WHBC-GR: Στον Μπομπ Ντίλαν το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Στον Μπομπ Ντίλαν το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Ο Μπομπ Ντίλαν κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2016, όπως ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία..

Ο Αμερικανός καλλιτέχνης τιμάται για τη δημιουργία νέων ποιητικών εκφράσεων στο πλαίσιο της σπουδαίας παράδοσης του αμερικανικού τραγουδιού, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Σουηδική Ακαδημία.

Σημειώνεται πως ο Μπομπ Ντίλαν γίνεται ο πρώτος τραγουδοποιός που τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας στην ιστορία του θεσμού.

Η αιτιολόγηση

«Με το έργο του δημιούργησε νέες ποιητικές εκφράσεις στο πλαίσιο της σπουδαίας παράδοσης του αμερικανικού τραγουδιού», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η Σάρα Ντάνιους, μόνιμη γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας, δήλωσε ευδιάθετη πως «ελπίζει» η Ακαδημία να μην επικριθεί για την επιλογή της.

«Πιθανόν “The times they are a’changing”», σημείωσε κάνοντας αναφορά στο τραγούδι του Μπομπ Ντίλαν, ο οποίος πλέον συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους λογοτέχνες της ιστορίας. «Φυσικά το αξίζει. Το κέρδισε», τόνισε η Σάρα Ντάνιους και πρόσθεσε: «Είναι ένας μεγάλος ποιητής. Ένας σπουδαίος αγγλόφωνος ποιητής. Εδώ και 54 χρόνια, ανακαλύπτει συνεχώς τον εαυτό του και δημιουργεί μια νέα ταυτότητα».

«Η επιλογή του Μπομπ Ντίλαν μπορεί να φαίνεται περίεργη. Όμως αν κοιτάξετε πίσω στην ιστορία, 5.000 χρόνια πριν, ο Όμηρος και η Σαπφώ έγραφαν ποιητικά κείμενα ώστε αυτά να ερμηνευθούν (σημ: τραγουδιστικά). Εξακολουθούμε να διαβάζουμε με ευχαρίστηση Όμηρο και Σαπφώ. Μπορούμε και πρέπει να συνεχίζουμε να διαβάζουμε Μπομπ Ντίλαν», κατέληξε. 




Δεν υπάρχουν σχόλια: