Φωτογραφίες σε ειδική επιφάνεια από αλουμίνιο, που σου δίνουν την αίσθηση της αφής, δείχνουν τα μέλη των αρχαιοελληνικών αγαλμάτων να αναπνέουν δημιούργησε ο Αμερικανός Josh Garrick...
..και με την έκθεση «Αποκαλύπτοντας το Αρχαίο Κάλλος» κατέκτησε την Αθήνα με την μεγάλη έκθεση μέσα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αλλά και στο Σισμανόγλειο στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης. Τώρα αυτή η πολυτεξιδευμένη έκθεση πηγαίνει στην καρδιά της Νέας Υόρκης. Συγκεκριμένα, θα φιλοξενηθεί από τις 10 Απριλίου ως τις 4 Μαίου στο ελληνικό προξενείο.
Η έκθεση σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού και σχεδιασμό του εικαστικού Μάριου Βουτσινά. παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας (Σεπτέμβριος 2013 – Ιανουάριος 2014) και έχει μεταφερθεί αρχικά στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Ελληνικού Προξενείου της Κωνσταντινούπολης ( Ιανουάριος – Μάρτιος 2014) και τώρα στον εκθεσιακό χώρο του Ελληνικού Προξενείου στη Νέα Υόρκη, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έχοντας ολοκληρώσει ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα στις Καλές Τέχνες στο Πανεπιστήμιο Columbia, ο J. Joshua Garrick εισήλθε σε μία αέναη σχέση θαυμασμού και φιλίας, αγάπης, έμπνευσης και δημιουργικότητας με την Ελλάδα.
Έχοντας ήδη πραγματοποιήσει πολλά ταξίδια στην Ελλάδα, μόνος ή συνοδεύοντας φοιτητές του, και έχοντας επιλέξει ως κύριο αντικείμενο της εικαστικής του ενασχόλησης με τη φωτογραφία τα δημιουργήματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, ο J. Joshua Garrick, καταθέτει μία ολοκληρωμένη εννοιολογικά και αισθητικά εκθεσιακή πρόταση με φωτογραφίες που, στο μεγαλύτερο βαθμό, προέρχονται από το πλέον προσφιλές του και νοούμενο από τον ίδιο ως βασικό σημείο αναφοράς του, μεταξύ των Μουσείων της Ελλάδας: το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Τα έργα του Garrick αποτελούν πρωτότυπες φωτογραφικές απεικονίσεις των εκθεμάτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, καθώς εστιάζουν σε συχνά αθέατες λεπτομέρειές τους, που με μαεστρία συλλαμβάνει ο ευαίσθητος φωτογραφικός του φακός, εξαίροντας έντεχνα τις αναζητήσεις των αρχαίων καλλιτεχνών.
Όπως ο ίδιος σημειώνει, η πρόθεσή του, αν και πηγάζει από την πολυετή ενασχόλησή του με το συγκεκριμένο αντικείμενο, αποκτά κατά την περίοδο αυτή και μια επιπλέον συμβολική διάσταση: επιδιώκει «να τονίσει τον πρωταρχικό ρόλο του Ελληνικού κλασικού πολιτισμού ως κοιτίδας της δυτικής τέχνης και αντίστοιχα, την αναπόσπαστη σχέση της σύγχρονης Ελλάδας με την Ευρώπη, την ανάγκη να επαναφέρουμε στη μνήμη τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα θα έχει πάντοτε τον πλούτο της ιστορίας της για να τον μοιράζεται με τον υπόλοιπο κόσμο».
Η ιδανική πρώτη ύλη, οι αναπάντεχες οπτικές γωνίες των εκθεμάτων του Μουσείου, αιχμαλωτίζονται από τον ευρηματικό φακό του J. Joshua Garrick για να τυπωθούν στη συνέχεια σε ποικίλες διαστάσεις με μια ειδική, σύγχρονη τεχνική σε επεξεργασμένο αλουμίνιο DiBond που προσδίδει στο φωτογραφικό αποτέλεσμα ένα απτικό σχεδόν βάθος.
Οι καλλιτεχνικές φωτογραφίες του J. Joshua Garrick, αποτελώντας μια εξαίσια γλυπτοθήκη απτής ομορφιάς τέρπουν και καθηλώνουν το βλέμμα του επισκέπτη, προσφέροντάς του απλόχερα τη θέαση στη συχνά αθέατη «ενδοχώρα» του κάθε γλυπτού. Οι εξαιρετικά επιμελημένοι τίτλοι των έργων, που έχει δώσει ο καλλιτέχνης, μιλούν για τη ζωή και το θάνατο, τη νεότητα και το γήρας, τη δύναμη και την ταπεινότητα, το κάλλος και το άλγος, τη χαρά και την απώλεια, τη νίκη και την ήττα, τον έρωτα, τη θνησιμότητα και την αθανασία.
Οι τίτλοι αποδόθηκαν στα ελληνικά με απόλυτη προσήλωση στο ίχνος και την ποιότητα του συναισθήματος, που κάθε φορά αφήνει πίσω του ο φωτογραφικός φακός, με την επιθυμία να συμβάλλουν στην απολαυστικά αποκαλυπτική ανάγνωση «ανάμεσα» στις απαλές εσοχές των μαρμάρων, όπως παρουσιάζονται στην έκθεση.
[Photo: J. Joshua Garrick]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου