Ο **Ανδρέας Μιχαηλίδης επιλέγει αντιπροσωπευτικά δείγματα από έλληνες κομίστες ....
Trinkets: Ένα πατάρι γεμάτο ιστορίες
Comicdom press, 2010
Το Trinkets είναι μια ανθολογία ιστοριών του Μιχάλη Διαλυνά, οι οποίες αγγίζουν διάφορα είδη του φανταστικού, από το λαϊκό παραμύθι μέχρι τον τρόμο και την επιστημονική φαντασία. Όλος ο τόμος χαρακτηρίζεται από τη σουρεαλιστική αίσθηση που προκαλεί στον αναγνώστη – ο Θάνατος βρίσκει αγαπητικιά (Πάντα υπάρχει πρώτη φορά), ο Ψεύτης Βοσκός γίνεται στρατιώτης του Α' Παγκοσμίου Πολέμου (Λύκοι στα Χαρακώματα), φιγούρες από video games παλεύουν για την τιμή τους (Ατίμωση), ένα δαιμόνιο καταριέται τους πρόστυχους θαμώνες μια ταβέρνας (Η πικρή γεύση του διαβόλου), ένα μοναχικό φάντασμα βιώνει τον έρωτα (Stay for Breakfast), ένας Ιππότης που θα γινόταν βασιλιάς γνωρίζει έναν κατεργάρη τεχνίτη και μαθαίνει πόσο επικίνδυνες είναι οι ευχές – και άλλες ακόμα ιστορίες που συνθέτουν ένα πολύχρωμο μωσαϊκό, όπου μοιάζουν να συνυπάρχουν παιδικές αναμνήσεις, ονειροπολήσεις κι εφιάλτες.
Galaxia vol. 1-4
Comicworld, 2009-2014
Το Galaxia του Μάνου Λαγουβάρδου είναι το μοναδικό, μέχρι τώρα, μεγάλου μήκους ελληνικό manga. Ανήκει αμιγώς στην κατηγορία της επιστημονικής φαντασίας και του space opera, παρόλο που δεν του φαίνεται από τον πρώτο τόμο, όπου συνδυάζει στοιχεία manga, πολεμικών τεχνών και υπερφυσικών δυνάμεων. Πρόκειται για μια μεγαλόπνοη ιστορία, η οποία εκτυλίσσεται σε τρεις τουλάχιστον πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος (Κρόνος, Ουρανός, Γη, με αυτήν τη σειρά μέχρι τώρα), οπότε η κοινωνία, η τεχνολογία και η απεικόνιση του τοπίου έχουν εξαιρετικά μεγάλο εύρος. Στο μακρινό μέλλον, η ανθρωπότητα έχει καταφέρει να αποικήσει τον Κρόνο και τον Ουρανό.
Οι δύο αποικίες δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικές, με την πρώτη να έχει περιοριστεί από τη γήινη ηγεσία σε μια αγροτική οικονομία και τη δεύτερη να φιλοξενεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Καθώς στον Κρόνο κάνουν την εμφάνισή τους κάτοικοι με αλλόκοτες δυνάμεις και διενεργούνται μυστηριώδεις επιχειρήσεις εκκαθάρισης, μια υπάλληλος της πρεσβείας του Κρόνου στον Ουρανό κι ένας ντετέκτιβ έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά δολοφονιών και τα φρικτά μυστικά που κρύβουν οι προύχοντες της άρχουσας τάξης.
Indigo
Comicdom press, 2012
Το Indigo είναι μια ανθολογία ιστοριών σκοτεινής φαντασίας, με σενάρια που έχουν συνήθως ως υπόβαθρο το αστικό ή το ψυχικό τοπίο, γραμμένα τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους δημιουργούς, όλα σε σχέδιο της Βάλιας Καπάδαη. Μέσα βρίσκει κανείς επώδυνα γνώριμες καταστάσεις με σκοτεινά αίσιο τέλος, όπως η φρικτή, πλην δίκαιη τύχη ενός παιδεραστή στο «Grooming».
Βρίσκει το μυθικό να συγκρούεται με την «κουλτούρα» του Ιnternet, όπου όλοι καταγράφουν και μοιράζονται τα πάντα, συνθέτοντας ένα μεγάλο τίποτα κι εξαγριώνοντας τη Μούσα της Ιστορίας στο Υπεργραφία. Έρωτες, γεννήματα του νου κι όμως με μια στάλα αλήθεια στο ατέρμονο ταξίδι του Verbatim κι αρχαίοι θεοί που αναλογίζονται τον ρόλο τους στο σήμερα στο Καιρός να αλλάξουν όλα. Αυτές κι άλλες τόσες ιστορίες που ταξιδεύουν τον νου καβάλα στον συνειρμό και το παραλήρημα.
Τα Χρονικά του Δρακοφοίνικα omnibus
Jemma Press, 2014
Τα Χρονικά του Δρακοφοίνικα είναι το γνωστότερο ελληνικό κόμικ ηρωικής φαντασίας. Το πρώτο του τεύχος εκδόθηκε το 2005 και έπειτα από μια τρικυμιώδη πορεία η ιστορία ολοκληρώθηκε το 2014, με την έκδοση του παρόντα τόμου. Αποτελεί ένα αμάλγαμα και φόρο τιμής στις ιστορίες του Robert E. Howard και τις περιπέτειες του παιχνιδιού ρόλων Dungeons & Dragons, με τον δημιουργό Γιάννη Ρουμπούλια να προσφέρει τις δικές του ερμηνείες κι απεικονίσεις πάνω στα κλασικά μοτίβα του είδους.
Η ιστορία εκτυλίσσεται στον κόσμο του Έλεμπρος, που βρίσκεται ως επί το πλείστον υπό την κυριαρχία της Αυτοκρατορίας του Δρακοφοίνικα και την εξουσία του ημίθεου Γκίντορακ Ντράγκαρορθ. Μια συντροφιά από ετερόκλητους χαρακτήρες, ο καθένας με τα δικά του μυστικά και κίνητρα, θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις καταστροφικές συνέπειες από τις εσωτερικές μηχανορραφίες της Αυτοκρατορίας και αναζητώντας ο καθένας τον δρόμο μέσα στο προσωπικό του σκοτάδι, θα προσπαθήσουν να λυτρώσουν τον ματωμένο τους κόσμο, πληρώνοντας ένα τρομερό τίμημα.
Homo vol. 1-4
Jemma Press, 2013-2014
Homo, όπως λέμε Sapiens, Neaderthalensis, Heidelbergensis και ούτω καθεξής. Καλωσήρθατε στον κόσμο του Δημήτρη Καμένου, όπου ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος δεν έχει την παραμικρή σχέση με τις διαφορετικές φυλές των Homo Sapiens, αλλά με τα διαφορετικά είδη ανθρωποειδών, από τους αρχαιότερους πρωτεύοντες συγγενείς μας μέχρι τον «σύγχρονο άνθρωπο».
Η ιστορία μας ξεκινάει το 1939, σε έναν κόσμο όπου όλα τα είδη της εξελικτικής πορείας του ανθρώπου συνυπάρχουν, από τους πιθήκους μέχρι τον Homo Sapiens, με το κάθε είδος να αναλαμβάνει συχνά ρόλους σχετικούς με τη φυσιολογία του και να έχει διανόηση ανάλογη της αρχαιότητάς του. Πρωταγωνιστής είναι ο Φράνσις Μπάρετ, ένας μπεκρής και φερόμενος νεκρομάντης, ο οποίος συντάσσεται με το Γενοσοσιαλιστικό Ράιχ, ένα είδος φασιστο-σοβιετικού άξονα που επιθυμεί μια «καθαρή Ευρώπη», κατοικούμενη μόνο από Homo Sapiens και Neanderthal. Ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτα είναι το σχέδιο και η ευρύτερη αισθητική του Δημήτρη Καμένου, που φέρνουν αμέσως στον νου τα έργα του Mike Mignola (Hellboy, BPRD).
Ο **Ανδρέας Μιχαηλίδης είναι μεταφραστής, συγγραφέας και αφηγητής και πιο παλιά ήταν δημοσιογράφος και φωτογράφος. Αρθρογραφούσε στο περιοδικό «9» της «Ελευθεροτυπίας» από το 2001 μέχρι το 2007. Από το 2003 μέχρι το 2006 έβγαζε το φανζίν Mangaijin μαζί με τον Γιάννη Δαλκίδη. Το 2005 έγινε μέλος της ομάδας COMICDOM, αρθρογραφώντας στο site και συμμετέχοντας στη διοργάνωση του Comicdom Con Athens μέχρι σήμερα.
Το 2014-2015 συνεργάστηκε με τη Μαρία Κουλουμπαρίτση στην αυτοέκδοση του κόμικ Botch!. Από το 2014 συνεργάζεται με τη Βάλια Καπάδαη σε μια σειρά αυτοεκδόσεων γύρω από την ελληνική μυθολογία (Νέκυια, Μυθρύλοι). Ως μεταφραστής έχει μεταφράσει βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης, ιστορίας και λογοτεχνίας από τα αγγλικά και τα γαλλικά, μεταξύ των οποίων οι Περιπέτειες του νεαρού Σέρλοκ Χολμς του Andy Lane και ο Ιππότης των Επτά Βασιλείων του George R.R. Martin. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας και της Στέγης Προφορικότητας και Παράδοσης «Μυθολόγιο».
Blog: andymichaelides.wordpress.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου