Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016

Βρήκαν 23 ναυάγια στους Φούρνους (εικόνες)

Ίχνη από 23 ναυάγια εντοπίστηκαν στους Φούρνους Ικαρίας. Τα 23 αυτά να ναυάγια προστίθενται στα ήδη 22 που έχουν καταγραφεί και διερευνηθεί στην ίδια περιοχή...

Αυτό σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός τους φτάνει τα 45, καθιστώντας έτσι το αρχιπέλαγος των Φούρνων την πλουσιότερη σε αρχαία ναυάγια θάλασσα της Ελλάδας. 

Σύμφωνα με το υπ. Πολιτισμού, εκτός των ναυαγίων, καταγράφηκαν εκατοντάδες μεμονωμένα ευρήματα, κυρίως απορρίψεις κεραμικής και άγκυρες, αψευδείς μάρτυρες της έντασης και έκτασης της ναυσιπλοΐας και εμπορευματικής διακίνησης στο καίριο αυτό ναυτικό σταυροδρόμι του ανατολικού Αιγαίου.

Τα ναυάγια που ανακαλύφθηκαν τώρα, χρονολογούνται από το τέλος της αρχαϊκής περιόδου έως και τον 19ο αιώνα και στα πλέον αξιόλογα ευρήματα της έρευνας του 2016, συμπεριλαμβάνονται ένα ναυάγιο με κώους αμφορείς, χρονολογούμενο στα μέσα της ελληνιστικής περιόδου, ένα ναυάγιο ύστερης αρχαϊκής / πρώιμης κλασικής περιόδου, με φορτίο αμφορέων από το ανατολικό Αιγαίο, ένα ναυάγιο ρωμαϊκών χρόνων με φορτίο αμφορέων από τη Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας, ένα ναυάγιο με αμφορείς από τις ρωμαϊκές κτήσεις της βόρειας Αφρικής, χρονολογούμενο από τον 3ο - 4ο αιώνα μ. Χ. και ένα ναυάγιο με φορτίο επιτραπέζιας κεραμικής παλαιοχριστιανικών χρόνων, προερχόμενο επίσης από την βόρεια Αφρική.

Επίσης δύο λίθινοι στύποι (αντίβαρα) αρχαϊκών αγκυρών, οι μεγαλύτεροι του είδους τους που έχουν βρεθεί έως σήμερα στο Αιγαίο.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι «η εκτενής ποικιλομορφία των φορτίων και η εύρεση πολλών ναυαγίων με επείσακτα, εκτός Αιγαίου, φορτία, φαίνεται να επιβεβαιώνει τα πρώτα συμπεράσματα της έρευνας του 2015: οι Φούρνοι, ένα άσημο νησί, λησμονημένο από τις αρχαίες πηγές, αποτέλεσαν λόγω της γεωγραφικής τους θέσης και του πολυσχιδούς των ακτών τους, που διευκολύνουν την προσόρμιση πλοίων, υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, έναν θαλάσσιο κόμβο υπέρ - τοπικής σημασίας, που συνδέεται με ένα ευρύτερο δίκτυο θαλάσσιων διαδρομών κατά την αρχαιότητα.

Η επιφανειακή διερεύνηση πραγματοποιήθηκε με χρήση αναπνευστικών συσκευών και επικεντρώθηκε κυρίως στην παράκτια ζώνη και σε βάθη έως και 65 μέτρα. Τη γενική διεύθυνση της έρευνας είχε ο αρχαιολόγος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων δρ Γιώργος Κουτσουφλάκης, ενώ επικεφαλής του Ιδρύματος R.P.M. Nautical Foundation ήταν ο αρχαιολόγος Peter Campbell. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η έρευνα για τον εντοπισμό ναυαγίων θα ολοκληρωθεί το 2018.

Τέλος, στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού τονίζει τη σημασία της ευαισθητοποίησης του τοπικού πληθυσμού για την επιτυχία της έρευνας, με εκτενή συλλογή πληροφοριών από την κοινότητα των αλιέων και δυτών των Φούρνων και σπογγαλιέων από την Κάλυμνο, οι οποίοι παρείχαν αφειδώς πληροφορίες για την ύπαρξη αρχαιοτήτων στο βυθό και οδήγησαν στον γρήγορο εντοπισμό τους.

Δημοσίευση σχολίου