Σάββατο, 4 Ιουνίου 2016

Muhammad Ali: Συγκλονίζει ο χαμός του μεγάλου ειδώλου της πυγμαχίας

Ο κόσμος του αθλητισμού και όχι μόνο θρηνεί για το χαμό του Μοχάμεντ Άλι (Muhammad Ali). Ο θάνατός του έγινε πρώτη είδηση παντού και τα μηνύματα αγάπης για τον πυγμάχο που «πετούσε σαν πεταλούδα και τσιμπούσε σαν μέλισσα» ήρθαν από παντού...


"Ένας άνθρωπος που έκανε για τον αθλητισμό
και ειδικά για την πυγμαχία 
περισσότερα από τον οποιονδήποτε."

Στο μνημείο του, στο Λούισβιλ του Κεντάκι, ο κόσμος ανάβει κεριά και αφήνει λουλούδια στη μνήμη του μποξέρ που είχε γίνει είδωλο τόσο εντός όσο και εκτός του ρινγκ.

«Είναι ένας μύθος. Υπήρξε παράδειγμα για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Ένας άνθρωπος που έκανε για τον αθλητισμό και ειδικά για την πυγμαχία περισσότερα από τον οποιονδήποτε. Θερμά συλλυπητήρια στους συγγενείς του. Και θα ήθελα να πω ότι ο Μοχάμεντ Άλι είναι ακόμη ζωντανός. Το πνεύμα του, η ιδέα του ζουν ακόμη στις καρδιές μας», δήλωσε ο Ουκρανός πυγμάχος, πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής, Βιτάλι Κλίτσκο.

   Photo: Harry Benson// The Beatles and Cassius Clay, 5th street Gym, Miami, 1964.

Πένθος και στην Κινσάσα, εκεί όπου πριν 42 χρόνια ο Μοχάμεντ Άλι είχε επικρατήσει του τότε παγκόσμιου πρωταθλητή Τζορτζ Φόρμαν και μάλιστα με νοκ άουτ μπροστά σε 60.000 ανθρώπους.

«Χάρη σε αυτόν ανέβηκε η πυγμαχία στο Κονγκό. Ενθάρρυνε πολλούς νέους να ασχοληθούν με το άθλημα και τράβηξε την προσοχή στη χώρα μας που τότε λεγόταν Ζαΐρ», λέει ένας νέος Κογκολέζος πυγμάχος.

Λίγη ώρα αφού είχε ανακοινωθεί ο θάνατός του, το διαδίκτυο γέμισε με συλλυπητήρια μηνύματα.Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης takis vorini (@takisvorini) στιςΔημοσίευση σχολίου