Σάββατο, 1 Ιουλίου 2017

Amy Johnson: H "Βασίλισσα του Αέρα", η πρώτη γυναίκα που διέσχισε τον Ατλαντικό

Ήταν η πρώτη γυναίκα που το 1930 πραγματοποίησε παγκόσμιο ρεκόρ, κάνοντας το πρώτο υπερατλαντικό ταξίδι, μόνη, από το Λονδίνο στο Ντάργουιν της Αυστραλίας. Ένα Google Doodle αφιερωμένο στο επίτευγμά της..

Την 114η επέτειο από τη γέννηση της Amy Johnson τιμά σήμερα, Σάββατο η Google με το νέο της Doodle.

Η Amy Johnson υπήρξε από τους πρωτοπόρους της αεροπορίας, ενώ ο βρετανικός Τύπος την έχει αποκαλέσει «Βασίλισσα του Αέρα».

Είναι η πρώτη γυναίκα που το 1930 πραγματοποίησε παγκόσμιο ρεκόρ, κάνοντας το πρώτο υπερατλαντικό ταξίδι μόνη της από το Λονδίνο στο Ντάργουιν της Αυστραλίας.

Κατάφερε να κυριαρχήσει σε ένα κατά κύριο λόγο αντρικό επάγγελμα. Θεωρείται επίσης σύμβολο επιμονής και φεμινιστικής έμπνευσης σε ολόκληρο τον κόσμο λόγω των επιτυχιών της.

Γεννήθηκε στο Χαλ της βορειοανατολικής Αγγλίας την 1η Ιουλίου 1903. Απέκτησε δίπλωμα χειρίστριας αεροπλάνου τον Ιούλιο του 1929 και στη συνέχεια έγινε η πρώτη εκπαιδευμένη γυναίκα μηχανικός στον κόσμο.

Με τη βοήθεια του πατέρα της αγόρασε ένα μεταχειρισμένο αεροπλάνο τύπου de Havilland DH.60 Moth.

Συνήθως πετούσε μόνη της αλλά σε αρκετές πτήσεις είχε μαζί της και τον σύζυγό της Τζιμ Μόλλισον. Κατά τη διάρκεια της ζωής της κατέρριψε διάφορα ρεκόρ. Ένα από αυτά ήταν και της ταχύτερης πτήσης από τη Βρετανία στη Μόσχα, αλλά και από τη Βρετανία στην Ιαπωνία, κατά τη διάρκεια του 1930.

Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατατάχθηκε σε βοηθητικό σώμα της αγγλικής πολεμικής αεροπορίας με τον βαθμό του Σμηναγού.

📷(Ασπρόμαυρες φωτογραφίες: AP Photo)

Έχασε την ζωή της στις 5 Ιανουαρίου 1941, όταν το αεροπλάνο της συνετρίβη στις εκβολές του Τάμεση. Η σορός της δεν βρέθηκε ποτέ και αυτό δημιούργησε διάφορες θεωρίες γύρω από τις συνθήκες του θανάτου της.

Δημοσίευση σχολίου