Νεκρικός θάλαμος ή έργο τυμβωρύχων;
Νέα ευρήματα στον τύμβο Καστά ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς εξελίσσεται η ανασκαφή στην Αμφίπολη.Το όρυγμα που βρέθηκε κατά την αποχωμάτωση του τέταρτου χώρου όπου επικεντρώνεται τα τελευταία 24ωρα το ανασκαφικό έργο, δίνει νέα τροπή και προκαλεί ερωτήματα...
Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού το κάνει λόγο για "ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, επιφάνειας 4Χ2,10 μέτρων", ενώ ο υπουργός Πολιτισμός δήλωσε πως το όρυγμα βρέθηκε "πίσω από το μωσαϊκό".
Που οδηγεί το όρυγμα; Είναι πιθανό να είναι υπόγειος ο νεκρικός θάλαμος ή πρόκειται απλώς για έργο των τυμβωρύχων που έσκαψαν σε αναζήτηση πολύτιμων αντικειμένων;
Ο καθηγητής Αρχαιολογίας Μιχάλης Τιβέριο, δεν θεωρεί απίθανο το σενάριο της ύπαρξης υπόγειου νεκρικού θαλάμου και εξηγεί:
"Σε ορισμένους μακεδονικούς τάφους υπήρχε τάφος στο δάπεδο. Είναι σπάνιο αλλά όχι απίθανο το κιβωτιόσχημο όρυγμα, ένας κιβωτιόσχημος τάφος. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι είχαμε ταφή και όχι καύση του νεκρού. Το συγκεκριμένο όρυγμα είναι μεγάλο, έχει επιφάνεια 4 επί 2 μέτρα και βάθος σίγουρα πάνω από 1,5 μέτρο, συνεπώς μπορεί να είχαν ταφεί εκεί ένα ή και δύο άτομα. Σίγουρα πάντως δεν είναι έργο τυμβωρύχων, έχει γίνει από τεχνίτη, από τους κατασκευαστές του τάφου, οι τυμβωρύχοι δεν σκάβουν με τέτοια ακρίβεια", επισημαίνει ο κ. Τιβέριος και προσθέτει:
"Πρόκειται άλλωστε για μακεδονικό τάφο με πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά, που χρονολογείται τέλη 4ου με αρχές 3ου αιώνα. Το ψηφιδωτό έχει λύσει το θέμα της χρονολόγησης αλλά και το αν είναι ταφικό το μνημείο ή όχι. Είναι ταφικό το μνημείο, έχει όμως πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά για μακεδονικός τάφος".
Αντίθετη άποψη έχει ο πρόεδρος της Διεύθυνσης Αναστηλώσεων Αρχαίων Μνημείων, Αθανάσιος Νακάσης ο οποίος τόνισε:
"Δεν υπάρχει προηγούμενο μακεδονικού καμαροσκέπαστου τάφου, το οποίο να έχει κάτι κάτω από το πάτωμα. Υπάρχει ένας μακεδονικός τάφος με υπόγειο, που χρονολογείται στον 3ο αιώνα, την ανασκαφή του οποίου είχε αναλάβει ο Κώστας Σισμανίδης, δεν είναι όμως καμαροσκέπαστος. Στους καμαροσκέπαστους μακεδονικούς τάφους η νεκρική κλίνη ακουμπούσε συνήθως στο δάπεδο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τη νεκρική κλίνη έχουν πάρει προφανώς οι τυμβωρύχοι".
Ο κ. Νακάσης θεωρεί ότι το όρυγμα που βρέθηκε στο συγκεκριμένο τάφο στην Αμφίπολη είναι πρόχειρο και έχει προκληθεί πιθανότατα από τυμβωρύχους, ενώ εκτιμά ότι το ανασκαφικό έργο στο συγκεκριμένο σημείο πλησιάζει στο τέλος του.
Και συνέχισε γράφοντας: «Βλέπω ότι ο τύμβος ενδέχεται να αναπτύσσεται προς τα κάτω ή ότι αυτοί οι πλίνθοι μπορεί να είναι τα θεμέλιά του. Εάν όμως είναι τα θεμέλιά του, τότε που βρίσκεται το επιχρισμένο δάπεδο το οποίο επικάλυπτε τους πλίνθους. Κατόπιν βλέπω μια πόρτα. Η πλευρά της θύρας που είναι στραμμένη προς τον θεατή είναι τραχειά, άρα αυτή είναι η όψη της η οποία θα πρέπει να ήταν προς την πλευρά του περιθυρώματος και παρέμενε κρυμμένη».
ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου