WHBC-GR: «Αϊβαλί»: Ελεύθερη η κυκλοφορία για το γκράφικ νόβελ του Soloúp

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

«Αϊβαλί»: Ελεύθερη η κυκλοφορία για το γκράφικ νόβελ του Soloúp

Τέλος δόθηκε στην αντιδικία η οποία είχε οδηγήσει στα δικαστήρια τους κληρονόμους του Φώτη Κόντογλου, - Παναγιώτη και Φώτη Μαρτίνο - και τον σκιτσογράφο Αντώνη Νκολόπουλο (Soloúp), για το γκράφικ νόβελ, «Αϊβαλί»...

Σε ανακοίνωσή του ο εκδοτικός οίκος αναφέρει ότι: οι δύο πλευρές «κατέληξαν, μετά από διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν σε κλίμα καλής θέλησης, σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την υπογραφή μιας έντιμης και ισότιμης συμφωνίας».

Επίσης, «δηλώνουν ότι με την υπογραφή του συμφωνητικού θέτουν οριστικό τέλος στην αντιδικία τους και εκφράζουν την χαρά τους για την ευτυχή κατάληξη της υποθέσεως καθώς και την αλληλοεκτίμηση και τον αλληλοσεβασμό τους».

Τέλος, ο εκδοτικός οίκος Κέδρος «ευχαριστεί τους κληρονόμους του Φώτη Κόντογλου για την συμβολή τους στην ελεύθερη κυκλοφορία του βιβλίου».

[Σελίδα 124 - Το σπίτι του Ηλία Βενέζη στο Αϊβαλί και η σύλληψή του.]

Από την πλευρά του ο Soloúp σχολίασε: «Μετά από την πολύ θετική ετούτη κατάληξη, θα ήθελα να ευχαριστήσω ειλικρινά πολλούς από εσάς για το συγκινητικό ενδιαφέρον που δείξατε για το γκράφικ νόβελ “Αϊβαλί” και την συμπαράστασή σας με δημόσια κείμενα, με υπογραφές, με τις καλές σας κουβέντες και με προσωπικά μηνύματα, όλο αυτό το διάστημα».

«Αϊβαλί» (εισαγωγικό σημείωμα του Bruce Clark)

Ένα μονοήμερο ταξίδι από τη Μυτιλήνη στο Αϊβαλί. Κι εκεί, ανάμεσα στις δυο ακτές, μεσοπέλαγα, ένα ταξίδι στο χρόνο. Στη ματωμένη Ιστορία. Σε όσα χωρίζουν τους ανθρώπους του μικρού μπουγαζιού. Σε όσα ενώνουν τους λαούς όλης της γης.

Μικρασιατική Καταστροφή. Ξεριζωμός. Χαμένες πατρίδες. Συνθήκη της Λοζάνης. Η πρώτη μεγάλη ανταλλαγή πληθυσμών στη σύγχρονη Ιστορία. Εκατομμύρια τραγωδίες, αμέτρητες ιστορίες κυνηγημένων ψυχών. Τις περισσότερες δεν τις μάθαμε ποτέ. Άλλες πάλι, αυτές που οι πρόσφυγες αφηγήθηκαν στα παιδιά και στα εγγόνια τους, σιγά σιγά μπερδεύονται, βυθίζονται στη λήθη, χάνονται. Ελάχιστες από αυτές καταγράφηκαν στο χαρτί. Ελάχιστες σώθηκαν, για να ορθώσουν τη μνήμη απέναντι στα ανθρώπινα λάθη που, όταν ξεχνιούνται, επαναλαμβάνονται.

[Σελ 143 - Ο Ηλίας Βενέζης, όπως εικονογραφείται από τον Soloúp.]

Εκεί, στα υδάτινα σύνορα, στο στενό πέρασμα ανάμεσα στη Λέσβο και στα μικρασιατικά παράλια, ξετυλίγονται τέσσερις από αυτές τις ιστορίες. Τέσσερις Αϊβαλιώτες αφηγούνται. Τρεις Έλληνες κι ένας Τούρκος: Φώτης Κόντογλου, Ηλίας Βενέζης, Αγάπη Βενέζη - Μολυβιάτη, Αχμέτ Γιορουλμάζ. Και όταν τα πόδια ξαναπατούν στη γη, το σήμερα προσπαθεί να λογαριαστεί με το χθες. Το ταξίδι δεν έχει τελειώσει.

Soloúp

Ο Soloúp έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Αθήνα) και είναι διδάκτωρ του τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας κι Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Μυτιλήνη). Με γελοιογραφίες, κόμικς, comic strips (αλλά και με εικονογραφήσεις, γελοιογραφικά φωτομοντάζ και άρθρα σχετικά με τα σκίτσα) έχει εργαστεί σε αρκετές εφημερίδες και περιοδικά όπως Το Ποντίκι, Το Βήμα της Κυριακής, Goal news, Βαβέλ, Γαλέρα, Ως3, Σχεδία, και αλλού.

Εκτός από τις εκδόσεις Κέδρος, έχει ακόμα συνεργαστεί με τους εκδοτικούς οίκους Πατάκη, Futura, Μεταίχμιο, ΚΨΜ, Στρατής, Τόπος, και άλλους, όπως και με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο . Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει 13 άλμπουμ με γελοιογραφίες και κόμικς, ενώ το 2012 κυκλοφόρησε η διατριβή του «Τα Ελληνικά Comics» - η πληρέστερη μέχρι σήμερα έρευνα για την ιστορία και την εξέλιξη των ελληνικών εικονογραφηγημάτων. Το «Αϊβαλί» είναι το πρώτο του μεγάλο γκράφικ νόβελ.

Το βιβλίο  τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερου Κόμικ και το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς που απονεμήθηκαν φέτος, στο πλαίσιο του Comicdom Con Athens 2015 (24-26 Απριλίου) στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.






Δεν υπάρχουν σχόλια: