WHBC-GR: Η Ελλάδα της κρίσης στο Μουσείο Μπενάκη

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Η Ελλάδα της κρίσης στο Μουσείο Μπενάκη

Η Ελλάδα της κρίσης αποτυπώνεται σε 250 φωτογραφίες, βίντεο και κείμενα μιας έκθεσης-αφήγημα που φέρει τον τίτλο «Depres-sion Era: Στην Εποχή της Υφεσης». Οργανώθηκε από την «KOLEKTIV8» και εγκαινιάστηκε την περασμένη Δευτέρα στο Μουσείο Μπενάκη....


Πριν παρουσιαστεί για πρώτη φορά στη χώρα που τη «γέννησε» και την ενέπνευσε, η έκθεση αυτή ταξίδεψε στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα έχει φιλοξενηθεί από το Μουσείο BOZAR Palais des Beaux-Arts στις Βρυξέλλες, στην γκαλερί Central Dupon Images του Παρισιού, όπως επίσης έχει συμμετάσχει στον Ευρωπαϊκό Μήνα Φωτογραφίας καθώς και στο Φεστιβάλ Φωτογραφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Πρόκειται για ένα συλλογικό εγχείρημα που ξεκίνησε δειλά το 2011 όταν συστάθηκε η κολεκτίβα. Σήμερα πλαισιώνεται από 36 μέλη που προέρχονται από διάφορα πεδία. Φωτογράφοι, κινηματογραφιστές, ερευνητές, συγγραφείς, αρχιτέκτονες, δημοσιογράφοι και θεωρητικοί έχουν βάλει ο καθένας το δικό του λιθαράκι σε αυτή την έκθεση-ντοκουμέντο για τα χρόνια που διανύουμε.

[photo:Τσουμπλέκας]

Ενότητες δεν συναντάμε στην παρουσίαση των έργων, καθώς σύμφωνα με τους δημιουργούς αυτό που βλέπουμε είναι μια συνεχής αφήγηση που αποτελείται από κάποιους σταθμούς. Ενας περίπατος δηλαδή, μέσα στον κοινωνικό, ιστορικό και οικονομικό μετασχηματισμό που συντελείται στην Ελλάδα. 

Από τους πρώτους σταθμούς που θα περιδιαβεί κανείς, σε αυτό το μωσαϊκό αφηγήσεων και νοημάτων, είναι τα χαρακτηριστικά «Τοπία» της κρίσης όπως η εικόνα δημόσιων κτηρίων σφραγισμένα με λαμαρίνες, ενώ ένας επόμενος σταθμός είναι «η οικογένεια της ύφεσης». Κατά μήκος της έκθεσης υπάρχουν δωμάτια με ηχητικά και βιντεοσκοπικά αποσπάσματα που δρουν συμπληρωματικά όπως και τα κείμενα που συνοδεύουν τις φωτογραφίες.

[photo:Τάτσης]
Αφού απολαύσουμε τα φωτογραφικά εσταντανέ που καταγράφουν την πόλη, τους ανθρώπους και την καθημερινότητα μιας Ελλάδας που βάλλεται, θα βρεθούμε μπροστά σε έναν λευκό τοίχο που φιλοξενεί ένα κολάζ από κείμενα που προέρχονται από βιβλία, άρθρα και περιοδικά και έχουν επηρεάσει την ομάδα. Οπως είπε ο Παύλος Φυσάκης -μέλος της κολεκτίβας- στη συνέντευξη Τύπου, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι πόρτες της έκθεσης, αυτός ο τοίχος προέκυψε από την αμηχανία στο να δώσει η ομάδα ένα τέλος. Μας εξηγεί ότι είχαν ένα μεγάλο ερωτηματικό για το αν υπάρχει τέλος ό,τι και να σημαίνει αυτό για τον καθένα. «Αυτός ο τοίχος είναι ένας ακόμα σταθμός της έκθεσης που ονομάζεται "Μετά" και προσπαθεί να δείξει και να σκεφτεί όλα αυτά που δεν έχουν φωτογραφηθεί ακόμα».

[photo:Τσαγκαράκης]

Φιλοδοξία της κολεκτίβας είναι τα έργα αυτά να αποτελέσουν ένα αρχείο και σε ψηφιακή υπόσταση. Εξάλλου, το ενδιαφέρον που έχει κεντρίσει η συγκεκριμένη έκθεση είναι πολύ μεγάλο καθώς ακαδημαϊκά ιδρύματα όπως το Princeton University, το Bocconi University και το Πανεπιστήμιο Πατρών έχουν πλησιάσει την κολεκτίβα για ερευνητικούς σκοπούς. Η έκθεση αυτή φαίνεται πως ξεχώρισε διότι εκτός από το ιδιαίτερο θέμα της, πραγματοποιήθηκε μέσα από μια ζωντανή δημιουργική διαδικασία και με συνεχή διάλογο μιας ομάδας 36 διαφορετικών ατόμων-οπτικών.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, το Σάββατο 29 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί portfolio review, ενώ την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου θα γίνει ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή ανθρώπων της τέχνης, της φιλοσοφίας, της επιστήμης, του ακτιβισμού, με θέμα το ρόλο της τέχνης και του φαντασιακού στη διαμόρφωση του τοπίου μετά την κρίση. Παράλληλα, καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης, η κολεκτίβα θα διοργανώνει με την υποστήριξη του Μουσείου Μπενάκη και του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» σειρά εργαστηρίων και σεμιναρίων με θέματα γύρω από το κοινωνικό και αστικό τοπίο της εποχής που ζούμε.

[photo: Ραπακούσης]

i info
Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138).
Διάρκεια: Έως 11 Ιανουαρίου.





Δεν υπάρχουν σχόλια: