WHBC-GR: Niloofar Rahmani: Η πρώτη Αφγανή γυναίκα πιλότος, ζήτησε άσυλο στις ΗΠΑ

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

Niloofar Rahmani: Η πρώτη Αφγανή γυναίκα πιλότος, ζήτησε άσυλο στις ΗΠΑ

Η απόφαση της 25χρονης Νιλουφάρ Ραχμάνι (Niloofar Rahmani) έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις στη χώρα της ...

Οργή έχει προκαλέσει στο Αφγανιστάν η είδηση πως η πρώτη γυναίκα πιλότος της πολεμικής αεροπορίας της χώρας ζήτησε άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αμέσως μόλις ολοκλήρωσε τη 18μηνη εκπαίδευσή της.   

Το υπουργείο Άμυνας του Αφγανιστάν επιβεβαίωσε σήμερα ότι η σμηναγός Νιλουφάρ Ραχμάνι, 25 ετών, ζήτησε άσυλο στις ΗΠΑ.   Η εφημερίδα Wall Street Journal είχε γράψει ότι η νεαρή γυναίκα φοβόταν ότι θα κινδύνευε η ζωή της αν επέστρεφε στην πατρίδα της.   Η Ραχμάνι, που το 2015 είχε τιμηθεί με το βραβείο «Θαρραλέες Γυναίκες» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είχε μετατραπεί σε σύμβολο της προσπάθειας για τη βελτίωση της θέσης των γυναικών στη χώρα της.   

Ο Μοχάμαντ Ραντμάνις, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, είπε ότι η κυβέρνηση ελπίζει πως η Ουάσινγκτον θα απορρίψει το αίτημα της 25χρονης. «Όταν ένας αξιωματικός παραπονιέται για ανασφάλεια και φοβάται τις απειλές, τότε τι να κάνουν οι απλοί άνθρωποι; Βρήκε μια δικαιολογία για τον εαυτό της, όμως έχουμε εκατοντάδες μορφωμένες γυναίκες και ακτιβίστριες που εργάζονται και για αυτές είναι ασφαλής» η χώρα, πρόσθεσε.  

Η σμηναγός, που αποφοίτησε από τη σχολή της αεροπορίας το 2012 και πιλοτάρει μεταφορικά αεροσκάφη C-208, βρισκόταν στις ΗΠΑ για να παρακολουθήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα και επρόκειτο να επιστρέψει στην Καμπούλ το Σάββατο.   Στη συντηρητική χώρα της, όπου οι γυναίκες υφίστανται πολλές απαγορεύσεις και περιορισμούς, η ιστορία της Ραχμάνι ξεχώριζε, σαν μια σπάνια περίπτωση γυναίκας που έσπασε τα ταμπού και εισέβαλε σε ανδροκρατούμενους χώρους. 

Η επιτυχία της ωστόσο είχε το τίμημά της: η ίδια και η οικογένειά της δέχτηκαν απειλές όχι μόνο από τους Ταλιμπάν αλλά και από ορισμένους συγγενείς τους και αναγκάστηκαν να μετακομίσουν πολλές φορές.   Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Αφγανιστάν ελάχιστοι έδειχναν κάποια συμπάθεια για τη σμηναγό.   Τα περισσότερα σχόλια ήταν επικριτικά ή την κατηγορούσαν ότι ξόδεψε χρήματα του κράτους για την εκπαίδευσή της και τώρα αποφεύγει τις ευθύνες της. 

«Η Niloofar Rahmani πήρε ένα εκατομμύριο δολάρια από τις τσέπες του αφγανικού λαού για να πληρώσει τους διακινητές και να πάει στην Αμερική για να ζητήσει άσυλο» ανέφερε ένα από τα μηνύματα στο Facebook.   

Δεκάδες Αφγανοί στρατιώτες που εκπαιδεύονταν στις ΗΠΑ εξαφανίστηκαν τα δύο τελευταία χρόνια. Τουλάχιστον ένας συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να περάσει τα σύνορα για να πάει στον Καναδά. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: