WHBC-GR: Χρονιά σούπερ ηρώων το 2016 στο Σινεμά

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

Χρονιά σούπερ ηρώων το 2016 στο Σινεμά

Μπάτμαν εναντίον Σούπερμαν ή Κάπτεν Αμέρικα εναντίον Iron Man; Ζαλισμένοι ακόμα από τα αστρονομικά νούμερα του καινούργιου Star Wars σε όλο τον κόσμο και πριν ο θόρυβος γύρω από αυτό κοπάσει, ξεφυλλίζουμε το ημερολόγιο του 2016 σημειώνοντας τις νέες υπερπαραγωγές...

Σούπερ ήρωες σε αντίθετα στρατόπεδα, παλιοί και νέοι ξεπηδούν από τα κόμικς βρίσκοντας τη θέση τους στη βιομηχανία του θεάματος που τους φυλάει τα καλύτερα πόστα για τη μάχη των κινηματογραφικών αγορών. Στο τέλος, οι θεατές είναι αυτοί που δίνουν την τελική ετυμηγορία απέναντι στον καταιγισμό των υπερηρωικών περιπετειών, στα μαγικά παραμύθια στυλ Χάρι Πότερ, στις ακατάπαυστες διαγαλαξιακές αναζητήσεις του Τζορτζ Λούκας και τις «ψαγμένες» περιπέτειες δράσεις.

1 Batman vs Superman: 
Η αυγή της δικαιοσύνης. Ενδιαφέρον πείραμα, καθώς συνδέει για πρώτη φορά στον κινηματογράφο τους δύο εμβληματικούς σούπερ ήρωες της DC Comics, Μπάτμαν και Σούπερμαν, ανοίγει παγκοσμίως τον Μάρτιο με στόχο να ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε εισπράξεις, καθώς οι φήμες μιλούν για το ακριβότερο φιλμ όλων των εποχών, κόστους 410 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Warner Bros επένδυσε μεγαλεπήβολα στις πλάτες του σκηνοθέτη Ζακ Σνάιντερ («300») που συστήνει τώρα τον Μπεν Αφλεκ ως Μπάτμαν, έπειτα από μία 8ετία παντοκρατορίας του Κρίστιαν Μπέιλ στον ρόλο, καθώς ο Ανθρωπος-Νυχτερίδα κοντράρεται με τον Σούπερμαν (Χένρι Κάβιλ) αμφισβητώντας τις πράξεις του. Επιπλέον δέλεαρ για το κοινό αποτελεί η πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση των Wonder Woman και Aquaman.

2 Captain America: 
Εμφύλιος Πόλεμος. Παρόμοια προβλήματα με τους Μπάτμαν και Σούπερμαν έχουν στο δικό τους σύμπαν του στούντιο της Marvel οι Κάπτεν Αμέρικα και Iron Man, καθώς η πολιτική παρέμβαση στις δραστηριότητες της ομάδας των Εκδικητών προκαλεί σχίσμα στη συνεργασία των δύο υπερηρώων συμμάχων. Σίκουελ στην εμπορικότατη σειρά του Captain America, τούτη η υπερπαραγωγή έρχεται αρχές Μαΐου με μεγάλες εμπορικές βλέψεις τοποθετημένες στα στιβαρά χέρια των πρωταγωνιστών Κρις Εβανς και Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ. Διαμέσου αυτής της ταινίας το στούντιο έχει επιλέξει να συστήσει και τον νέο Spider-Man στο κοινό, τον μόλις 20 ετών Τομ Χόλαντ.

3 Χ-Μen: 
Αποκάλυψις. Σειρά με πιστούς φαν σε όλο τον κόσμο, οι υπερφυσικοί ήρωες του Μπράιαν Σίνγκερ και της Marvel επανέρχονται φέτος μετά την επιτυχία του «X-Men: Ημέρες ενός ξεχασμένου μέλλοντος» το 2014, που έγινε και η πιο εμπορική ταινία του φραντσάιζ επανατοποθετώντας το σε νέες βάσεις.
Σε αυτές τις βάσεις στηρίζεται και η συνέχεια με τους νέους σταρ Οσκαρ Αϊζακ, Τζένιφερ Λόρενς, Μάικλ Φασμπέντερ και Τζέιμς ΜακΑβόι σε μια συνθήκη που συσπειρώνει τους X-Men ενάντια στο απειλητικό για την ανθρωπότητα σχέδιο του πρώτου μεταλλαγμένου υπερήρωα Αποκάλυψις.

4 Φανταστικά ζώα και πού βρίσκονται. 
Αν υπάρχει μια ταινία ικανή να κλέψει τον τίτλο της πιο προσοδοφόρας ταινίας του 2016 από τους αποφασισμένους υπερήρωες της χρονιάς, τότε είναι αυτή εδώ, ένα «spinoff», κατά τον επίσημο χολιγουντιανό όρο, μια ξεχωριστή δηλαδή κινηματογραφική ιστορία βγαλμένη από το σύμπαν του Χάρι Πότερ.

Ανεξάντλητη πηγή εσόδων για τη Warner Bros που άντλησε παγκοσμίως 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια από τα κινηματογραφικά ταμεία στα οποία αυτό εξαπλώθηκε, το μαγικό συστατικό «Χάρι Πότερ» επανεμφανίζεται. Με την ίδια τη συγγραφέα Τζ. Κ. Ρόουλινγκ στο σενάριο και τον οσκαρούχο Εντι Ρεντμέιν στον ρόλο του συγγραφέα Νιουτ Σκαμάντερ στο άδυτο της μυστικής κοινότητας μαγισσών της Νέας Υόρκης, 70 χρόνια πριν ο μικρός Πότερ διαβάσει το περιβόητο βιβλίο του.

5 Ψάχνοντας την Ντόρι. 
Το 2003, το πρωτότυπο καρτούν «Ψάχνοντας τον Νέμο» αποτέλεσε μια μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία που απέφερε στο στούντιο της Pixar 864 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Δεκατρία χρόνια μετά, το σίκουελ εστιάζει στην Ντόρι, το μπλε ψάρι με τη βραχύβια μνήμη, που επανασυνδέεται με αγαπημένους φίλους. Η σκηνοθεσία και το σενάριο ανήκουν ξανά στον Αντριου Στάντον, έμπειρο δημιουργό καρτούν της εταιρείας, βραβευμένο με δύο Οσκαρ, ενώ τις φωνές των υποθαλάσσιων ηρώων χρωματίζουν ονόματα όπως οι Ελεν ΝτιΤζένερις, Νταϊάν Κίτον και Γουίλεμ Νταφόε. Με εχέγγυο το σουξέ του πρώτου φιλμ, η «Ντόρι» συναντά το κοινό το ερχόμενο καλοκαίρι.

6 Ημέρα ανεξαρτησίας: 
Νέα απειλή. Επικό παραλήρημα επιστημονικής φαντασίας και μέγα μπλοκμπάστερ του 1996 με εκπληκτικά εφέ από τον καταστροφολάγνο Ρόλαντ Εμεριχ, η «Ημέρα ανεξαρτησίας» επανέρχεται στο προσκήνιο 20 χρόνια μετά, με ολοκαίνουργιο κεφάλαιο γύρω από μια νέα απειλή παγκόσμιας καταστροφής, καθώς οι εξωγήινοι δηλώνουν ξανά ετοιμοπόλεμοι και η ανθρωπότητα έχει έτοιμο το δικό της εξελιγμένο τεχνολογικά αμυντικό πρόγραμμα. Ο,τι πρέπει για καλοκαιρινό μπλοκμπάστερ, κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα στις 23 Ιουνίου με πρωταγωνιστές τους Λίαμ Χέμσγουορθ, Τζόι Κινγκ, Τζεφ Γκόλντμπλαμ και Μπιλ Πούλμαν.

7 Η Αλίκη μέσα από τον καθρέφτη. 
Χωρίς τον Τιμ Μπάρτον στη σκηνοθεσία, ο οποίος περιορίζεται σε χρέη παραγωγού, οι συντελεστές της «Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων» επιστρέφουν έξι χρόνια μετά το χιτ του 2010 που μπορεί να μην άρεσε στους κριτικούς, άρεσε όμως στους θεατές, οι οποίοι του χάρισαν πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο παγκόσμιο μποξ όφις. Επομένως και το ομότιτλο μυθιστόρημα του Λούις Κάρολ θα δούμε στο σινεμά αλλά και τους Μία Γουασικόφσκα, Τζόνι Ντεπ, Αν Χάθαγουεϊ και Ελενα Μπόναμ Κάρτερ ξανά μαζί υπό τις οδηγίες του Τζέιμς Μπόμπιν.

8 Rogue One: A Star Wars Story. 
Ο επόμενος χριστουγεννιάτικος μποναμάς της Ντίσνεϊ με πρωταγωνιστές τους διεθνείς Φελίσιτι Τζόουνς, Ντιέγκο Λούνα και Μαντς Μίκελσεν και σκηνοθέτη τον Γκάρεθ Εντουαρντς είναι ακόμη ένα κινηματογραφικό «spinoff» του 2016, μια ξεχωριστή ιστορία βγαλμένη από την ανθολογία του Πολέμου των Αστρων, η οποία ως γνωστόν θα απασχολεί για πολλά χρόνια, βάσει σχεδιασμού, τις επόμενες γενιές. 

Ως πρώτο φιλμ σε αυτήν τη λογική τοποθετείται χρονικά πριν από τα γεγονότα του πρώτου «Star Wars» (1977) και επικεντρώνεται στην αποστολή μιας ομάδας κατασκόπων της Αντίστασης που στοχεύει να κλέψει τα σχέδια του υπερόπλου Death Star από την Αυτοκρατορία.

9 Inferno. 
Μία δεκαετία μετά τη μανία που κατέλαβε τον κόσμο με τον «Κώδικα Da Vinci», το φραντσάιζ συνεχίζεται έχοντας καλύψει στην κινηματογραφική διαδρομή του και το έτερο βιβλίο του Νταν Μπράουν, «Αγγελοι και δαίμονες». Μαζί ξανά οι Ρον Χάουαρντ και Τομ Χανκς επανέρχονται με το «Inferno» του ίδιου συγγραφέα, καθώς ο κεντρικός ήρωας, ο καθηγητής Ρόμπερτ Λάνγκντον, ξυπνά χωρίς μνήμη σε ένα νοσοκομείο της Φλωρεντίας, προσπαθώντας να θυμηθεί πώς συνδέεται με έναν παράφρονα και την «Κόλαση» του Δάντη. Μαζί του οι Φελίσιτι Τζόουνς και Ομάρ Σι.

10 Bourne Sequel. 
Ατιτλοφόρητη ακόμη η πολυαναμενόμενη επιστροφή των Ματ Ντέιμον και Πολ Γκρίνγκρας στη σειρά του Τζέισον Μπορν που ξεκίνησε το 2002, έχει ήδη πάρει δημοσιότητα στη χώρα μας από τότε που ο Ντέιμον δήλωσε «θα ξεκινήσουμε από την Ελλάδα, τη γενέτειρα της δημοκρατίας, και θα καταλήξουμε στο Λας Βέγκας, την πιο τραγελαφική της ενσάρκωση», εννοώντας πως η ταινία ασχολείται με τη σημερινή λιτότητα στην Ευρώπη, το υπάρχον πλέγμα κατασκοπείας αλλά και τη φύση των δημοκρατικών καθεστώτων. 

Η παραγωγή αντί να έρθει στην Αθήνα για γυρίσματα πήγε στην Τενερίφη, απ’ όπου κυκλοφόρησαν πολλές φωτογραφίες με ελληνικές επιγραφές και σκηνές διαδηλώσεων, τις οποίες θα δούμε στη μεγάλη οθόνη τον Ιούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: