WHBC-GR: Αμφίπολη | Στις κορυφαίες ανακαλύψεις του 2014 από το περιοδικό «Archaeology»

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Αμφίπολη | Στις κορυφαίες ανακαλύψεις του 2014 από το περιοδικό «Archaeology»

Το περιοδικό «Archaeology» δημοσίευσε τις 10 μεγαλύτερες ανακαλύψεις για το 2014. Η εντυπωσιακή ανασκαφή στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τη λίστα και την συναντάμε στο νούμερο 4...

Οι συντάκτες του γνωστού περιοδικού, που εκδίδει το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, επέλεξαν τις 10 πιο συναρπαστικές ανακαλύψεις της χρονιά που φεύγει, ενώ το κείμενο που συνοδεύει τη λίστα ξεκινά με αναφορά στην Αμφίπολη: «Από την ανακάλυψη του μεγαλύτερου γνωστού ελληνικού ταφικού μνημείου, η οποία ανακοινώθηκε τον Αύγουστο, όλος ο κόσμος ανέμενε κάθε νέα πληροφορία που προερχόταν από την ανασκαφική ομάδα. 

Ο Τάφος της Αμφίπολης, που αναγάγεται στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του πως η Αρχαιολογία μπορεί να αιχμαλωτίσει τη φαντασία του κοινού και πολύ εύκολα να κερδίσει μια θέση στη λίστα με τις 10 Κορυφαίες Ανακαλύψεις για το 2014″ 

Δείτε το Top 10: 

1. Stonehenge Wiltshire, Αγγλία 

[Έρευνες τηλεπισκόπησης έχουν αποκαλύψει μια μεγάλη σειρά από αρχαιολογικά στοιχεία στην περιοχή γύρω από το Stonehenge, καθιστώντας σαφές ότι ήταν μέρος ενός πολύ ευρύτερου τελετουργικό τοπίο που περιλαμβάνονται μνημεία, ιερά, ταφικά μνημεία, και λάκκους.-(Courtesy LBI ArchPro/Stonehenge Hidden Landscapes Project)]

Αν και το Στόουνχετζ είναι εντυπωσιακό, μια άνευ προηγουμένου ψηφιακή έρευνα, με εναέρια σάρωση με λέιζερ, ραντάρ εδάφους και άλλες γεωφυσικές και τηλεπισκοπικές τεχνολογίες, αποκάλυψε ότι το 5.000 ετών Στόουνχετζ αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου νεολιθικού συνόλου. 

Τα  Αποκαλυπτήρια έγιναν στο Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστήμης, τον Σεπτέμβριο του 2014. Η έρευνα αποκάλυψε 17 νέα μνημεία και χιλιάδες ανερμήνευτα, ως τώρα, αρχαιολογικά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων μικρών ιερών, αναχωμάτων και μαζικών τάφων. 

2. Seaton Down Θησαυρός – Ντέβον, Αγγλία 

[Αυτός ο γιγάντιος θησαυρός από 22.000 ρωμαϊκά νομίσματα ανακαλύφθηκε στη νοτιοδυτική Αγγλία πιθανότατα θαμμένος στα 340s μ.Χ./Courtesy © The Trustees of the British Museum)]

Ο τεράστιος θησαυρός των 22.000 νομισμάτων, που βρέθηκε στο Σίτον Ντάουν της Αγγλίας και τα οποία χρονολογούνται από το 260 έως το 340 μ.Χ. Πιθανότατα ήταν θαμμένος από το  340 μ.Χ. Με τη βοήθεια ανιχνευτή μετάλλων ήρθε στο φως μία από τις μεγαλύτερες συλλογές ρωμαικών νομισμάτων που βρέθηκαν ποτέ και χρονολογούνται από το 260 μ.Χ. Σύμφωνα με τον Vincent Drost, νομισματολόγο του Βρετανικού Μουσείου, ο θησαυρός μπορεί να αντιπροσωπεύει τις ιδιωτικές αποταμιεύσεις ενός ατόμου, μια εμπορική συναλλαγή, ή τους μισθούς ενός στρατιώτη. 

3. Βουδισμός, ευρήματα Lumbini, Νεπάλ 

[Μια ανασκαφή σε ένα ενεργό βουδιστικό ιερό στο Νεπάλ έχει αποκαλύψει μια δομή ξυλείας που χρονολογείται γύρω στον έκτο αιώνα π.Χ., που οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι η παλαιότερη γνωστή βουδιστική λάρνακα του κόσμου./(Ira Block/National Geographic)]

Τα ευρήματα στο Λουμπίνι του Νεπάλ που αποκάλυψαν άγνωστες λεπτομέρειες για τις απαρχές του Βουδισμού. Η ανασκαφή σε έναν ενεργό βουδιστικό ιερό στο Νεπάλ έχει αποκαλύψει μια δομή ξυλείας που χρονολογείται γύρω στον έκτο αιώνα π.Χ. και οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι η παλαιότερη γνωστή βουδιστική λάρνακα του κόσμου. 

4. Αμφίπολη, Ελλάδα 

Τέσσερις δεκαετίες πριν, ο αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης έστρεψε την προσοχή του σε ένα τεράστιο ανάχωμα που ονομάζεται λόφος Καστά, όπου πίστευε ότι βρισκόταν ένας τάφο ή ταφικό μνημείο τεράστιας σημασίας. Η εργασία Λαζαρίδη σύντομα τον πήγε κάπου αλλού, και οι αρχαιολόγοι δεν επέστρεψαν στον Λόφο Καστά μέχρι το 2012, όταν άρχισαν να αποκαλύπτουν τον περίβολο από μάρμαρο και ασβεστόλιθο, που περικυκλώνει το ανάχωμα. Το περασμένο καλοκαίρι η ομάδα βρήκε την είσοδο, στο σημείο που ο Λαζαρίδης υποπτευόταν από την αρχή. Ο τάφος χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του τέταρτου αιώνα π.Χ., όταν η Αμφίπολη ήταν μια σημαντική πόλη των Μακεδόνων. 

5. Αποκωδικοποίηση Γενετικής των Νεάντερταλ – Ιερουσαλήμ, Ισραήλ 

[DEA / G. Cigolini / Gettyimages)]

Η αποκωδικοποίηση του DNA των Νεάντερταλ από επιστήμονες του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ και του Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία. Το μυστικό για τις διαφορές μεταξύ των σύγχρονων ανθρώπων και των Νεάντερταλ φαίνεται να έχει να κάνει τόσο με ποια από τα γονίδια ενεργοποιούνται. Οι ερευνητές, έχουν βρει έναν έξυπνο τρόπο για να διερευνήσουν την επιγενετική των Νεάντερταλ. Τα ευρήματά τους έχουν παράσχει ενδείξεις για το πώς τα σώματα και το μυαλό των σύγχρονων ανθρώπων έχουν εξελιχθεί.  

6. Το ναυάγιο Έρεβος,  Καναδάς 

Ένα πλοίο από την Αγγλία του 1845 βρέθηκε στην καναδική Αρκτική μετά από μια προσπάθεια δεκαετιών./Courtesy © Thierry Boyer, Parks Canada]

Το πλοίο που ξεκίνησε από την Αγγλία το 1845 σε αναζήτηση του Βορειοδυτικού Περάσματος τελικά βρέθηκε στην καναδική Αρκτική μετά από μια προσπάθεια δεκαετιών. Η ανακάλυψη του ναυαγίου του πλοίου «Έρεβος», πλοίαρχος του οποίου ήταν ο βρετανός Τζον Φράνκλιν, ενισχύει τη θέση του Καναδά περί κυριαρχίας του σε αχανείς εκτάσεις της Αρκτικής. Μάλιστα την ανακοίνωση έκανε ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ.  

7. Η βυθισμένη Βυζαντινή Βασιλική – Λίμνη Ιζνίκ, Τουρκία 

[Τα ερείπια μιας βασιλικής που χρονολογείται από τον πέμπτο αιώνα κάτω από τα νερά της λίμνης Ιζνίκ ακριβώς έξω από την ακτή της αρχαίας πόλης της Νίκαιας, μέχρι που εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια μιας εναέριας έρευνας./Mustafa Sahin/Uludag University]

Τα ερείπια μιας βυζαντινής βασιλικής που χρονολογείται από τον πέμπτο αιώνα παραμόνευε απαρατήρητη κάτω από τα νερά της λίμνης Ιζνίκ ακριβώς έξω από την ακτή της αρχαίας πόλης της Νίκαιας, μέχρι που την εντόπισαν, κατά τη διάρκεια μιας εναέριας έρευνας. Βρίσκεται μόνο 100 χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη, στην αρχαία πόλη της Νίκαιας, στις όχθες της λίμνης της Τουρκίας Ιζνίκ. Στην περιοχή πρόκειται να γίνει ένα υποβρύχιο αρχαιολογικό μουσείο. 

8. Το φρούριο του Μπλουτούθ στη Δανία 

[Ένα φρούριο των Βίκινγκς που μπορεί να ανήκε στον Χάραλντ «Μπλουτούθ» Γκόρμσον, τον πρώτο βασιλιά της Δανίας./Courtesy The Danish Castle Center, Linen]

Το φρούριο του Μπλουτούθ στη Δανία, το οποίο εικάζεται ότι χτίστηκε από τον περιβόητο πολεμιστή των Βίκινγκ και πρώτο βασιλιά της Δανίας, Χάραλντ «Μπλουτούθ» Γκόρμσον. Σε μια περιοχή νοτιοδυτικά της Κοπεγχάγης, κάτω από μια σχεδόν ανεπαίσθητη άνοδο, βρίσκεται ότι έχει απομείνει από το φρούριο. Είναι το πρώτο τέτοιο φρούριο που βρέθηκε στη χώρα μέσα σε 60 χρόνια. Επίσης ανασκάφηκαν δύο πύλες του κάστρου και βρέθηκαν καμένα ξύλα και στα δύο, τα οποία θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι το φρούριο είχε δεχτεί επίθεση. Υπάρχουν ακόμα τέσσερα γνωστά κάστρα των Βίκινγκς στη Δανία, που χρονολογούνται γύρω στο 981 μ.Χ., κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Μπλουτούθ, και όλα έχουν την ίδια διάταξη. 

9. Η ανακάλυψη ότι Αιγύπτιοι ταρίχευαν τους νεκρούς από το 4.300 π.Χ. York, Αγγλία 



Η ανακάλυψη ότι Αιγύπτιοι ταρίχευαν τους νεκρούς από το 4.300 π.Χ., δηλαδή 1.500 χρόνια νωρίτερα από ότι ήταν γνωστό έως σήμερα, πολύ πριν τους Φαραώ. Η ανάλυση των ταφικών περιτυλιγμάτων, που βρίσκονται στο Μουσείο Bolton της Βρετανίας από το 1930, απέδειξε ότι οι Αιγύπτιοι έφτιαχναν συνταγές για ταρίχευση νεκρών ήδη από το 4300 π.Χ. Τα ταφικά περιτυλίγματα που αποτελούνται από λινό ήρθαν από τα νεκροταφεία της περιοχής Badari της Άνω Αιγύπτου και χρονολογούνται πολύ πριν από την έναρξη της ηγεμονίας των Φαραώ. 



10. Ο σκελετός της «Ναϊάδος» - Χερσόνησος Γιουκατάν, Μεξικό 

[Paul Nicklen/National Geographic]

Ο σκελετός της «Ναϊάδος» -το όνομα το οφείλει στις νύμφες της ελληνικής μυθολογίας- που βρέθηκε το 2007 στην υποθαλάσσια «Μαύρη Τρύπα» της χερσονήσου του Γιουκατάν στο Μεξικό, αλλά φέτος οι αναλύσεις έδειξαν ότι ανήκει σε κορίτσι ηλικίας 15-16 ετών που έζησε πριν 12.000 – 13.000 χρόνια. 

photos:Archaeology magagine



Δεν υπάρχουν σχόλια: