WHBC-GR: Μαγικές φωτογραφίες από την υπερπανσέληνο σε ολόκληρο τον κόσμο (pics)

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Μαγικές φωτογραφίες από την υπερπανσέληνο σε ολόκληρο τον κόσμο (pics)

Μαγικές φωτογραφίες από όλο τον κόσμο χάρισε το σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο που είχε να συμβεί από το 1982 και έγινε ορατό από το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, την Αφρική, την Αμερική και τη δυτική Ασία...

Το φαινόμενο, το οποίο θα επιστρέψει και πάλι το 2033, δεν κατάφερε να γίνει ιδιαίτερα ορατό στην χώρα μας λόγω της πυκνής συννεφιάς.

Οι φάσεις του φαινομένου όπως έγινε ορατό στην Ελλάδα:
  • Έναρξη έκλειψης παρασκιάς: 3:11 πμ
  • Έναρξη μερικής έκλειψης: 4:07 πμ
  • Έναρξη ολικότητας: 5:11 πμ
  • Μέγιστο έκλειψης: 5:47 πμ
  • Τέλος ολικότητας: 6:23 πμ
  • Τέλος μερικής έκλειψης 7:27 πμ
  • Τέλος έκλειψης παρασκιάς 8:22 πμ (η Σελήνη θα έχει ήδη δύσει)


Η έκλειψη της 28ης Σεπτεμβρίου ήταν η τέταρτη και τελευταία ολική σεληνιακή έκλειψη της τελευταίας διετίας. Οι προηγούμενες ολικές εκλείψεις έλαβαν χώρα στις 15 Απριλίου 2014, στις 8 Οκτωβρίου 2014 και στις 4 Απριλίου 2015.

Παρά την ολική έκλειψη, το φεγγάρι δεν έγινε τελείως σκοτεινό, αλλά πήρε μια κοκκινωπή απόχρωση, η οποία οφείλεται σε ηλιακό φως που φτάνει στο φεγγάρι αφού ανακλαστεί από τη Γη.

Κάιρο, Αίγυπτος

Στο φαινόμενο της υπερπανσεληνιακής ολικής έκλειψης η πανσέληνος δείχνει αρκετά μεγαλύτερη και λαμπρότερη από το συνηθισμένο. Οι «υπερπανσέληνοι» δημιουργούνται επειδή η τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη είναι ελλειπτική και όχι κυκλική. Ενώ η μέση απόσταση της Σελήνης από τον πλανήτη μας είναι περίπου 384.600 χιλιόμετρα, ο φυσικός δορυφόρος κινείται στα 405.600 χλμ στο «απόγειο» και πλησιάζει στα 226.000 χλμ στο «περίγειο».

Ρόντα, Ισπανία

Υπερπανσελήνους έχουμε όταν η Σελήνη βρίσκεται στο περίγειο της και τα φεγγάρια εμφανίζονται περίπου 14% μεγαλύτερα και 30 φορές λαμπρότερα από το απόγειο των πανσελήνων, που είναι γνωστά ως «minimoons».

Μπράιτον, Αγγλία

Οι εκλείψεις των υπερπανσελήνων είναι ιδιαίτερες. Έχουν γίνει πέντε φορές από το 1900 (το 1910, 1928, 1946, 1964 και 1982), τονίζει η NASA.

Οι «κανονικές» σεληνιακές εκλείψεις είναι πολύ πιο συνηθισμένες. Ενας, δηλαδή, παρατηρητής σε οποιαδήποτε περιοχή του πλανήτη  μπορεί να δει μία ολική σεληνιακή έκλειψη μία φορά στα 2.5 χρόνια κατά μέσο όρο.

Γενεύη, Ελβετία

Δείτε πιο κάτω περισσότερες φωτογραφίες :

 Ντόβερ, Αγγλία
 Ρωσία
 Μεξικό
 Μποκοτά, Κολομβία
 Σικάγο, ΗΠΑ
 Ιλινόις, ΗΠΑ
 Λευκορωσία
 Ελλάδα
 Κόστα Ρίκα
Βερολίνο, Γερμανία


Και μερικές εικόνες από τα social media:



Watching the Total Lunar Eclipse of the Supermoon!
Posted by Chief Meteorologist Eric Elwell on Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2015

In case you weren't able to catch it, here's what the Supermoon lunar eclipse looked like around the world.
Posted by The Telegraph on Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2015








Δεν υπάρχουν σχόλια: