WHBC-GR: «Μαραντόνα» δια χειρός Κουστουρίτσα

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

«Μαραντόνα» δια χειρός Κουστουρίτσα

Κινηματογράφος και Ποδόσφαιρο

Με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, το οποίο διεξάγεται στη Βραζιλία και θα ολοκληρωθεί στις 13 Ιουλίου, συνεχίζουμε το θεματικό αφιέρωμα, σχετικά με ταινίες που έχουν έχουν ως κεντρικό τους σημείο αναφοράς το ποδόσφαιρο...

Η αρχή του εν λόγω αφιερώματος έγινε με το ντοκιμαντέρ "Rise and Shine: The Jay DeMerit Story" (2011) των Νικ Λιούις και Ράνκο Τουτουλούντζιγια. Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε μία θρυλική ταινία του είδους: «Το Θαύμα της Βέρνης» (Das Wunder von Bern / The Miracle of Bern - 2003) του Σένκε Βόρτμαν. Σήμερα συνεχίζουμε μ' ένα ντοκιμαντέρ για τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, το οποίο σκηνοθέτησε το 2008 ο Εμίρ Κουστουρίτσα.

Μαραντόνα (Maradona - 2008) 
του Εμίρ Κουστουρίτσα

[Graffiti of Diego Maradona]

Ακόμα και οι μη ποδοσφαιρόφιλοι, γνωρίζουν αυτό το όνομα: Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Από τις αλάνες της Αργεντινής, στα σημαντικότερα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα και τουρνουά του κόσμου. Η στρογγυλή θεά υποκλινόταν στο πέρασμά του. Ο κόσμος τον αποθέωσε στις λαμπρές στιγμές της καριέρας του και του συμπαραστέκεται πλέον στα σοβαρότατα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Μία μεγάλη προσωπικότητα με μεγάλες αδυναμίες.

Γεννημένος στις 30 Οκτωβρίου του 1960 στην Λανούς, στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Στην καριέρα του μεταξύ άλλων αγωνίστηκε και στην Ιταλία και συγκεκριμένα στη Νάπολι, με την οποία κατέκτησε δύο πρωταθλήματα, το Κύπελλο Ιταλίας καθώς και το Κύπελλο UEFA το 1989.

[Graffiti of Diego Maradona]

Με την εθνική ομάδα της Αργεντινής, ο Μαραντόνα συμμετείχε σε τέσσερα Μουντιάλ. Το 1982 στην Ισπανία έφτασε μέχρι την προημιτελική φάση της διοργάνωσης, όπου και αποκλείστηκε από τη Βραζιλία. Το 1986 κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Μεξικό. Τέσσερα χρόνια αργότερα στο Μουντιάλ της Ιταλίας έφτασε μέχρι τον τελικό αλλά το πολυπόθητο τρόπαιο κατέκτησε τελικά η Δυτική Γερμανία. Ενώ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αν και αγωνίστηκε στη φάση των ομίλων εναντίον της Νιγηρίας και της Εθνικής Ελλάδος (παιχνίδι στο οποίο σκόραρε), στη συνέχεια βρέθηκε ντοπαρισμένος και αποχώρησε...

Στο ντοκιμαντέρ "Μαραντόνα" (Maradona - 2008), η κάμερα του πολυβραβευμένου Εμίρ Κουστουρίτσα μας προσκαλεί σ' ένα ταξίδι στη ζωή ενός ζωντανού θρύλου, μ' ένα φιλμ που παρουσιάστηκε και στο κορυφαίο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών. Στην Ελλάδα είχαμε την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, παρουσία μάλιστα του σπουδαίου σκηνοθέτη, Εμίρ Κουστουρίτσα.

Σύμφωνα με τα όσα μας είχε πει τότε ο δημιουργός, ήταν ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα, τόσο λόγω του απρόβλεπτου χαρακτήρα του Μαραντόνα, όσο και εξαιτίας των πολλών εξωτερικών γυρισμάτων ανά την υφήλιο. Από την Αργεντινή στη Νάπολη και από την Κούβα στη Βαρκελώνη, παρακολουθούμε καρέ καρέ το μεγαλείο και την πτώση, ενός θρυλικού ποδοσφαιριστή εντός και εκτός γηπέδων... Στα συν και οι υπέροχες μουσικές δημιουργίες του Μάνου Τσάο, που συνοδεύουν ηχητικά το ντοκιμαντέρ.





Δεν υπάρχουν σχόλια: