WHBC-GR: «Ναυσικά»: H άγνωστη ταινία της Ανιές Βαρντά για τη δικτατορία στην Ελλάδα

Σάββατο 21 Απριλίου 2018

«Ναυσικά»: H άγνωστη ταινία της Ανιές Βαρντά για τη δικτατορία στην Ελλάδα

Με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα ένα χρόνων από την επιβολή της Χούντας των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, θυμόμαστε την σπάνια δημιουργία της Ανιές Βαρντά (Agnès Varda): «Ναυσικά». Η ταινία της βραβευμένης με Όσκαρ, ελληνικής καταγωγής, Γαλλίδας σκηνοθέτριας, θεωρούνταν για χρόνια χαμένη και προβλήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας τον Απρίλιο του 2017...
Καταργώντας τα σύνορα μεταξύ ντοκιμαντέρ και ταινίας μυθοπλασίας, εισάγοντας καινοτομίες και υιοθετώντας τεχνοτροπίες όπως την «κάμερα στυλό», η Ανιές Βαρντά (Agnès Varda) - η μεγάλη κυρία του Γαλλικού Σινεμά και «γιαγιά της Nouvelle Vague», όπως συχνά πυκνά την αποκαλούν - αποτελεί μία μοναδική περίπτωση στην Ιστορία της Έβδομης Τέχνης.

Πρόκειται για μια αεικίνητη πρωτοπόρο των εικόνων, η οποία άλλαξε για πάντα τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το Σινεμά. Το 1970 η Agnès Varda ολοκληρώνει το έργο της «Ναυσικά». Πρόκειται για μία ταινία με θέμα τη στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα (1967-1974) και τους εξόριστους αντιστασιακούς στο Παρίσι. Το αρνητικό της ταινίας έχει χαθεί. Διασώθηκε μόνον η κόπια εργασίας.

Ναυσικά / Nausicaa

✔️Σκηνοθεσία - Σενάριο: Ανιές Βαρντά
✔️Πρωταγωνιστούν: Σταύρο Τορνές, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Myriam Boyer, France Dougnac, Catherine de Seynes
✔️Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
✔️Έτος Παραγωγής: 1970
✔️Διάρκεια: 94 λεπτά

Η «Ναυσικά» είναι ένα ντοκουμέντο που περιλαμβάνει μαρτυρίες πολιτικών εξόριστων, σκετς καφέ θεάτρου και μια ερωτική ιστορία, ερμηνευμένη από τους Myriam Boyer, France Dougnac, Catherine de Seynes και Σταύρο Τορνέ, ο οποίος και πρωταγωνιστεί.

Εμφανίζονται επίσης, μεταξύ άλλων, ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ο Βασίλης Βασιλικός, ο Περικλής Κοροβέσης, ο Ανδρέας Στάικος και ο Γιώργος Βότσης

«Στις ταινίες μου πάντα ήθελα να κάνω τους ανθρώπους να δουν σε βάθος. Δεν θέλω να δείξω πράγματα, αλλά να τους δώσω την επιθυμία να δουν.» - Ανιές Βαρντά (Agnès Varda)





  

Δεν υπάρχουν σχόλια: