WHBC-GR: Οι μητριαρχικές κοινωνίες ανά τον κόσμο μέσα από το φακό του φωτογράφου Pierre de Vallombreuse

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Οι μητριαρχικές κοινωνίες ανά τον κόσμο μέσα από το φακό του φωτογράφου Pierre de Vallombreuse

Ένα κορίτσι ποζάρει με αυτοπεποίθηση, με τα χέρια ακουμπισμένα στους γοφούς της. Φορά ένα λουλούδι στα μαλλιά και στέκεται στο πίσω μέρος της φωτογραφίας, κάτι πάνω της όμως κάνει την παρουσία της επιβλητική....

Για την ηλικία της, μοιάζει βλοσυρή και σίγουρη για τον εαυτό της -εκεί που ζει, το να είσαι κορίτσι δεν φαίνεται να επηρεάζει την πίστη στην προσωπικότητά της.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο Badjao της Μαλαισίας, μία από τις τέσσερις κοινωνίες τις Νοτιοανατολικής Ασίας που έχουν καταγραφεί μέσα από τον φακό του Pierre de Vallombreuse, στο πλαίσιο ενός αφιερώματος που αποσκοπεί στην εκπροσώπηση των κοινωνιών όπου η φυλετική ισότητα έχει αρχίσει ήδη να αποδίδει καρπούς -ή τουλάχιστον έχει εξελιχθεί αρκετά περισσότερο σε σχέση με τη Δύση.

Πιο συγκεκριμένα, ο De Vallombreuse αποτυπώνει εικόνες της κοινωνίας Khasi, μιας κοινωνίας με μητρογραμμική και μητροτοπική κουλτούρα στο βορειανατολικό τμήμα της Ινδίας, στην οποία τα παιδιά φέρουν κατά κύριο λόγο το όνομα της μητέρας τους και η κληρονομιά πηγαίνει στις κόρες της κάθε οικογένειας. Ή της κοινωνίας Palawan, μιας μη-ιεραρχικής κοινότητας στις Φιλιππίνες όπου οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν υπάρξει ίσοι καθ' όλη την ιστορία τους. Ή της κοινωνίας Mosuo στην νοτιοδυτική Κίνα, η οποία περιλαμβάνει μια ποικιλία από μητριαρχικές και καλόκαρδους ιεραρχίες. Ή, τέλος, την κοινωνική ισότητα και τις ελευθεριακές ομάδες του Badjao.

Ο De Vallombreuse τραβά φωτογραφίες αυτών των αυτοχθόνων κοινωνιών εδώ και σχεδόν 30 χρόνια. Το έργο του έχει και μια ανθρωπολογική καμπύλη, καθώς ο ίδιος ήταν κάποτε ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ανθρωπολογίας και Φωτογραφίας στο Paris Diderot University. Έτσι, οι πανέμορφες φωτογραφίες του είναι κάτι περισσότερο από πορτρέτα φυλετικής ισότητας – δεν φωτογραφίζει μόνο τους αυτόχθονες, αλλά περνά και χρόνο μαζί τους παρατηρώντας τις ξεχωριστές παραδόσεις κάθε κοινωνίας.

Pierre de Vallombreuse
Badjao

Σύμφωνα με το φωτογράφο, αυτά που έχει μάθει μέσα από τη δουλειά του είναι ελπιδοφόρα για το μέλλον της Δυτικής κοινωνίας -και για όλες τις κοινωνίες που επηρεάζονται σήμερα από την παγκοσμιοποίηση. Σε ένα δελτίο τύπου για το τελευταίο βιβλίο και την έκθεσή του, ο εκδοτικός οίκος Arthaud Publishing αναφέρει: 

«Πράγματι, σε ορισμένους από αυτούς τους πολιτισμούς, οι τάσεις φαίνεται να αντιστρέφονται: οι γυναίκες κατέχουν την κεντρική θέση στις κοινωνικές και πνευματικές βάσεις της κάθε κοινωνίας, διατηρώντας ή υποστηρίζοντας την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, με συνολικό αμοιβαίο σεβασμό. Αποτελούν μοντέλα προς μίμηση για μια κοινωνία όπου η θέση των γυναικών δεν είναι μια διαρκής μάχη».


Pierre de Vallombreuse
Palawan
Pierre de Vallombreuse
Badjao
Pierre de Vallombreuse
Badjao
Pierre de Vallombreuse
Badjao
 Pierre de Vallombreuse
Badjao
 Pierre de Vallombreuse
Palawan
 Pierre de Vallombreuse
Palawan
Pierre de Vallombreuse
Badjao
Pierre de Vallombreuse
Badjao


Δείτε επίσης ► Palawan | Ίσως το ομορφότερο νησί στον κόσμο (photos)



Δεν υπάρχουν σχόλια: