Κυριακή, 30 Ιουλίου 2017

Mauro Morandi : Ο άνθρωπος που μένει μόνος του σε ένα νησί εδώ και 28 χρόνια

Ο 78χρονος Mauro Morandi περπατάει συχνά στις βραχώδεις ακτές του νησιού Budelli και περνάει ώρες ατελείωτες αγναντεύοντας τη θάλασσα και ακούγοντας των ήχο των κυμάτων...

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του National Geographic, το 1989, ανάμεσα στα νερά της Σαρδηνίας και της Κορσικής, το καταμαράν του Morandi με κατεστραμμένο κινητήρα παρασύρθηκε από τις δυνάμεις της θάλασσας στις ακτές του νησιού Budelli. Όταν έμαθε ότι ο συντηρητής του θα έβγαινε στη σύνταξη σε δύο μέρες, ο Morandi απογοητευμένος από την κοινωνία που ζούσε, πούλησε το καταμαράν και εγκαταστάθηκε στο νησί όπου επιβιώνει μόνος του τα τελευταία 28 χρόνια.

Ο Morandi συλλέγει καθημερινά μεγάλες ποσότητες πλαστικού που ξεβράζει η θάλασσα στις παραλίες και επηρεάζουν τη χλωρίδα και την πανίδα του νησιού. Παρά την αποστροφή του απέναντι στους ανθρώπους, υποδέχεται πάντα θερμά τους επισκέπτες και τους εκπαιδεύει σχετικά ε τους τρόπους που οφείλουν να προστατεύουν το οικοσύστημα. 

"Δεν είμαι βοτανολόγος ούτε βιολόγος, αλλά γνωρίζω τα ονόματα φυτών και ζώων και έχω διάφορες γνώσεις για αυτά, που μου επιτρέπουν να εξηγώ στον κόσμο που έρχεται τι χρειάζεται ένα φυτό για να ζήσει. Θα ήθελα οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι  δε χρειάζεται να δουν την ομορφιά αλλά να την αισθανθούν με κλειστά μάτια”, προσθέτει ο Morandi.

Οι χειμώνες στο Budelli είναι ιδιαίτερα όμορφοι. Ο Morandi περνά πολύ καιρό χωρίς να έρθει σε επαφή με άνθρωπο κάνοντας ενδοσκόπηση και απολαμβάνοντας την ησυχία της φύσης. Απολαμβάνει να κάθεται στην παραλία και να ακούει τους ήχους του ανέμου και την θάλασσας που υποδηλώνουν την απόλυτη σιωπή.“Είναι ένα είδος φυλακής αλλά είναι μια φυλακή που επέλεξα εγώ ο ίδιος για τον εαυτό μου”.

Ο Morandi περνάει ώρες δημιουργώντας γλυπτά από κέδρους, διαβάζει με ζήλο τους Έλληνες φιλοσόφους και άλλους μεγάλους πατέρες της σύγχρονης λογοτεχνίας και βγάζει φωτογραφίας θαυμάζοντας πως αλλάζει το νησί από ώρα σε ώρα και από εποχή σε εποχή. Αυτό είναι ένα σύνηθες φαινόμενο για τους ανθρώπους που περνούν μεγάλες χρονικές περιόδους μόνοι τους. Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει στου πέρασμα των αιώνων ότι η μοναξιά αυξάνει τη δημιουργικότητα, όπως αποδεικνύεται από πολλούς καλλιτέχνες, ποιητές και φιλοσόφους που παρήγαγαν τα μεγαλύτερα έργα τους απομονωμένοι  από την κοινωνία.

Ωστόσο, οι γρήγοροι ρυθμοί της ανάπτυξης της τεχνολογίας δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστο το νησί το οποίο διαθέτει πλέον Wi-Fi. O Morandi που είναι μέλος σε διάφορα κοινωνικά δίκτυα εκθέτει την ομορφιά των τοπίων στο ίντερνετ  με σκοπό να διευκολύνει τον δεσμό μεταξύ ανθρώπων και φύσης. Είναι το στοίχημα που έχει βάλει με τον εαυτό του για να παρακινήσει τους ανθρώπους να φροντίσουν τον μαρασμό του πλανήτη. 

"Η αγάπη είναι αποτέλεσμα της ομορφιάς και αντίστροφα. Όταν αγαπάς ένα άτομο βαθιά το βλέπεις τόσο όμορφο, αλλά όχι επειδή υπάρχει αντικειμενική ομορφιά αλλά γιατί αισθάνεσαι πράγματα μαζί του και γίνεσαι μέρος της ζωής του. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τη φύση”, καταλήγει ο Morandi.  
Δημοσίευση σχολίου