WHBC-GR: Google |100η επέτειος γέννησης του Θορ Χέιερνταλ

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Google |100η επέτειος γέννησης του Θορ Χέιερνταλ

Η Google τιμάει και αφιερώνει με το σημερινό Doodle στην 100ή επέτειος γέννησης του Νορβηγού επιστήμονα, εξερευνητή και συγγραφέα,  Θορ Χέιερνταλ....

Από τους πρωτοπόρους της πειραματικής αρχαιολογίας,κατασκεύασε πιστά αντίγραφα αρχαίων σκαφών με τα οποία έκανε πολλά ταξίδια διανύοντας τεράστιες αποστάσεις, αποδεικνύοντας ότι οι αρχαίοι λαοί είχαν την δυνατότητα να τα πραγματοποιήσουν.

Έγινε γνωστός όταν κατασκεύασε το Κον – Τίκι, (μια μικρή σχεδία με πανιά) με το οποίο ταξίδεψε 4.300 μίλια (8.000 χιλ.) αρχίζοντας από το Περού και καταλήγοντας στα νησιά Τουαμότου

Για το έργο του και τα επιτεύγματα του στους τομείς της ζωολογίας, αρχαιολογίας, εθνολογίας, ιστορίας και τους αγώνες του για το περιβάλλον και την παγκόσμια ειρήνη και κατανόηση ο Χέιερνταλ τιμήθηκε από πολλές Ακαδημίες, Πανεπιστήμια, κράτη και Διεθνείς Οργανισμούς.

Ο Νορβηγός Θορ Χέιερνταλ γεννήθηκε σαν σήμερα, 6 Οκτωβρίου, το 1914 στο Λάρβικ της Νορβηγίας, και απεβίωσε στις 18 Απριλίου του 2002, στο Κόλα Μισέρι της Ιταλίας.

O πατέρας του λεγόταν επίσης Θορ Χέιερνταλ και η μητέρα του Άλισον Λάινγκ.
Ο Θορ από μικρός ενδιαφερόταν για την ζωολογία, και για αυτόν τον λόγο είχε κάνει ένα μικρό μουσείο στο σπίτι του. Όταν αποφοίτησε αποφάσισε να σπουδάσει ζωολογία και γεωγραφία στο Πανεπιστήμιο του Όσλο.

[Thor και Liv]

Το 1936, σε ηλικία μόλις 22 ετών, μετά το γάμο του με την Λιβ Κουρσερόν - Τορπ, ξεκίνησαν για ένα ταξίδι ενός έτους στα νησιά Νησιά Μαρκέσας της Γαλλικής Πολυνησίας. 
με στόχο τη μελέτη της πανίδας ενός απομονωμένου νησιού και τον τρόπο που οι οργανισμοί αυτοί είχαν φτάσει στο νησί. 

Το ζευγάρι είχε δύο γιούς: τον Θορ Τζούνιορ και τον Μπγιορν. Όταν χώρισαν ο Θορ παντρεύτηκε για δεύτερη φορά το 1949 την Αιβόν Ντέντεκαμ - Σίμονσεν. Αυτό το ζευγάρι έκανε τρεις κόρες: την Ανέτ, την Μάριαν και την Ελένη Ελίζαμπεθ. Ο γάμος κράτησε μέχρι το 1969, και το 1991 παντρεύτηκε για τρίτη και τελευταία φορά την ηθοποιό Ζακλίν Μπιρ (γεννημένη το 1932).

Με τη γυναίκα του εγκαταστάθηκαν για ένα χρόνο στο μικρό νησί Φατού Χίβα των Μαρκέσας. Η έρευνα για την προέλευση της πανίδας του νησιού τον έφερε σε επαφή με τις υπάρχουσες θεωρίες για την εγκατάσταση κατοίκων της Νοτιοανατολικής Ασίας στο Νότιο Ειρηνικό. Ο ίδιος όμως θεώρησε λογικό ότι οι πρώτοι κάτοικοι των νησιών πρέπει να είχαν έρθει από τα ανατολικά, ακολουθώντας τα ρεύματα, όπως είχε γίνει και με τη χλωρίδα και την πανίδα. Αυτό τον οδήγησε να εγκαταλείψει τις σπουδές του στη Ζωολογία και να ξεκινήσει να μελετά την προέλευση των κατοίκων της Πολυνησίας και του πολιτισμού τους. Παράλληλα έπιασε δουλειά στο μουσείο της Βρετανικής Κολομβίας.

[Στους έξι άντρες του πληρώματος προστέθηκε κι ένας παπαγάλος, δώρο ενός κατοίκου της Lima. Kon-Tiki Museet (Μουσείο Kon-Tiki). Βλ. Side3nettavisen.no.]

Το 1941 δημοσίευσε για πρώτη φορά τη θεωρία του σύμφωνα με την οποία η Πολυνησία αποικήθηκε σε δύο φάσεις - με διαφορά αιώνων - από κατοίκους του Περού και της Βρετανικής Κολομβίας.

<
Με το ξέσπασμα του Β΄ παγκόσμιου πόλεμου εγκατέλειψε την έρευνα του για να επιστρέψει στη Νορβηγία και να καταταγεί σαν εθελοντής στις Ελεύθερες Νορβηγικές Δυνάμεις. Υπηρέτησε σαν αλεξιπτωτιστής, εκτελώντας πολλές φορές αποστολές πίσω από τις εχθρικές γραμμές.

Μετά το Β” Παγκόσμιο, ο Θορ Χέιερνταλ κατασκεύασε μαζί με φίλους του ένα πιστό αντίγραφο μίας σχεδίας 10μ. χρησιμοποιώντας κορμούς μπάλσα που ήταν όμοια με αυτές που χρησιμοποιούσαν αρχαίοι λαοί (συγκεκριμένα Ινδιάνοι) και ξεκίνησαν στις 28 Απριλίου 1947 από το Περού και έφτασαν στη Ραρόια (Γαλλική Πολυνησία), αποδεικνύοντας έτσι πως οι κάτοικοι του Περού μπορούσαν να διασχίσουν με επιτυχία τον ωκεανό. Το πλεούμενό τους το ονόμασαν «Κον Τίκι» από το όνομα του θεού Ήλιου των Ίνκας.

Γύρισε και ταινία που πήρε όσκαρ, έγραψε και βιβλίο, όμως δεν ηρέμησε. 

 Photos:segelreporter.com.

Photos:segelreporter.com. 





Δεν υπάρχουν σχόλια: