Μπορεί η είδηση να λέει ότι ένας τεράστιος αστεροειδής θα περάσει αρκετά κοντά από τη Γη (κοντά για να τον παρατηρήσουμε, αλλά και να δούμε το πέρασμά του από τη διαστημική γειτονιά μας) αλλά αυτός δεν είναι λόγος ανησυχίας...
Ή, τουλάχιστον, δεν πρέπει να ανησυχούμε, αφού θα περάσει σε απόσταση 3 φορές μεγαλύτερη από την απόσταση Σελήνης-Γης, από τον όμορφο πλανήτη μας. Σχετικά κοντά, αν υπολογίσετε τις αποστάσεις που χωρίζουν τα ουράνια σώματα.
Την Κυριακή, στις 9 το πρωί, θα έχετε την ευκαιρία να ψάξετε στον ουρανό για το «Κτήνος» ή 2014 HQ124 όπως είναι η επίσημη ονομασία του. Έχει διάμετρο που φτάνει τα 353 μέτρα και τρέχει 17 φορές πιο γρήγορα από μια σφαίρα που κινείται με 14 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Αν χτύπαγε τη Γη, η καταστροφή θα ήταν επικών διαστάσεων αφού θα έπρεπε να μετρήσουμε την ενέργεια που θα απελευθερωνόταν σε μεγατόνους, αντί σε χιλιοτόνους. Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, σε χιλιοτόνους μετρήσαμε την ένταση των ατομικών βομβών που έριξαν πριν από χρόνια οι ΗΠΑ στην Ιαπωνία.
Όσοι θέλουν να δουν το πέρασμα του «Κτήνους» μπορούν να επισκεφτούν το www.slooh.com και να το δουν ζωντανά -το γράφω και πάλι- την Κυριακή, στις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η NASA και το Slooh πλέον συνεργάζονται (για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μιας επικείμενης καταστροφής της Γης από αστεροειδείς), οπότε οι επιστήμονες-πολίτες, μέλη του Slooh, βοηθούν στην ανακάλυψη και την παρατήρηση τέτοιων αστεροειδών.
Το Slooh είναι ένα δίκτυο ρομποτικών τηλεσκοπίων που προσφέρει ζωντανή μετάδοση στο κοινό, των όσων βλέπει, μέσω του διαδικτύου. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ο περιηγητής διαδικτύου που χρησιμοποιείτε (Firefox, Chrome, IE) να διαθέτει Flash. Αν και δεν είναι το πρώτο ρομποτικό τηλεσκόπιο, είναι το πρώτο που προσέφερε «ζωντανή» προβολή από ένα τηλεσκόπιο μέσω του διαδικτύου. Παλιότερα, παρόμοια τηλεσκόπια που ήταν συνδεδεμένα απευθείας με το διαδίκτυο απλώς έστελναν μέσω email μια εικόνα στον αποδέκτη.
Το Slooh διαθέτει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη μέθοδο επεξεργασίας της ζωντανής εικόνας του. Στην ουσία είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα αστρονομίας με ζωντανή θέα και ενοικίαση τηλεσκοπίου μέσω συνδρομής. Οι παρατηρήσεις προέρχονται από ένα παγκόσμιο δίκτυο τηλεσκοπίων που βρίσκονται διασκορπισμένα σε μέρη όπως η Ισπανία και η Χιλή.
Το όνομα Slooh προέρχεται από τη λέξη "slee" («γυρίζει») -για να υποδείξει την κίνηση του τηλεσκοπίου- και μεταβλήθηκε σε "ooh" για να εκφράσει τη χαρά και την έκπληξη που μπορεί να προσφέρει.
Οι συνδρομές του δεν είναι απαγορευτικές (21,94 ευρώ για τρίμηνη πρόσβαση).
Πάρτε μια γεύση παρακάτω
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου