WHBC-GR: Oι 13 υπέροχοι πρώτοι νικητές του μεγάλου διαγωνισμού φωτογραφίας SONY 2016

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Oι 13 υπέροχοι πρώτοι νικητές του μεγάλου διαγωνισμού φωτογραφίας SONY 2016

Ο φετινός διαγωνισμός καλύτερης φωτογραφίας της Sony ξεπέρασε σε συμμετοχές κάθε προσδοκία. Θεωρείται ο μεγαλύτερος διαγωνισμός του πλανήτη και μετά από 9 χρόνια ζωής ο θεσμός φέτος κατάφερε να συγκεντρώσει τεράστια συμμετοχή και καθώς περνά ο καιρός αποκαλύπτει τους πρώτους νικητές στις πολλαπλές κατηγορίες του. Σε δύο μόλις κατηγορίες υπήρξαν 103,005 καταθέσεις συμμετοχών από 185 χώρες...


Αυτοί είναι οι νικητές του Υοuth και Open που μόλις ανακοινώθηκαν: 

Smile 

Wake Up Call, Alex Ingle, 2016, Copyright: Alex Ingle, United Kingdom, Winner, Open Competition Smile, 2016 Sony World Photography Awards. 

"Είναι Πάσχα και μετά από ένα μεγάλο εορταστικό γεύμα, τι καλύτερο από λίγο ύπνο. Το νεαρότερο μέλος της οικογένειας Nawrot σκαρφαλώνει στον καναπέ και ετοιμάζεται να ξυπνήσει τον 'Dziadzia Jacek'- τον παππού του. Αυτή η στιγμή λίγο πριν πηδήξει πάνω στα πόδια του παππού του είναι μία φωτογραφία απόλυτης χαράς". 

People 

Cuba Beach, Alexandre Meneghini, 2016, Copyright: Alexandre Meneghini, Brazil, Winner, Open Competition, People, 2016 Sony World Photography Awards.

"Κολυμπώντας στην Αβάνα στις 28 Απριλίου 2015. Εκείνη την Κυριακή η θερμοκρασία στην Κούβα άγγιξε τους 39,7 βαθμούς Κελσίου, μόλις 0,1 βαθμό χαμηλότερα από το σχετικό ιστορικό ρεκόρ του νησιού".     

Low Light 

Enchanted Bamboo Lights, Kei Nomiyama, 2016, Copyright: Kei Nomiyana, Japan, Winner, Open Competition, Low Light, 2016 Sony World Photography Awards. 

"Οι πυγολαμπίδες στην Ιαπωνία, γνωστές εκεί ως Hime-HOTARU, βγαίνουν συνήθως λίγο πριν την εποχή των βροχών. Ειδικά εκείνες στα δάση των μπαμπού θεωρούνται πολύτιμες. Ο πληθυσμός τους ωστόσο μειώνεται χρόνο με τον χρόνο, ενδεχομένως εξαιτίας της περιβαλλοντικής καταστροφής. Το συγκεκριμένο στιγμιότυπο τραβήχτηκε κάτω από το φεγγαρόφως"     

Arts and Culture 

The Lantern Store, Swee Choo Oh, 2016, Copyright: Swee Choo Oh, Malaysia, Winner, Open Competition, Arts and Culture, 2016 Sony World Photography Awards. 

"Μαγαζί με φανάρια στο Βιετνάμ. Τράβηξα αυτή τη φωτογραφία κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής μου στη Hoi An, τον Φεβρουάριο του 2015, μιας αρχαίας πόλης που βρίσκεται κεντρικά της επαρχίας Quang Nam. Καθώς περπατούσα στο δρόμο νωρίς το πρωί μου τράβηξε την προσοχή αυτή η υπέροχη γυναίκα που μόλις ξεκινούσε την ημέρα της, περιμένοντας ήρεμα για πελάτες. Το κατάστημα τής έφτιαξε το πιο όμορφο κάδρο έτσι με τον ελαφρύ πρωινό φωτισμό από τα φανάρια, και τα σουβενίρ γύρω της. Το όλο συναίσθημα με παρέπεμψε σε παλιό πίνακα".      

Architecture Snowy 

Central Park at 10,000 feet, Filip Wolak, 2016, Copyright: Filip Wolak, Poland, Winner, 
Open Competition Architecture, 2016 Sony World Photography Awards. 

"Ήταν μία από αυτές τις έντονα χειμωνιάτικες ημέρες τον Μάρτιο του 2015. Όλοι είχαν ήδη κουραστεί από τον μακρύ και δύσκολο χειμώνα ενώ στα βορειοανατολικά. Έκπληκτος από το πόσο καθαρή ήταν όμως η μέρα, πήρα το Cessna μου και πέταξα πάνω από την Νέα Υόρκη, αν και απαγορευόταν. Ο αέρας ήταν πολύ δυνατός εκείνη τη μέρα αλλά καθόλου ομίχλη, οπότε είχε απεριόριστη ορατότητα. Με λίγο καλό πιλοτάρισμα (και τύχη) κατάφερα να φωτογραφίσω τις τέλεια ευθυγραμμισμένες σκιές κατά μήκος των λεωφόρων- είχα μόνο μια ευκαιρία να το κάνω, καθώς άλλαζαν πολύ γρήγορα"      

Travel 

Church on the fields of Soröko Polje, Andrej Tarfila, 2016, Copyright: Andrej Tarfila, Slovenia, Winner, Open Competition Travel, 2016 Sony World Photography Awards. 

"Όλα συνέβησαν ένα φθινοπωρινό πρωινό στις αρχές του Νοέμβρη. Οδηγούσα προς το Kranj, την πρωτεύουσα της περιοχής Gorenjska στις Σλοβενικές Άλπεις, όταν ξαφνικά από το παράθυρο του αυτοκινήτου την μαγευτική θέα από τα χωράφια δίπλα μου. Άλλαξα πορεία κι άρχισα να πηγαίνω προς τα χωριά. Η θέα μπροστά μου ήταν τουλάχιστον συγκινητική"     

Enhanced 

Planned Obsolescence, Pedro Diaz Molins, 2016, Copyright: Pedro Diaz Molins, Winner, Open Competition, Enchanted, 2016 Sony World Photography Awards. 

"Τράβηξα την φωτογραφία πέρυσι το καλοκαίρι στην Torrevieja της Ισπανίας. Μια μέρα ήθελα να φωτογραφίσω την ανατολή κι όταν επέστρεφα σπίτι είδα του πρώτους πρωινούς κολυμβητές. Η γυναίκα μου τράβηξε την προσοχή γιατί έμοιαζε λες και μόλις είχε φτάσει από την δεκαετία του '60 και μετά σκέφτηκα την ιστορία μεταξύ τους. Αυτό είναι το αποτέλεσμα από 5 φωτογραφίες αναμεμιγμένες μεταξύ τους και την προσαρμογής των σκιών για περισσότερο ρεαλισμό"     

Split Second 

Splashing Birds, Chaiyot Chanyam, 2016, Copyright: Chaiyot Chanyam, Thailand, Winner, Open Competition Split Second, 2016 Sony World Photography Awards. 

"Δυο πουλιά έπιναν νερό σε μια όχθη, χωρίς να έχουν την παραμικρή ιδέα για τα κύματα που έρχονταν κατά πάνω τους. Η συγκεκριμένη φωτογραφία έχει να κάνει με το να γνωρίζουμε τι πρόκειται να συμβεί. Κι αυτό γιατί αν δεν μπορείς να δεις τι έρχεται, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να καταφέρεις να βγάλεις τέτοια φωτογραφία όσο γρήγορη κάμερα κι αν έχεις"     

Nature & Wildlife 

Untitled, Michaela Smidova, 2016, Copyright: Michaela ämÌdov·, Czech Republic, Winner, Open Competition, Nature and Wildlife, 2016 Sony World Photography Awards. 

"Μια πολική αρκούδα απολαμβάνει το μπάνιο της. Όταν την είδα να κολυμπά στο νερό, ο στόχος μου ήταν να αιχμαλωτίσω αυτή τη στιγμή της απόλυτης χαράς αλλά και την ενέργεια με την οποία έκανε μπάνιο. Η φωτογραφία τραβήχτηκε τον Φεβρουάριο του 2015 σε ένα ταξίδι μου στην Πράγα".     

Panoramic 

Goafoss, Markus van Hauten, 2016, Copyright: Markus Van Hauten, Germany, Winner, Open Competition, Panoramic, 2016 Sony World Photography Awards. 

"Η φωτογραφία είναι από τα διάσημα Goafoss όπου είχα περάσει 10 μέρες- παντού μόνο πάγος και καθαρά, καταγάλανα νερά. Το χειμώνα, ειδικά όταν χιονίζει, δεν είναι εύκολο να φωτογραφίσεις από το έδαφος γιατί οι καταρράκτες πιτσιλίζουν τις μηχανές και χαλούν τις φωτογραφίες. Εκείνη την ημέρα όμως δεν φυσούσε καθόλου κι είχε συννεφιά οπότε ήταν καθαρή η ατμόσφαιρα. Χρειάστηκε να κατέβουμε 10 μέτρα σκαρφαλώνοντας για να φτάσουμε στο σωστό σημείο, αλλά μόνο έτσι κατάφερα να απαθανατίσω ακριβώς την ατμόσφαιρα της ημέρας.      

Culture 

Sepehr Jamshidi Fard, Salt Cleansing, 2016, Copyright: Sepehr Jamshidi Fard, Iran, Winner, Youth Competition, Culture, 2016 Sony World Photography Awards. 

"Η λίμνη Oroomiyeh από πάντα υπήρξε ένας μέρος 'κάθαρσης', οι άνθρωποι εκεί καθαρίζουν το δέρμα τους από τις διαπεραστικές ακτίνες του ήλιου αλλά και το μυαλό τους και φτάνουν να γίνονται ένα με το φυσικό τοπίο- λευκοί, κενοί, με δυσδιάκριτο ορίζοντα"     

Portraiture 

Sarah, Sam Delaware, 2016, Copyright: Sam Delaware, United States, Winner, Youth Competition, Portraiture, 2016 Sony World Photography Awards. 

"Η αδερφή μου Sarah στις 28 Δεκεμβρίου 2015. Μετά που πέρασα στο πανεπιστήμιο, συνειδητοποίησα πως μου έλειπε η οικογένειά μου, η μητέρα μου και ο πατέρας μου κι ειδικά η αδερφή μου. Όπως πολλά εκατομμύρια νέοι σαν εμένα, άφησα την οικογένειά μου και το σπίτι μου φέτος για πρώτη φορά και σε μια στιγμή έπαψαν να είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μου. Ήθελα με κάποιον τρόπο να εκφράσω αυτά τα ανάμικτα συναισθήματα που βίωνα- ενθουσιασμό για τη ζωή που ξεκινάω και νοσταλγία για εκείνη που αφήνω πίσω μου. Ταξιδεύοντας πίσω στο Maine κάποια στιγμή κατάφερα να τραβήξω αυτήν την κατά κάποιο τρόπο αυθόρμητη φωτογραφία της αδερφής μου"     

Environment 

Mount Kazbek in frame, Georgia, Anais Stupka, 2016, Copyright: Anais Stupka, Italy, Winner, Youth Competition, Environment, 2016 Sony World Photography Awards. 

"Με θέα το βουνό Kazbek στη Γεωργία. Είχαμε πάει εκεί με την οικογένειά μου την τελευταία εβδομάδα του περσινού Οκτώβρη. Μέναμε σε ένα υπέροχο ξενοδοχείο και ετοιμαζόμουν να πάρω το ασανσέρ όταν είδα την θέα από ένα παράθυρο. Ήθελα πολύ να το φωτογραφίσω αυτό γιατί από εκείνο το σημείο βλέπεις νομίζω όλα τα θετικά και όλα τα αρνητικά αυτού του βουνού- για παράδειγμα βλέπεις την καταπληκτική εκκλησία στην κορυφή του αλλά και την πάμφτωχη πόλη χαμηλά"




Δεν υπάρχουν σχόλια: