Ένα χρόνο πριν, η Rosseta και το διαστημικό όχημα «Philae» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (esa) έγραψαν ιστορία....
Το «Philae», ήταν το πρώτο αντικείμενο κατασκευασμένο από άνθρωπο, που προσέγγισε, μπήκε στην τροχιά και τελικά προσεδαφίστηκε σε κομήτη. Αποστολή του να τον μελετήσει καλύτερα. Τη στιγμή της προσεδάφισης, οι πανηγυρισμοί στο κέντρο ελέγχου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος ακούστηκαν σε όλο τον κόσμο.
«Επικράτησε μία έκρηξη χαράς, όπως στο τέλος ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, στο τέλος ενός Mουντιάλ. Όλος ο κόσμος αγκαλιαζόταν, φώναζε, υπήρχε πολύ συναίσθημα εκείνη τη στιγμή. Ήταν μία πολύ συγκινητική στιγμή και από επαγγελματικής άποψης για τους επιστήμονες που συμμετείχαν, καθώς εκείνη τη στιγμή πέτυχαν το στόχο που κυνηγούσαν 20 χρόνια κάποιοι», λέει ο Κλαούντιο Ροσμίνο, ο δημοσιογράφος του euronews, που βρέθηκε εκεί καλύπτοντας το ρεπορτάζ.
Με τη σημαντική αυτή επιτυχία για την ανθρωπότητα, για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα μελέτης της σύστασης των κομητών, ώστε να δοθούν σημαντικές απαντήσεις για το πώς μπορεί να προήλθε η ζωή στον πλανήτη μας.
«Η μεγαλύτερη έκπληξη για εμάς μέχρι στιγμής είναι το μοριακό οξυγόνο και αυτό δεν ήταν καθόλου αναμενόμενο. Μας λέει πολλά σχετικά με την προέλευση του υλικού αυτού, και τις συνθήκες σχηματισμού του», λέει η επικεφαλής ερευνήτρια στο πρόγραμμα του Rosseta.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (esa) θα επιχειρήσει ακόμα μία φορά να επικοινωνήσει με το «Philae», προκειμένου να κάνει μερικά ακόμα πειράματα κατά τη διάρκεια της αποστολής του.
Αλλά αν αυτό δεν επιτευχθεί, καθώς η τελευταία επικοινωνία έγινε τον Ιούλιο, τότε θα δοθεί εντολή στη Ροζέτα, να συντριβεί πάνω στον κομήτη και το «Philae».
«Τι γίνεται από εδώ και στο εξής; Αν το «Philae» είναι σε καλή κατάσταση, θα μπορέσει να δώσει ακόμα σημαντικά επιστημονικά δεδομένα. Αυτό θα το δούμε τις επόμενες εβδομάδες. Το παράθυρο της ευκαιρίας θα κλείσει στο τέλος Ιανουαρίου. Μετά από αυτό η μπάλα θα είναι στα πόδια της Rosseta.
»Το κρίσιμο σημείο είναι αν θα έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει την αποστολή. Σημαντική στιγμή υψηλού συμβολισμού, θα είναι η στιγμή που η Rosseta θα προσγειωθεί στον κομήτη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Τότε θα φανεί αν υπάρχει επιχειρησιακά κάτι το οποίο μπορούμε να εκμεταλλευτούμε», καταλήγει ο Κλαούντιο Ροσμίνο.
▼Κάντε κλικ στη παρακάτω εικόνα και ακούστε τον ήχο του «Philae» από το διάστημα όπως τον λαμβάνει το κέντρο ελέγχου της ESA:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου