερ Ράμπιτ

Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Μπομπ Χοσκινς | Γκάνγκστερ στη Μόνα Λίζα, ντετέκτιβ στον Ρότζερ Ράμπιτ

«Εμφανίστηκα στη βιομηχανία του θεάματος αγράμματος, δυσλεξικός, κοντός σαν κύβος και με ένα πρόσωπο σαν λιωμένο λάχανο και με υποδέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες»...

Ο Μπομπ Χόσκινς, ένας από τους καλύτερους Βρετανούς ηθοποιούς, υποψήφιος για Οσκαρ στο αριστούργημα «Μόνα Λίζα» και πρωταγωνιστής εμπορικών επιτυχιών όπως το «Ποιος παγίδευσε τον Ρότζερ Ράμπιτ», «έφυγε» από τη ζωή την Τετάρτη, σε ηλικία 71 ετών, από πνευμονία. Αφησε στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν την τελευταία του πνοή, έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του.

«Ζητούμε να σεβαστείτε την ιδιωτική μας ζωή σε αυτήν τη φάση και σας ευχαριστούμε για τα μηνύματα αγάπης και υποστήριξης», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν η σύζυγός του, Λίντα, και τα παιδιά του. Ενάμιση μόλις χρόνο πριν, τον Αύγουστο του 2012, ο Μπομπ Χόσκινςείχε ανακοινώσει την αποχώρησή του από το σινεμά και το θέατρο, επειδή είχε διαγνωσθεί με Πάρκινσον.

Γεννημένος στις 26 Οκτωβρίου του 1942 στο Μπέρι του Σεντ Εντμουντ στο Σάφολκ της Αγγλίας, ο Χόσκινς μετρούσε τέσσερις δεκαετίες καριέρας και τεράστιες επιτυχίες στον κινηματογράφο.

[Ο ρόλος του Τζορτζ, του γκάνγκστερ με καλή ψυχή, στη «Μόνα Λίζα», οδήγησε τον Χόσκινς για πρώτη και τελευταία φορά στις υποψηφιότητες]

Περιέργως η παιδεία του ήταν περιορισμένη (εγκατέλειψε το σχολείο στα 15) αλλά το πάθος του για τη γλώσσα και τη φιλολογία ήταν τεράστιο. Οπως έχει συμβεί με αρκετούς ηθοποιούς, ο Χόσκινς μπήκε στον χώρο του θεάτρου περισσότερο από τύχη παρά από σχεδιασμό: συνόδευε έναν φίλο του σε μια οντισιόν, έγινε ένα μπέρδεμα και κατέληξε να πάρει ο ίδιος τον ρόλο.

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην τηλεόραση το 1972 (στη σειρά «The main chance») αλλά η πρώτη τεράστια επιτυχία του ακολούθησε το 1978 με τη σειρά εποχής «Pennies from heaven».Δύο χρόνια αργότερα, το 1980, ακολούθησε η πρώτη μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία του, το «Βρώμικο Σαββατοκύριακο» του Τζον Μακένζι, ένα βίαιο γκανγκστερικό δράμα τοποθετημένο στους κακόφημους δρόμους του Λονδίνου.

Η δεκαετία του 1980 βρήκε τον Χόσκινς στα φόρτε του γιατί κατά τη διάρκειά της έπαιξε σε πολύ ωραίες ταινίες: ο χαρακτηριστικός δημόσιος υπάλληλος του στο «Brazil» του Τέρι Γκίλιαμ, το «Κότον κλαμπ» του Φράνσις Κόπολα, ο αλκοολικός ντετέκτιβ στο «Ποιος παγίδευσε τον Ρότζερ Ράμπιτ» του Ρόμπερτ Ζεμέκις και φυσικά ο συγκλονιστικός μικροκακοποιός στο αριστούργημα του Νιλ Τζόρνταν «Μόνα Λίζα».

Ο ρόλος του Τζορτζ, του γκάνγκστερ με καλή ψυχή, οδήγησε τον Χόσκινς για πρώτη και τελευταία φορά στις υποψηφιότητες των Οσκαρ και του χάρισε το βραβείο ερμηνείας στο φεστιβάλ των Κανών και τη Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία της καλύτερης ερμηνείας σε δραματική ταινία. Χαρακτηριστικός ρόλος του ήταν επίσης εκείνος του Τζ. Εντγκαρ Χούβερ στο «Νίξον» του Ολιβερ Στόουν και ενός από τους πειρατές στο «Κάπτεν Χουκ» του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Στον τελευταίο ρόλο του, ο Μπομπ Χόσκινς υποδύθηκε έναν από τους επτά νάνους στην ταινία «Η Χιονάτη και ο κυνηγός» (2012). Κατά καιρούς ο Χόσκινς είχε δείξει ενδιαφέρον και για τη σκηνοθεσία. Η πρώτη ταινία που σκηνοθέτησε ήταν η «Τσιγγάνα μάγισσα» (1988).

«Ηταν ένας μεγάλος ηθοποιός και ακόμη ένας μεγαλύτερος άνθρωπος. Αστείος, πιστός, ενστικτώδης, εργατικός, με αυτή την αμίμητη ενέργεια που έμοιαζε σαν έναν εντυπωσιακό πύραυλο, τη στιγμή που απογειώνεται» δήλωσε η Ελεν Μίρεν.

«Ο Θεός να σε ευλογεί, Μπομπ. Ησουν η δύναμη της φύσης, ένας από αυτούς τους σπάνιους ηθοποιούς που αλλάζει τη φύση του παιχνιδιού για πάντα», είπε ο Νιλ Τζόρνταν. «Ηταν ένας αγαπημένος ηθοποιός που έφερε πολλή απόλαυση στο κοινό με τις ταινίες του σε παγκόσμιο επίπεδο» σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Ζεμέκις.

video: time.com



Δεν υπάρχουν σχόλια: